1903_Иван Шишманов

1903_Иван Шишманов

• 1903_Иван Шишманов –  Mинистер за образование во Бугарија, изјава дадена на францускиот новинар и книжевник Гастон Рутие •

По десет години, ако Македонија стане автономна, таму нема да постојат ниту Бугари, ниту Срби, ниту Грци, ќе постојат само Македонци… Ако Европа го мисли спротивното, таа греши, ако Бугарите сметаат на бугаризација на Македонија, тоа се илузии.