1923_Македонец иселеник до Претседателот на националниот комитет од македонската емиграција

1923_Македонец иселеник до Претседателот на националниот комитет од македонската емиграција

“Се сметам за Македонец г-н претседателе, со незадоволство ви соопштувам дека во весниците Македонците се нарекуваат “Македонски Бугари”, тоа треба никаде и никако да се користи, НЕ сме никакви бугари, туку со гордост можеме да се нарекуваме “Македонски Словени”. Со почит — Македонец— “.

Писмо испратено од некој Македонец иселеник во Бугарија до претседателот на национален комитет од Македонската емиграција во Бугарија, 1923.