1953_Винстон Черчил

1953_Винстон Черчил

„Целата историја на Европа потекнува од Македонија затоа сите ја негираат“

Винстон Черчил во неколку наврати имал изјавено „Балканот произведува повеќе историја отколку што може да ја конзумира“. Но тоа е само краткиот дел од неговата изјава, Целосниот дел од изјавата гласи:

Целата историја на Европа е поврзана со Македонија, Европа ја подели Македонија во 1913, за Време на Првата Светска војна најголемите битки се водени на македонска територија. Правени се обиди за претопување (асимилација) на Македонците за среќа безуспешни. На крајот во еден дел од Македонија Македонците создадоа своја држава во рамки на Југославија. Но таквата причина ја исплаши Грција, па направи егзодус над Македонците. Македонците се потомци на Филип и Александар и имаат право да живеат во своја држава. Но се плашам дека нивната пребогата историја во иднина ќе им донесе преголеми проблеми кои ќе им ги наметнат Бугарија и Грција затоа што имаат страв од постоењето на Македонија и Македонците.

Посочил: Портал Македонска Нација