СКОРЕШНИ НАПИСИ

1989.04.05_Η Ελλάδα απαγορεύει την αναφορά των Μακεδόνων στα σχολικά της βιβλία
Постирано во 6.1 Слика и посока

1989.04.05_Η Ελλάδα απαγορεύει την αναφορά των Μακεδόνων στα σχολικά της βιβλία

Званичен грчки документ во кој се налага измена на сите учебници и бришење на народност Македонци.   „…  Република Грција ПРЕФЕКТУРА ПРЕВЕЗА ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ВТОРО ОБРАЗОВАНИЕ Л. ИРИНИС 40 481 00 ПРЕВЕЗА Превеза 5 тревен 1989 година Уп. бр.838 ДО:…

Снежник 03
Постирано во 06 Историја _ Тема - Времеслед

Снежник 03

03.снежник (декември) На денешен ден, 3 снежник (декември) 1942. – Во Тетово излегол првиот број на весникот „Востаник“, гласило на Окружниот комитет на КПЈ за територијата на Македонија под Италијанска окупација. Излегувал до сечко (февруари) 1943 година.

Снежник 02
Постирано во 06 Историја _ Тема - Времеслед

Снежник 02

02.снежник (декември) На денешен ден, 2 снежник (декември) 1946, грчките власти го почнале теророт во селото Буф, по борбата што се водела помеѓу македонските партизани и грчката владина војска на патот Лерин – Песодер. Околу 200 полицајци и 80 вооружени монархисти од околните села вршеле грабежи, горење…

Снежник 01
Постирано во 06 Историја _ Тема - Времеслед

Снежник 01

На денешен ден, 1 снежник (декември) 1943 година, почнал да излегува весникот „Братство“  како гласило на Првата македонско-косовска ударна бригада. Биле издадени од 150-200 примероци, а текстовите биле пишувани на македонски и на српски јазик. Статиите и рубликите во весникот го третирале животот и…

1903.08.23_The New York Times - Assasinated agent
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.08.23_The New York Times – Assasinated agent

„… Македонскиот Комитет го убил Гарабет Мардоросиан поради одбивање да се покори на наредбите. …“ Македонскиот Комитет се смета за одговорен за убиството на Ерменецот Гарабет Мардоросиан кој од откриените документи бил утврден како човек на Комитетот во градот Калафат…

1900+_Македонски Револуционери
Постирано во 12.2 Само слика

1900+_Македонски Револуционери

1903.08.11_The New York Times - Macedonia and civilization
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.08.11_The New York Times – Macedonia and civilization

Во писмо до редакцијата некој Харолд Берман зборува за бунтовите во Кина и во Македонија како нови крстоносни војни при тоа зборува за Македонците како дел од тие игри на големите сили.   „…MACEDONIA AND CIVILIZATION. To the Editor of…

1903.08.10_The New York Times - In Macedonia
Постирано во 11.1 Слика и посока

1903.08.10_The New York Times – In Macedonia

Објаснувајќи ја дипломатската состојба за време на Илинденското Востание весникот на едно место пишува: „Во целост е јасно дека оние кои себе си се нарекуваат Македонци – потомци на дегенерирани словенски племиња и скитници придружници на христијанските крстоносци – се…

1928.11.20_Eduard Bernstein - 'Angelegenheit Mazedonier'
Постирано во 8.1 Слика и посока

1928.11.20_Eduard Bernstein – ‘Angelegenheit Mazedonier’

По повод повикот за поддршка на македонското ослободително движење Едуард Бернштајн оставил белешка во својата архива и ја именувал како: „предмет Македонци (Angelegenheit Mazedonier)“ Содржина на белешката: „… Зигфрид Јакоби Берлин, Н.О. 43, Ноје Кенигштрасе ул. 80а, 20.11.28 Почитуван господине!…

1928.11_Aufruf von deutschen und österreichischen Intellektuellen - 'Für den Frieden auf dem Balkan', Berlin
Постирано во *Избор 8.1 Слика и посока

1928.11_Aufruf von deutschen und österreichischen Intellektuellen – ‘Für den Frieden auf dem Balkan’, Berlin

„За мир на Балканот“ – Повик на германски и австриски учени за поддршка на македонското ослободително движење. Повикот меѓу другите е потпишан и од Едуард Бернштајн.   Содржината на повикот: „… За мир на Балканот Потпишаните сметаат дека е нивна…

1923.05.26_Berliner Tageblatt - Theodor Berkes
Постирано во 11.3 Само посока

1923.05.26_Berliner Tageblatt – Theodor Berkes

Цитат „… кога се возите надолу кон Ќустендил, можете да најдете трупови врзани за дрвја во редови, со букви В.M.P.O. на градите и натамошниот натпис дека ќе им се случи на сите вака, кои се против Македонците. (…) Бугарската влада…

1928.09.04_Frankfurter Allgemeine Zeitung
Постирано во 11.3 Само посока

1928.09.04_Frankfurter Allgemeine Zeitung

Цитат: „… Денес во Бугарија живеат околу 500.000 Македонци, од кои повеќето се на високи позиции (…) Македонците седат во сите власти и се особено бројни во офицерскиот кор; вкупно тие се обединети во повеќе од 200 правни организации (…)…

Постирано во 15 Странски сведоштва

1924_Marcel Walter – ‘Massacre in the Petric region’

Под изговор на одмазда за убиството на Тодор Александров … се организира Вартоломејска ноќ во Горна Џумаја и во целата област Петрич. Загинаа 160 македонски револуционери, вклучително и најактивните членови на ВМРО. Убиени се: Димо Хаџи Димов, Кудомир Кантарџиев, Ал….

1772_’Principi di Storia civile della Repubblica di Venezia‘, vIII, Venezia
Постирано во 10.1 Слика и посока

1772_’Principi di Storia civile della Repubblica di Venezia‘, vIII, Venezia

Уште една книга која дава до знаење за разните промени на значењата на зборовите кои денес претставуваат национална определба: Грк Бугар, Србин… Така, во оваа книга православните Срби во Далмација, Херцег Нови и Котор се наречени Graeci Serviani. Според игра…

1912.11.03_La Lectura Dominical, Madrid
Постирано во 11.1 Слика и посока

1912.11.03_La Lectura Dominical, Madrid

Прва Балканска војна „… здружени сили на Грци, Албанци, Романци, Срби, Бугари и Македонци се трупаат на границите со Турција. …“   Посочил: Види Види