Ванде Вељаноски (1913 – 1942)

Ванде Вељаноски (1913 - 1942)

Потекнувал од сиромашно семејство од с. Никодин, прилепско. Делувал во работничкото движење уште од 1937 година против тогашната српска окупаторска власт. Бил убиен од бугарските фашисти со бесење во скопскиот затвор.

 

Посочил: Баба Лаже Трап Не Лаже