1909.02.26_St. Anne Record, v19, no41, Granite City, Illinois

1909.02.26_St. Anne Record, v19, no41, Granite City, Illinois

Триесетмина повредени кога Македонците прогласиле супериорност на Сарафов.

Во некое гратче во Илиниос каде што имало заедница од Македонци избувнале немири поради спорот – кој бил поголема личност Абрахам Линколн или Борис Сарафов. Сето започнало кога некој Бугарин рекол дека Абрахам Линколн бил поголема личност. Во настанатата тепачка учествувале 200 луѓе од кои 30 биле повредени, некои од нив сериозно.

Посочил: Саша Узунов

Извор: Illionios Digital Newspaper Collection