2022.07.07_Македонските умственици (интелектуалци) до Пендаровски, писмо

Вероучение - Поука 03

 

„Ние, Македонците сега сме турнати во историски амбис за да бидеме избришани од картата на Европа и светот. Во ова политичко ‘злокобно време’, време на 21 век, не смеете да бидете актер во политичко ништење на македонскиот народ и држава.

Гoсподине претседател Пендаровски, Вие лично со Димитар Ковачевски, претседател на Владата, на вратот на македонскиот народ му ставивте француски огламник, ултимативна спогодба помеѓу Македонија и Бугарија. Огламникот јарем, што во иднина треба да го носат Македонците под диктат на Бугарија.

Целта е обезличување на македонскиот народ пред да влезе во европскиот дом на народите. Вие претседателе, заборавивте плиткоумно, лекоумно, кој ве избрал во мај 2019 година.

Македонскиот народ и граѓаните на Македонија!

Ние, Македонците сега сме турнати во историски амбис за да бидеме избришани од картата на Европа и светот. Во ова политичко „злокобно време“, време на 21 век, не смеете да бидете актер во политичко ништење на македонскиот народ и држава.

Вие сте дел од извршната власт на македонската држава, уставно сте повикан да ги спречите погубните политики на Владата“.

 

 

Потписници на писмото се:

