0863 — 0867_Cyril a Metod na Veľkej Morave

0863 — 0867_Cyril a Metod na Veľkej Morave

Според словачкото гледиште изнесено и на Википедија, мислителот Константин (Св. Кирил) го избрал јазикот сега познат како стар црковнославјански јазик, кој претставува култивиран МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК од околината на Солун, за потребите на нивната мисија во Велика Моравија. На тој јазик заедно со неговиот брат Методиј ги направиле првите преводи од литургиските и библиските списи.

 

Посочила: DragonGirl
Извор: sk.wikipedia.org