2009.06.23_Nikos Dimou за New York Times

2009.06.23_Nikos Dimou за New York Times

Ние за говорење користевме Албански и себе си се нарекувавме Римјани (Ромеи). Меѓутоа Винкелман, Гете, Виктор Иго, Делакроа, тие сите ни рекоа: ‘Не вие сте Хелени, директни наследници на Платон и Сократ’, и тоа ја заврши работата. Ако на мала, сиромашна нација на рамења и се стави таков товар, никогаш нема да се опорави.