Димитар Благоев (1917 говор во бугарското Собрание)

Димитар Благоев (1917 говор во бугарското Собрание)

„… Јас сум родум од Загоричане, но меѓу другото не сум Бугарин, јас сум Македонец, македонски Славјанин! И како таков, ако сакате да знаете, јас сум за Македонија како словенска земја, која ќе има сопствено управување. …“

Димитар Благоев, Македонец, духовен и политички водач на бугарските социјалисти.