Елпида Ставрева Караманди (01.01.1920 Лерин – 03.05.1942 битолско с. Лавци)

Елпида Ставрева Караманди (01.01.1920 Лерин - 03.05.1942 битолско с. Лавци)

На 22 тревен 1942 година пристапила кон Битолскиот партизански одред „Пелистер“, но веќе на 3 косар 1942 година одредот бил опколен од БУГАРСКАТА ОКУПАТОРСКА војска и полиција.

Во повеќечасовната борба Елпида покажала извонредна храброст. Еден митралески рафал тешко ја ранил. Потполно немоќна да изврши самоубиство била фатена од полицијата. Храбро го поднела мачењето од БУГАРИТЕ, а потоа умрела.

За Народен херој е прогласена на 11 листопад 1951 година.

Опеана е и во познатата народна песна „Таму ле, мајко, близу Битола“. (https://pesna.org/song/510)

„Таму ле мајко, близу Битола,
во ореовската густа корија,
Таки Даскалот смело загина
со неговата верна дружина,
со нив загина смела девојка,
млада Елпида Карамандова.“