Оддел: 6.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од разни грчки извори.

1989.04.05_Η Ελλάδα απαγορεύει την αναφορά των Μακεδόνων στα σχολικά της βιβλία
Posted in 6.1 Слика и посока

1989.04.05_Η Ελλάδα απαγορεύει την αναφορά των Μακεδόνων στα σχολικά της βιβλία

Званичен грчки документ во кој се налага измена на сите учебници и бришење на народност Македонци.   „…  Република Грција ПРЕФЕКТУРА ПРЕВЕЗА ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ВТОРО ОБРАЗОВАНИЕ Л. ИРИНИС 40 481 00 ПРЕВЕЗА Превеза 5 тревен 1989 година Уп. бр.838 ДО:…

1928_Грчки попис (Македонословени)
Posted in *Избор 6.1 Слика и посока

1928_Грчки попис (Македонословени)

Во грчки попис од 1928 години наведени се 81 984 кои себе си се завеле под графата Македонословени, напоредно со значително помалку 16 775 кои себе си се ставиле како Бугари.   Посочил: Visit Macedonia

1934.06.26_ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (грчки комунистички весник), p1
Posted in 6.1 Слика и посока

1934.06.26_ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (грчки комунистички весник), p1

„… Секој ден влечкаат сиромашни Македонци, земјоделци во затворите поради долгови од 60 до 100 драхми. (…) Сите овие сиромашни МАКЕДОНЦИ не знаат грчки, си го зборуваат МАКЕДОНСКИОТ јазик. Од многу тепање биле принудени да речат дека низ нивните села…

Posted in 6.1 Слика и посока

1916.09.18_Грчки нотарски документ (македонско наречје), бр1023, с. Владово – Воден

Во нотарски документ од подрачјето на Едеса (Воден) с. Владово (подоцна Аграс од 1926 година) службено заверено кај грчкиот нотар Лука Василеу дека продавачот и купувачот не знаат грчки, туку само македонско наречје. Посочил: Пољакот од Македонија

Posted in *Избор 6.1 Слика и посока

1923.05.28_Грчки нотарски документ (Македонци и македонски називи), бр1411, с. Јаворјани – Воден

Заверен документ со залепени таксени марки, со царски печат и печат од нотар контролор. Број – 1411 Најгоре десно, пишува – НОТАР-КОНТРОЛОР ДИСПЕНЗЕР ЗА ДРАХМИ = Па, со рака и молив напишано 78.000. Станува збор за ДИАНЕМИТИРИОН ДРАХМОН (“тирион” се…

Posted in 6.1 Слика и посока

1924 « 1991_ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΙΗΛΗΣ – ’Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ‘, ΑΘΗΝΑ

„… These peasants, whose language is close to that of the Serbs and Bulgarians … claim that they are neither “bulgari” (Bulgarians), nor Serbs, nor Greeks, but solely orthodox MACEDONIANS. …“ Посочила: Охридска Самовила

Posted in 6.1 Слика и посока

1920 « 1976_Michael Chouliaraki – ’Geografische, administrative und exelixis Bevölkerung von Griechenland 1821-1971‘, Band C, S. 363, Athen

После признавањето на македонскиот јазик во 1920 година, истата година Грција прави попис во кој како Македонци е попишувано и македонското население. Во 1925 година, грчката држава изработува буквар ‘Абецедар’ на македонски јазик. Во 1928 година Грција повторно го попишува…

Posted in 6.1 Слика и посока

1897.10.26 « 1984_Ναουμ Σπανος – ’Ο Μακεδονικος αγωνας, απομνημονευματα‘, Θεσσαλονικη

“… Во Атина дојдов точно на 3 листопад 1897 година и размислував за работа. На 26 листопад ме сретна Апостол Перовски. Ме поздравува: ‘Добро те најдов, војвода, ми вели, ни го обели образот на Македонците’. Ова беше негов трик. Ми…

1964_Evangelos Kofos - 'Nationalism and Communism in Macedonia'
Posted in 6.1 Слика и посока

1964_Evangelos Kofos – ‘Nationalism and Communism in Macedonia’

„… За ставање на ВМРО под своја контрола, новата организација – Македонско-Одринска Револуционерна Организација – беше поставена во Софија во 1894, работејќи под Врховниот комитет. …“ Се поставува прашањето ако ВМРО составена од идеолошки разновидни личности споени околу борбата за…

Posted in 6.1 Слика и посока

1934.06.10_Rizospastis (грчки комунистички весник)

„… Воден. – Овде во Воден и во нашата околија, во срцето на Македонија, овде каде што ние МАКЕДОНЦИТЕ не знаеме друг ЈАЗИК освен нашиот МАКЕДОНСКИ, разните органи на грчкиот капитализам нѐ принудуваат да зборуваме на грчки јазик, а да…

Posted in 11.1 Слика и посока 6.1 Слика и посока

1802_Даниил Москополец – ‘Речникот од четири јазика’, Венеција

Во текот на 1802 година, во Венеција се појавува од печат необична книга на грчки јазик, потпишана од свештеникот и учител Даниил Москополец, погрчен Влав од Албанија, во рамките на која првпат во Европа се претставува македонскиот јазик (охридското наречје)…

Posted in 6.1 Слика и посока

2018_Костис Карпозилос, Димитрис Христопулос – ’10+1 прашања и одговори за македонското прашање’

„… * Прво, уште од почетокот беше погрешно да сакаш на друга земја да ѝ наметнеш име, колку и да не се согласуваш со нејзиното. ….“ „… Па, така, слоганот „Македонија е една и грчка“ во ушите на кого било…

Posted in 19.1 Слика и посока 6.1 Слика и посока

1920-1940_Augustinos Kondiotis, Metropolite of Florina

Ако Грција денес постои како хомоген етнос, таа тоа го должи на катастрофата во Мала Азија. Ако стотици илјади на бегалци не дојдеа во Грција, Грчка Македонија сега немаше да постои. Бегалците ја создадоа нациналната хомогеност на нашата земја. Аугустинос…

Posted in *Избор 6.1 Слика и посока

1000~ « 1955_Stilpon P. Kyriakides – ‘The northern ethnological boundaries of Hellenism’, p37, Thessaloniki

Грчко толкување за поширокото над еднонационално значење на зборот “Бугари” и за “бугарството” на цар Самоил и неговите поданици. „… Додека за времето на владеењето на Симеон, Драгувитите, Струмјаните и општо сите Склавинии беа јасно одделени од Бугарите, за време…

Posted in *Избор 16.1 Слика и посока 6.1 Слика и посока

1903.05.08_Никола Карев интервју за грчки весник

Уште на почетокот од разговорот: Новинарот (Грк) прашува: — Вие сте Македонец? Карев: — Да. Новинарот: — …Исто ако Александар Македонски? Карев: — Да. Целото интервју