Павел Шатев (1882 – 1951)

Павел Шатев (1882 - 1951)

(Кратово, 15 жетвар 1882 – Битола, 30 коложег 1951) — истакнат македонски револуционер и анархист. Член на Гемиџиите и еден од солунските атенатори. Подоцна станува еден од основачите на ВМРО (Обединета), а по ослободувањето на Македонија – прв Министер за правосудство.

 

Посочил: mk.wikipedia.org