Фана Кочовска (1927.07.27 – 2004.04.17)

Фана Кочовска (1927.07.27 - 2004.04.17)

Фана Кочовска лево на сликата, комунист, првоборец и народна хероина. Таа била најмлад жив народен херој во времето кога била наградена со Орден на Народен Херој. Во 1942 година станала борец на партизанскиот одред „Гоце Делчев“ и младински предводник на батаљонот „Стив Наумов“.

 

Извор: Antifašistički vjesnik