Оддел: 13 Македонски сведоштва

Историски изјави на македонските дејци во прилог на македонската самобитност.

Пандо Кљашев
Posted in 13 Македонски сведоштва 23.2 Војводи

Пандо Кљашев

Тукашните управници и скоро повеќето од Бугарите се безучесни кон нашето дело затоа што немаат формиран идеал што да ги тера напред. Таа е таа бугарска јавност и зборува преку устата на своите водители за македонското дело само кога е…

Posted in 13 Македонски сведоштва 16.3 Само посока

1878 — 1879_Кресненско Востание – востанички Устав

Со нашата крв што ја пролеваме низ полињата и горите македонски, ние служиме како македонска војска на Александар Македонски за слободата со нашата девиза: Слобода или смрт!

Крсто Ресенски
Posted in 13 Македонски сведоштва 16.3 Само посока

Крсто Ресенски

Дека сме Македонци и ништо друго, бидејќи и онака јас одамна тврдам дека со Бугарите сме само пара-браќа, како што сме и со останатите славјански народи, имено – Македонецот е по крв Славјанин помешан co Старо-Македонци, Бугаринот е мешавина од…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Ѓорче Петров

• 1898.12 статија: „Кој го ослободи Крит“ во „Бунтовник“ бр1. стр.2-3 • Македонецу со билначе ли чекаш да ти јават дека си слободен или со тапан да ти подумкаат под увото? Верувај дека ѕверот, твојот тиранин нема да се откаже…

Христо Константинов
Posted in 13 Македонски сведоштва

Христо Константинов

Македонци, сплотете се во името на Македонија како Македонци!

Христо Силјанов
Posted in 13 Македонски сведоштва

Христо Силјанов

Јане ја разви тезата дека е погубно за македoнското население и за самата Бугарија, македонското прашање да се третира во смисла на национално обединување со Бугарите… Сите кои агитираат било во Македонија, било надвор од неа на база: ослободување и…

Posted in 13 Македонски сведоштва 7.3 Само посока

1887_Коста Групчев и Наум Евров до големиот Везир

Коста Групчев, Наум Евров со посредство на Стојан Новаковиќ, побарале од Големиот Везир издавање на „Македонски лист“. Списанието требало да излегува на чист македонски језик. „…  Наша отаџбина (Македонија – н.з.) нема ништа заједничко са околним државицама и морају се…

Posted in *Избор 1.3 Само посока 13 Македонски сведоштва

1888.05.09_Темко Попов до Деспот Баџоски, писмо, Народна библиотека Београд, фонд Јован Хаџи Васиљевиќ, П 413/III

Темко Попов, македонски родољуб, член на Тајниот Македонски Комитет укажува дека влезот под бугарска егзархија била првична нужност за да се избегне грчкиот асимилаторски притисок. „… Да се не лажемо, Деспоте, национални дух у Македонији је дошао до таквог стања,…

Posted in 13 Македонски сведоштва 16.3 Само посока

1899_Марко Цепенков

Помислете Вие, мили чеда за велика цара Александра што се слави и до ден денеска!   Посочил: Види Види

Posted in 13 Македонски сведоштва 23.2 Војводи

Јордан Пиперката (23.06.1870 Козица – 10.08.1903 Цер)

Нека не се надева ни Србија, ни Бугарија, ни Грција дека една педа земја македонска ќе добие, зашто за нејзиното ослободување ние крвта ќе ја пролеваме, па не ја даваме на друг, туку наша ќе биде.

Posted in 13 Македонски сведоштва

Стојан Христов

Една или две недели по 2 житар 1944 година, секое утро по разбудувањето, морав да застанам и да си речам дека сега има слободна македонска држава. Тоа ми изгледаше како чудо, па морав да се принудувам себе да верувам во…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Антон Попов

Беснееја на македонската земја разни господари. Срби, Турци, Грци, Бугари… Тогаш, од македонската нива сите тие береа. До денеска само на еден правото не го признаа. Правото на Македонецот да ја ора својата земја и единствено тој да го бере…

Posted in 13 Македонски сведоштва

2008_Борис Сандански

Борис Сандански потомок на Јане Сандански, член на ОМО Илинден – Пирин, говори на 130 годишнината од македонското Кресненско востание. Посочил: Poljakot od Makedonija

Posted in 13 Македонски сведоштва 16.3 Само посока

1903 « 1957_Никола Киров Мајски – ’В строја за Македонија‘, Софија

„… Бев испратил статија до “Автономна Македонија” за Александар Велики за да биде публикувана како подлисник; настојчиво молам за нејзино публикување. Од капитално значење е да ја сврземе нашата кауза со старата историја на Македонија. …“ Никола Киров Мајски, Во…

Posted in 13 Македонски сведоштва 23.2 Војводи

Крсто Гермов Шакир

Слики од погребувањето на војводата Крсто Гермов – Шакир војвода. Посочил: Poljakot od Makedonija