Древномакедонските обележја во фолклорната употреба

Фолклорна употреба на Древномакедонските ознаки

 

1750_Домашни порти, град Прилеп

 

 

Фолклорна употреба на Древномакедонски ознаки

 

Црквата во востаничкото село Разловци.

Фолклорна употреба на Древномакедонски ознаки

 

 

 

 

 

1349_фреска ‘Псалм 148’, Лесновски манастир

 

Најважните македонски знаци – Крст и Сонце по македонските храмови.

Фолклорна употреба на древните македонски знаци

… и коловрт.

Црквата Св. Богородица во с. Лешок, тетовско. Изградена пред 1000 години.

 

 

Крстот и Сонцето заедно

 

Црква Св. Никола, с. Челопек, тетовско


Спореди со древните ознаки истакнати од американската вселенска истражувачка установа НАСА.

Фолклорна употреба на древните македонски знаци

Крстот и Сонцето заедно

 

1700+_Невестински накит, Галичник

 

1600+_Накит, Тепелак

 

1290_Богородица Перивлепта, Охрид

 

0800+_Првиот Славјански универзитет, Охрид – Плаошник

 

1912_Алберт Кан, сонце на лулашка

 

1855.02.15_Јордан Х. Џинот - во цариградски весник

Jopдан Хаџиконстантинов – Џинот на 15ти Сечко 1855 г. во Цариградски весник објавил напис за Скопска Црна Гора. Во написот говори и за фрескоживописот во црквата Свети Ѓорѓија Победоносецот, во село Бањани во подножјето на Скопска Црна Гора. Црквата е изградена во првата половина на 16. век и таму е насликан Александар Македонски и Лавот Македонски – симболот на Македонското царство.

 

1861_Димитар и Константин Миладинови - Предание за Александар Македонски

1861_Димитар и Константин Миладинови – Предание за Александар Македонски

 

 

Бројноста на употребата на древно-македонските обележја во народниот фолклор, укажува на тоа, дека во заедничката свест на македонскиот народ, останало памтењето.., врските, со сопственото македонското потекло од древноста.