1928.11.20_Eduard Bernstein – ‘Angelegenheit Mazedonier’

1928.11.20_Eduard Bernstein - 'Angelegenheit Mazedonier'

По повод повикот за поддршка на македонското ослободително движење Едуард Бернштајн оставил белешка во својата архива и ја именувал како: „предмет Македонци (Angelegenheit Mazedonier)“

Содржина на белешката: „… Зигфрид Јакоби Берлин, Н.О. 43, Ноје Кенигштрасе ул. 80а, 20.11.28

Почитуван господине!

Во врска со манифестацијатa испратенa до вас пред неколку дена, би сакал искрено да ве замолам да му дадете значење со вашето потпишување нa приложениот повик и да го испратите назад на горната адреса.

Cо длабока почит

Во име на Вилхелм Дeвел …

 

Посочил: Централен Совет на Македонците во Германија