Академик Божин Павловски, писател, Мелбурн, Австралија
Академик проф. д-р Витомир Митевски, филозоф и филолог
Академик Живко Попов, доктор
Академик Митко Маџунков, писател
Академик проф. д-р Катица Ќулафкова, филолог
Проф. д-р Јордан Плевнеш, дипломат и писател
Смиле Наумоски, поет
Проф. д-р Михајло Миноски, историчар
Ставре Џиков, судија, државен обвинител, адвокат и публицист
Коле Манев, акад. сликар и Витез на културата на Франција
Проф. д-р Наде Проева, Витез за академски палми на Франција
Проф. д-р Константин Димитров, технички науки
Проф. д-р Тодор Чепреганов, историчар
Проф д-р Никола Жежов, историчар
Проф. д-р Митко Б. Панов, историчар
Проф. д-р Наташа Котлар-Трајкова, историчар
Проф. д-р Виолета Ачкоска, историчар
Проф. д-р Ристо Ачкоски, технички науки
Проф. д-р Билјана Ванковска, правни науки
Кирил Кангов, поет
Проф. Благојка Филипчева, поетеса, педагог
Проф. Запро Запров, педагог, диригенt
Проф. Вера Чаповска, педагог
Иван Чаповски, писател
Горазд Чаповски, музичар, група „Мизар“
Виолета Чаповска, уметник, Мелбурн, Австралија
Вангел Божиновски, дипл. архитект и публицист
Проф. Марија Симовска
Крсте Димитров-Стадим, акад. сликар
Димитрије Симовски, дипл. инженер
Проф. Лилјана Тасеска, педагог
Проф. Никола Јованоски, поет и писател
Проф. Таки Џиков, физичка култура
Д-р Петар Кронев, лекар специјалист и публицист
Проф. Лефа Прентовска, педагог
Антонијо Димитровски, адвокат
Златко Стојановски, дипл. економист
Љупчо Димулков, дипл. економист
Милан Симовски, музичар
Илинка Митовска, дипл. економист
Проф. д-р Бранимир Светозаревиќ-Покорни, историчар-архивист
Стојан Аврамовски, историчар-архивист
Петар Георгиевски-Камиказа, актер и музичар, група „Меморија“
Ефтим Клетников, поет
Фимка Клетникова, поетеса
Проф. д-р Цветан Гавров, електроничар
Проф. д-р Слободан Пренџов
Проф. Стојан Стојков, композитор
Проф. д-р Нестор Огинар, Њујорк, САД
Дардан Венетски, дипл. правник – историчар
Сотир Костов, дипл. правник, политиколог
Проф. д-р Васко Василевски, лекар специјалист
Славче Никодиновски, дипл. инженер
Исмаил Бојда
Мерџан Муаремовски
Проф. д-р Мишо Нетков, историчар и филмски документарист
Проф. д-р Александар Прокопиев, писател
Д-р Гроздан Цветковски, наука за безбедност
Ленче Смилевска, книжевност
Киро Кипровски, новинар и писател
Блаже Миновски, новинар и писател
Санде Стојчевски, поет
Христо Петрески, поет и сликар
Константин Качев, акад. сликар
Доне Милјановски, акад. сликар
Марјан Камиловски, архитект и сликар
Новица Трајковски, акад. сликар
Ристо Никовски, дипломат и публицист
Ивица Боцевски, дипломат и публицист
Јани Бојаџи, режисер и публицист
Проф. Гоце Ристовски, писател
Зоран Витанов, дипл. економист и публицист
Проф. д-р Теон Џинго, историчар
Паско Кузман, археолог и публицист
Веле Митаноски, новинар и публицист
Будимир Апостолоски, уметник
Мето Јовановски, актер
Тони Менкиноски, адвокат и публицист
Раде Сиљан, поет
Борис Дамовски, режисер
Кочо Тупузоски, адвокат и публицист
Проф. Љубомир Гајдов, философија
Проф. д-р Игор Јанев, меѓ. право
Проф. д-р Љубомир Цуцуловски, филозофија
Пано Серафимов, етнолог
Бобан Максимовски, политиколог
Проф. д-р Јове Кекеновски, политиколог
Проф. д-р Вера Стојчевска Антиќ, книжевност
Горјан Петревски, писател
Анѓел Балкански, писател
Георѓи Ајановски, новинар и писател
Проф. д-р Васил Тоциновски, книжевност
Јанче Андоновски, писател
Проф. д-р Георги Зафировски, лекар специјалист
Проф. д-р Елка Јачева-Улчар, книжевност
Славе Николовски-Катин, писател
Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, дипл. инженер, Флорида, САД
Д-р Ицо Најдоски, историчар, Мелбурн, Австралија
Проф. д-р Илија Велев, книжевност
Проф. д-р Марко Китески, книжевност
Иван Глигоровски, писател
М-р Марјан Гиовски, историчар архивист
Александар Русјаков, публицист
Александар Станковски-Рембрант, акад. сликар
Душан Петрески, дипл. економист и публицист
Мендо Вељановски, акад. музичар и писател
Владо Гроздановски, Торонто, Канада
Драган Вељановски, телевизиски режисер
Томче Стојковски, телевизиски режисер
Д-р Петар Поповски, историчар
Д-р Борис Ристески, психијатар
Наташа Ристеска Мадиќ, адвокат
Проф. д-р Оливер Андоновски, наука за безбедност
Михаил Белдедовски, новинар и писател
Проф. д-р Димче Петровски, наука за безбедност
Бранко Ставрев, режисер
Михаил Ренџов, поет
Александар Пандов, историчар
Проф. Трајко Димков, физичка култура
Владо Денчов, телевизиски режисер и актер
Проф. д-р Тихомир Стојаноски, актер
Ванчо Меанџиски, новинар и писател
Мирче Нешовски, поет
Стевче Стојковски, етномузичар
Маестро Игор Дурловски, оперски пејач
М-р Методија Величковски, наука за безбедност
Д-р Филип Петровски, историчар
Ѓорѓи Јолески, актер
Златко Калиников, дипл. економист
Петар Темелковски, актер
Ванчо Тарабунов, народен пејач
Атина Апостолова, народен пејач
Круме Спасовски, народен пејач
Нино Величковски, народен пејач
Гојко Јаковлески-Рафкин (Гоце Македонски), Берлин, Германија
Проф. д-р Љубомир Кекеновски, економски науки
Проф. д-р Методи Хаџи-Јанев, наука за безбедност и публицист
Ѓорги Канзуров, писател
Проф. д-р Весела Чингова, уставно право
Проф. д-р Весна Јаневска, лекар специјалист
Проф. д-р Јана Манева-Чупоска, ликовен уметник и дизајнер
Владимир Ристоски, адвокат
Македон Гаврилоски, адвокат
Проф. м-р Лазе Трипков, визуелен дизајн – Трипков
Д-р Лазо Фотев, философија
Проф. д-р Антон Чибишев, лекар специјалист
Проф. д-р Гоце Цветановски, наука за литература
Проф. д-р Благоја Марковски, математичар
Проф. д-р Константин Миноски, историчар
Проф. д-р Александар Атанасоски, историчар
Ѓорѓи Тодоровски, актер
Фиданка Танаскова, новинар и публицист
Проф. д-р Ник Анастасовски, Универзитет „Викторија Мелбурн“
Проф. д-р Нове Велјановски, историчар
Проф. д-р Стефан Влахов Мицов, историчар
Методија А. Коловски, претседател на Обединета македонска дијаспора, Вашингтон, САД
Виктор Бивел, издавач, „Политикон публикум“, Сиднеј, Австралија
М-р Мартин Треневски, дипломат, новинар
Владимир Пандовски, менаџер
Проф. д-р Јованче Донев, дипломат и историчар
Владо Јовановски, актер
Проф. д-р Звонимир Јанкуловски, дипломат и публицист
Живко Попов-Цветин, уметник на цвеќето на мирот
Сузана Турунџиева, акад. музичар, пејачка и писателка
Проф. д-р Драги Митревски, археолог
Александар Димовски, новинар
Никола Средовски, адвокат
Јанко Танев, адвокат
Драган Пешевски, адвокат
Д-р Трајче Стојанов, историчар
Д-р Маја Јакимовска-Тошиќ, историчар на книжевноста
Д-р Славчо Ковилоски, историчар на книжевноста
Миле Смилевски, физичка култура
Љупчо Павловски, економист
Васе Апостолов, физичка култура

 

Преземено од:  мкд.мк