BLOGS

antropol.mkmarjan.mktvrdokorni.wordpress.commiskolivrinski.blogspot.comvoborba.orgteamuzunovmedia.blogspot.comzamakedonskinarod.orgkulavkova.netdvizenjebojkotiram.orgknizevnirazgovori.wordpress.comhomermakedon
Цуцулоски: Бесмислени се преговорите со Бугарија, она што е бесмислено, треба да се прекине
Цуцулоски: Бесмислени се преговорите со Бугарија, она што е бесмислено, треба да се прекине
Фејсбук статус на Љубомир Цуцуловски, македонски филозоф, писател, есеист теоретичар и професор на Филозофскиот факултет при УКИМ.
ПРЕКИН. Било какви преговори со Бугарија, како услов за влез на Македонија во ЕУ се бесмислени, дури и во случај ако Бугарија даде ...
ОМО Илинден – Пирин: Во Бугарија има и ќе има Македонци
ОМО Илинден – Пирин: Во Бугарија има и ќе има Македонци
Европскиот суд за човекови права, за кршење на човекови права на македонското малцинство веќе има донесено 16 пресуди во корист на македонската страна. Ова укажува на високото ниво на шовинистичка и негаторска политика која ја води Бугарија кон Македонците и ...
Левица: Европски права за Македонците во Пирин
Левица: Европски права за Македонците во Пирин
Соопштение на Политичката партија Левица.
На денешната официјална средба со бугарскиот премиер, Кирил Петков, младинската организација на Левица упати порака до премиерот кој го негира постоењето на Македонците во Бугарија!
Владата на Кирил Петков ги продолжува негаторските политики на неоврховизмот ...
Јачи ѕверот Под Бородино лежеше ранетиот ѕвер некаде онаму каде што го остави ловецот кој побегна. Но дали е ѕверот жив, дали е јак, или само се притаил, тоа ловецот не го знаеше. Наеднаш се слушна јачење на ѕверот. Јачење на ранетиот ...
Околу етимологијата на името Македонија
Мајчин македонски за КиМ  Уште еден поздрав за БАН, Правителството, Президентот, и сичките други наци-шовинистички хорица од Блгаристанот коишто мошне тупо, ама упорито го негираат македонскиот јазик, култура, историја и сите македонски национални атрибути.Роман Јакобсон (1896-1982) беше еден од најзначајните лингвисти на дваесеттиот век. ...
За кувет Дефиницијата одговара на прашањето што е нешто. Ја прави јасна суштината на една ствар. Од доказот ни станува јасно дали одреден атрибут му припаѓа на одреден субјект.[1]
Затоа на мојот разумен читател му се јасни и најсложените поими. Употребуваме најдобри ...
Околу етимологијата на името Македонија
Пишувањето е од Македонија
Пишувањето е од Македонија
 Пишувањето било измислено во Македонија, првите форми на пишување во светот потекнуваат од Дупјак, село во Костурско, Егејска Македонија.Досега според конвенционалната археологија беше општоприфатено дека пишувањето било измислено во Сумерија и дека првите форми на пишување се појавиле во Урук ...
Околу етимологијата на името Македонија
ДАЛИ БУГАРИТЕ СЕ ТРОЈАНСКИОТ КОЊ ВО СЛАВЈАНСКИОТ СВЕТ?
ДАЛИ БУГАРИТЕ СЕ ТРОЈАНСКИОТ КОЊ ВО СЛАВЈАНСКИОТ СВЕТ?
 ДАЛИ БУГАРИТЕ СЕ ТРОЈАНСКИОТ КОЊ ВО СЛАВЈАНСКИОТ СВЕТ?                                             Сведоци сме деновиве на Бугарската дрскост. Ги побугарчија славјанските просветители Кирил ...
„КЕНГУРСКИТЕ СУДСКИ ПРОЦЕСИ„ на судиите на УДБОМАФИЈАТА Судијата на Врховниот суд на САД, Douglas, во случајот SPANO v. NEW YORK ја дава дефиницијата за „КЕНГУРСКИ СУДСКИ ПРОЦЕС„: „…Во овој случај станува збор за обвинет, кого што наместо судија и порота, претходно го судела полицијата. Тоа е КЕНГУРСКИ ...
Петар Прерадовиќ – биографија и осврт кон поезијата Петар Прерадовиќ е роден во 1818 во областа  Грабовница, Хрватска и претставува еден од најистакнатите поети кои твореле во периодот на хрватската народна преродба уште позната под името илирско движење. Неговиот татко бил офицер во австриска служба, па по неговата ...
Струшкиот говор претставен преку поезијата на Константин Миладинов
Струшкиот говор претставен преку поезијата на Константин Миладинов
Дијалектологијата (од грчки: диалектос=говор, наречје и логос=збор, наука) е дел од лингвистиката што ги проучува народните говори на одделни јазици. Таа ги проучува дијалектите, нивната појава, историскиот развој, како и  оформувањето на национални јазици од дијалектите. Важно е да се ...
