BLOGS

antropol.mkmarjan.mktvrdokorni.wordpress.commiskolivrinski.blogspot.comvoborba.orgteamuzunovmedia.blogspot.comzamakedonskinarod.orgkulavkova.netdvizenjebojkotiram.orgknizevnirazgovori.wordpress.comhomermakedon
СДСМ сака да ја земе Универзална сала за да манипулира со јавноста на година дена...
СДСМ сака да ја земе Универзална сала за да манипулира со јавноста на година дена...
 Обраќање на советникот Амар Мециновиќ од Левица во Советот на Град Скопје по однос на Иницијативата на СДСМ за отстапување на користењето на Универзална сала од Град Скопје, на Владата на Р ...
За Советниците на ДПМНЕ интересите на Христијан Мицкоски се поважни од потребните на Карпошани
За Советниците на ДПМНЕ интересите на Христијан Мицкоски се поважни од потребните на Карпошани
Реакција на Левица – ЛО Карпош
На вчерашната седница на Советот на Општина Карпош беше изгласaн Деталниот урбанистички план за блок ССЗ 01.10 кој се наоѓа во Злокуќани. Со ова се исправа непр ...
Медведев: Светот може да живее без наредби од Запад, спасот е во економските сојузи
Медведев: Светот може да живее без наредби од Запад, спасот е во економските сојузи
Светот може да се развива без инструкциите на Западот и неговото мешање во внатрешната политика на различни земји, изјави денеска заменик-претседателот на Советот за безбедност на Русија, Дмитриј Медв ...
Околу етимологијата на името Македонија
Word - word possible origin of  Because SLOVO as a term besides the other meanings, has the meaning of a word, at the beginning we are going to begin with a text that goes in the direction of looking for the origin of the word ...
Сонот на Раскољников Прва причина зошто се чини дека телесните уживања се најважни е таа, што уживањата ја изгонуваат душевната болка. Особено доколку болката е преголема, тогаш луѓето посегнуваат по прекумерно телесно уж ...
Околу етимологијата на името Македонија
Старомакедонско наречие
Старомакедонско наречие
 "Пред да замине за Моравија, Константин го превел Евангелието на староМакедонско наречје,а со помош на Методиј и другите литургиски текстови......Братислава 1994г."        &n ...
Околу етимологијата на името Македонија
Лингвистиката како влез  Лингвистиката има  некакви свои законитости и методологии.Таа е вид на занаетчиството.Затоа и ја свртуваат во редот помошни науки.Со себе има една методологија наречена индиректна компараци ...
Платон Каратаев Тежнеењето за слава ни најмалку не се разликува од нагонот за самоодржување кај сите суштества. Се чини дека ние го зголемуваме своето суштество кога можеме да им го наметнеме на памтењето на другите; ...
Смрт, живот, страв Во ова време на смрт, се сеќаваме на Америка и нејзините домородци.
Каква штета што ова освојување не го направи Александар Македонски.
Американците ги уништи тоа што беа подобри од Западна Евро ...
Петар Прерадовиќ – биографија и осврт кон поезијата Петар Прерадовиќ е роден во 1818 во областа  Грабовница, Хрватска и претставува еден од најистакнатите поети кои твореле во периодот на хрватската народна преродба уште позната под името илирско движе ...
Струшкиот говор претставен преку поезијата на Константин Миладинов
Струшкиот говор претставен преку поезијата на Константин Миладинов
Дијалектологијата (од грчки: диалектос=говор, наречје и логос=збор, наука) е дел од лингвистиката што ги проучува народните говори на одделни јазици. Таа ги проучува дијалектите, нивната појава, истор ...
Поезијата на Кочо Рацин
Поезијата на Кочо Рацин
Кочо Рацин е клучната личност на македонската литература во периодот меѓу двете светски војни кој едновремено остварил и редица дејности од историски значење за развитокот на новата македонска национа ...
„ОСВЕН ИМЕТО МАКЕДОНИЈА НИШТО ДРУГО НЕ Е ПРИФАТЛИВО“ Note: Banned by Google. Leaked Wiki. На социјалната мрежа Twitter се појави објава (твит) со содржина која веднаш алармира дека нешто сериозно е во прашање. Имено, изгледа дека многу од преговарањата ...
К О Н Ц Е П Т ЗА ВРАЌАЊЕ НА ИМЕТО… а и Државата!   Олгица Н. Трајковска, Македонка Повод: ВРАЌАЊЕ НА ИМЕТО… а и Државата! Напомена: Концептов, пред повеќе од 30-тина дена е испратен до лидери на опозициски партии, истакнати интелектуалци, здруж ...
