1916.08.02_Илинденски Тържества въ Битоля

1916.08.02_Илинденски Тържества въ Битоля-01

Бугарски весник 13 години после Илинденското Востание го именува само како такво без Преображенско. Нешто кое е додадено од страна на комунистичката бугарска влада на Тодор Живков во втората половина на 50тите години на 20 век со цел да се смени националниот карактер на востанието.

 

Посочил: Петар Богојески