Поезијата на Кочо Рацин
Поезијата на Кочо Рацин
Кочо Рацин е клучната личност на македонската литература во периодот меѓу двете светски војни кој едновремено остварил и редица дејности од историски значење за развитокот на новата македонска национална култура во целина. Тој е меѓу првите наши поети што пишува ...
„ОСВЕН ИМЕТО МАКЕДОНИЈА НИШТО ДРУГО НЕ Е ПРИФАТЛИВО“ Note: Banned by Google. Leaked Wiki. На социјалната мрежа Twitter се појави објава (твит) со содржина која веднаш алармира дека нешто сериозно е во прашање. Имено, изгледа дека многу од преговарањата за името кои – очекувано – се воделе задкулисно, ...
К О Н Ц Е П Т ЗА ВРАЌАЊЕ НА ИМЕТО… а и Државата!   Олгица Н. Трајковска, Македонка Повод: ВРАЌАЊЕ НА ИМЕТО… а и Државата! Напомена: Концептов, пред повеќе од 30-тина дена е испратен до лидери на опозициски партии, истакнати интелектуалци, здруженија, активисти и афирмирани поединци со про-патриотска/македонска ориентација во Македонија и странство. ...
Македонија 1. Стиснете ги тревкитенеа ќe ја исцедите. Наслоните се врз каменотимето ќe и го чуете. Симнете се во рекинедното со неа ќe ве почести. Легните да починетеи ноќта со неа ќe ве покрие. 2. На овој даб името ќe ти ...
ZMN
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
PERSECUTION, ARRESTS, FEAR-MONGERING AND TERROR WITH TRUMPED-UP CHARGES AND ARRANGED CONVICTIONS
The 2016 early parliamentary elections in the Republic of Macedonia were the result of extensive ...
ZMN
Gеorgia-Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, ONE, OF THE GREATEST!
Gеorgia-Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, ONE, OF THE GREATEST!
Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, born 4 February 1872 in Kukush (then under Ottoman and today under Greek occupation), killed by the Ottomans on 4 May 1903, in Banitsa (then under Otttoman and today under Greek occupation), after being betrayed ...
ZMN
Гемиџиите од Велес , Солунските Атентатори, Боеми, Интелектуалци но пред се РЕВОЛУЦИОНЕРИ И ПАТРИОТИ!БЕСТРАШНИ БОРЦИ...
Гемиџиите од Велес , Солунските Атентатори, Боеми, Интелектуалци но пред се РЕВОЛУЦИОНЕРИ И ПАТРИОТИ!БЕСТРАШНИ БОРЦИ...
Во историјата на македонскиот народ имало многу бурни настани, кои го свртуваа вниманието на светската јавностМестото на крвавата драма е градот Солун, тогашното најпознато македонско пристаниште и бисер на брегот на Егејското море, место каде што се наоѓаа и поголемиот ...
БРЕНДИРАНИОТ КОСТУМ И РАЃАЊЕТО НА НОВАТА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА Неделава така ми пројде од тантежи и настани како во ова наше поднебје така и случувањата во светски рамки.  Сума сумару се на све што се случува во светски рамки  ми кажува дека ...
ЗАПАДОТ СИ Е САМ КРИВ Сите нешта во светот, се што е живо во природата се што се раѓа има свое време на развивање, растење, старење и на крај доаѓа процесот на умирање. Па така е и со човечките општествени системи, ...
И НАВИСТИНА! КОЈ ЛИ Е КРИВ?Минатиот месец европскиот парламент донесе резолуција со која се осудува фашизамот од втората светска војна. Но има нешто страшно и фрапантно во неа, а тоа е што фашизамот и комунизамот се изедначуваат како малтем да ...
Team Uzunov
GERMANY NO COMMENT ON "ANTI NAZI" BAN ON VISITING ALBANIAN NATIONALISTS
GERMANY NO COMMENT ON
by Sasha UzunovThe German Interior Ministry says it cannot comment - for privacy reasons - if Albanian nationalists in Macedonia who venerate WWII Albanian Nazi collaborators are banned from entering Germany.Mr Steve Alter, a spokesman for the German Interior Minister ...
Team Uzunov
DUI DOWN UNDER
DUI DOWN UNDER
by Sasha UzunovAustralia's Home Affairs Department has refused to comment on whether six ethnic Albanian nationalist politicians from Macedonia are prohibited from entering Australia. They belong to the DUI (BDI) party which has supported the building of controversial WW2 Albanian ...
Team Uzunov
REEKER TO THE "RESCUE !"
REEKER TO THE
Picture caption: Senior ranking US State Department official Phillip T. Reeker (left) - next to him is Bujar Osmani, Deputy Prime Minister of Macedonia and a member of the Albanian nationalist party DUI which has supported the building of controversial ...

Load More