ZMN
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
GROSS VIOLATION OF THE BASIC HUMAN RIGHTS OF PRISONERS IN THE REPUBLIC OF MACEDONIA
PERSECUTION, ARRESTS, FEAR-MONGERING AND TERROR WITH TRUMPED-UP CHARGES AND ARRANGED CONVICTIONS
The 2016 ...
ZMN
Gеorgia-Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, ONE, OF THE GREATEST!
Gеorgia-Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, ONE, OF THE GREATEST!
Gotse Delchev, Macedonian liberation leader, born 4 February 1872 in Kukush (then under Ottoman and today under Greek occupation), killed by the Ottomans on 4 May 1903, in Banitsa (then under Otttoman ...
ZMN
Гемиџиите од Велес , Солунските Атентатори, Боеми, Интелектуалци но пред се РЕВОЛУЦИОНЕРИ И ПАТРИОТИ!БЕСТРАШНИ БОРЦИ...
Гемиџиите од Велес , Солунските Атентатори, Боеми, Интелектуалци но пред се РЕВОЛУЦИОНЕРИ И ПАТРИОТИ!БЕСТРАШНИ БОРЦИ...
Во историјата на македонскиот народ имало многу бурни настани, кои го свртуваа вниманието на светската јавностМестото на крвавата драма е градот Солун, тогашното најпознато македонско пристаниште и би ...
РАСПЛЕТКУВАЊЕ НА ЕДНА СПЛЕТКА
РАСПЛЕТКУВАЊЕ НА ЕДНА СПЛЕТКА
Долго време се експлоатира една слика која наводно мене ме компромитира. А пак мене ми користи за да откријам кои се мешетарите како и лесноумниците кои одат по нивниот ум. Сликава НЕ Е направена во к ...
Македонија – protectorat КиМ
Македонија – protectorat КиМ
СИТЕ ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА ДОБИВАЊЕ НА КАРТА ОД 100 ДЕНАРИ ДА СЕ ПРИЈАВАТ НА ЕПОШТА tvrdokorni@yahoo.com ЗА СТАВАЊЕ ВО СПИСОК. КРАЕН РОК Е ПОНЕДЕЛНИК 9ти МАРТ. Картите се обезбедени благодарение на навива ...
БРЕНДИРАНИОТ КОСТУМ И РАЃАЊЕТО НА НОВАТА МАКЕДОНСКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА 
Неделава така ми пројде од тантежи и настани како во ова наше поднебје така и случувањата во светски рамки.  Сума сум ...
ЗАПАДОТ СИ Е САМ КРИВ 
Сите нешта во светот, се што е живо во природата се што се раѓа има свое време на развивање, растење, старење и на крај доаѓа процесот на умирање. Па така е и со чове ...
ДОКАЖИ ДЕКА СИ ЖИВ!
ДОКАЖИ ДЕКА СИ ЖИВ!
Ало бре матични броеви!
Ало бре даночни обврзници!
Ало бре ПРЕКРСТЕНИ!
Абе што памет носите во тоа главите АЛО!?
Како дозволивте да ви сервираат ОТРОВ, а вие со задоволство да го голтате!?
Кој тоа ви ...
И НАВИСТИНА! КОЈ ЛИ Е КРИВ?
Минатиот месец европскиот парламент донесе резолуција со која се осудува фашизамот од втората светска војна. Но има нешто страшно и фрапантно во неа, а тоа е што фаши ...
“СИТЕ” ЛИЦА НА ШАРЛАТАНОТ
“СИТЕ” ЛИЦА НА ШАРЛАТАНОТ
Click to view slideshow.
Слаткоречивиот Шарлатан
– Татко на Северџанистан –
Јован 8:44
Вие потекнувате од вашиот татко – ѓаволот, и сакате да ги исполнувате желбите на татка си. Тој ...
Team Uzunov
GERMANY NO COMMENT ON "ANTI NAZI" BAN ON VISITING ALBANIAN NATIONALISTS
GERMANY NO COMMENT ON
by Sasha Uzunov
The German Interior Ministry says it cannot comment - for privacy reasons - if Albanian nationalists in Macedonia who venerate WWII Albanian Nazi collaborators are banned from enter ...
Team Uzunov
DUI DOWN UNDER
DUI DOWN UNDER
by Sasha Uzunov
Australia's Home Affairs Department has refused to comment on whether six ethnic Albanian nationalist politicians from Macedonia are prohibited from entering Australia. They belong ...
Team Uzunov
REEKER TO THE "RESCUE !"
REEKER TO THE
Picture caption: Senior ranking US State Department official Phillip T. Reeker (left) - next to him is Bujar Osmani, Deputy Prime Minister of Macedonia and a member of the Albanian nationalist party D ...

Load More