Оддел: 10.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од СВЕТСКАТА КНИЖЕВНОСТ.

1578_D. Philippo Lonicero - 'Chronicorum Turcicorum'.jpg
Posted in *Избор 10.1 Слика и посока

1578_D. Philippo Lonicero – ‘Chronicorum Turcicorum’

Македонските војски наведени одвоено од бугарските и српските.   Посочил: FidelKastro

0253 — 0270_Евсевиј - Опасадата на Солун од Готите
Posted in 10.1 Слика и посока

0253 — 0270_Евсевиј – Опасадата на Солун од Готите

Евсевиј во своето дело опишува подвиг на дете, Македонец, како со стрела убива двајца напаѓачи кои го опсадуваат градот. Солун бил двапати под опсада од Готите. Првиот пат во 253 и вториот пат помеѓу 268 – 270. Записот е земен…

1917_Harold W. V. Temperley - ’History of Serbia‘, London
Posted in *Избор 10.1 Слика и посока

1917_Harold W. V. Temperley – ’History of Serbia‘, London

„… Изгледа дека таму има Македонска раса (народ н. з.), независен од овие приточни текови – народ силен, издржлив, смел, самостоен, секогаш спремен на странецот да му притекне напомош во првата можност. Затоа Македонија остана непрекинат проблем за сите околни…

1806_Domenico Alberto Azuni, William Johnson - ’The Maritime Law of Europe‘, New York
Posted in 10.1 Слика и посока

1806_Domenico Alberto Azuni, William Johnson – ’The Maritime Law of Europe‘, New York

Древните Македонци наведени како самостоен народ. „… Без поддршка на историјата, човековиот род ќе ги заборавел имињата на Асирците, Египќаните, МАКЕДОНЦИТЕ, Грците, Картагинците, Римјаните, и многу други силни држави, кои некогаш биле светски играчи, сега потонати, расчленети, претворени во шуми,…

1772_’Principi di Storia civile della Repubblica di Venezia‘, vIII, Venezia
Posted in 10.1 Слика и посока

1772_’Principi di Storia civile della Repubblica di Venezia‘, vIII, Venezia

Уште една книга која дава до знаење за разните промени на значењата на зборовите кои денес претставуваат национална определба: Грк Бугар, Србин… Така, во оваа книга православните Срби во Далмација, Херцег Нови и Котор се наречени Graeci Serviani. Според игра…

1906_H.N. Brailsford - ’Macedonia - Its Races and Their Future‘, p96
Posted in 10.1 Слика и посока 22 Ромејско Царство

1906_H.N. Brailsford – ’Macedonia – Its Races and Their Future‘, p96

„… Под третиот цар, Самоил, источните покраини беа изгубени, но Империјата остана цврсто сместена на запад, со главен град Охрид, каде ја задржа својата независност до 1018 година. Така, определено беше македонска држава, а Охрид се здоби со традиција на…

1942.10 « 1975_Marshall Lee Miller - ’Bulgaria during the Second World War‘, p123, (Stanford University Press)
Posted in 10.1 Слика и посока

1942.10 « 1975_Marshall Lee Miller – ’Bulgaria during the Second World War‘, p123, (Stanford University Press)

„… Германски разузнавачки извештај од 1942 запазил: ‘Македонците, кои во текот на југословенското владеење со воодушевување гледаа на сѐ што е бугарско, сега се извонредно разочарани откако се запознаа со целосно поткуплива како и неспособна бугарска управа’ …“ Посочил: Кукузел…

1678_Salih Gelil - ’Anales de Egipto‘, Madrid
Posted in 10.1 Слика и посока

1678_Salih Gelil – ’Anales de Egipto‘, Madrid

За „македонскиот јазик“.   Посочил: Кукузел Извор: Google Books

1480 – 1483 « 1896_Aubrey Stewart - ’The book of wanderings of brother Felix Fabry‘, London
Posted in 10.1 Слика и посока

1480 – 1483 « 1896_Aubrey Stewart – ’The book of wanderings of brother Felix Fabry‘, London

Во летопис од 1480 – 1483 година се споменуваат Македонци и тоа заедно со Турци, Сарацени, луѓе од Албанија, Ахаја, Илирија и Склавонија кои се нашле како робови на галии. „… Овие робови на галии најголем дел се купени робови…

Posted in 10.1 Слика и посока 15 Странски сведоштва

1700+ « 1992.12.13_Peter I. Hidas, Ph.D. Dawson Colledge – A Brief Outline of the History of the Jews of Hungary

Во кратка историја на Евреите од Унгарија објавена на следната страница, во делот од историјата за време на Отоманската империја има пренесена изјава од Gyula Szekfu (1883-1955) – унгарски историчар, новинар, професор, член на Академијата. „… Унгарците повеќе немаа вештина…

Posted in 10.1 Слика и посока

1711 « 1914_Francis Seymour Stevenson – ‘History of Montenegro’, pg144-145

Во 1711 година при една од Руско-Турските војни бил испратен проглас со повик за борба против Отоманската Империја до Црногорците (Владиката Данило), Албанците, Македонците и Босанците. Посочил: Пољакот од Македонија

Posted in 10.1 Слика и посока

1483 « 1938_August Mencken – ’First-Class Passenger, Life at Sea‘, New York

Македонци наведени како робови на брод што патувал кон Светата земја во 1483 година. Посочил: Пољакот од Македонија

Posted in 10.1 Слика и посока

1888 « 2002_Ben Fowkes – ’Ethnicity and ethnic conflict in the post-communist world‘

И сам Исус Христос ако слезит од небоно не можит да го уверит Македонеца оти тој е Б’лгарин иљи Србин. Темко Попов

Posted in 10.1 Слика и посока

2009.04.02_Peter Mackridge – ’Language and national identity in Greece, 1766-1976‘, Oxford

Повеќе сведоштва за нешто малку послободнa употреба на зборовите Македонци или македонски јазик во Грција сѐ до 30тите години на 20 век. Посочил: Карев

Posted in 10.1 Слика и посока

0600 – 0700 « 2014_Clifford R. Backman – ’The Worlds of mediaeval Europe‘, III, Oxford

Онолку колку што можеме да го разбереме напишаното, овој современ британски историчар во оксфордско издание тврди дека кога Славајните дошле, тука веќе имало Срби, Хрвати и Македонци. Со кои се претопиле и измешале, но му го наметнале јазикот. „… Воениот…