Оддел: 13 Македонски сведоштва

Историски изјави на македонските дејци во прилог на македонската самобитност.

Posted in 13 Македонски сведоштва

Методија Шаторов – Шарло

Posted in 13 Македонски сведоштва 16.2 Само слика

Мите Најдов – За Александар Македонски, с. Кремен, Пиринскиот дел од Македонија (1996)

🚨95-годишен дедо од с. Кремен, Банско – Пиринска Македонија раскажува приказна за Александар Македонски во 1996 година🚨 👉Нашиот народ имал преданија за Александар Македонски во сите делови на Македонија, далеку пред “антиквизацијата“ 👇погледнете👇 pic.twitter.com/RsBzKVZozv — MITE NAJDOFF (@Kalabalak_) November 20,…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Ламбе Мојсоски – Последниот Илинденец

Posted in 13 Македонски сведоштва

Васил Иванов Дијаманди (1888)

Васил Дијаманди (-ев) е македонски револуционер, учител, општественик и политички деец. Тој е ден од водачите на Македонското востание со средиште во Кресна, а во времето на Берлинскиот конгрес (1878) испраќал петиции до светските чинители за решавање на македонското прашање….

Posted in 13 Македонски сведоштва

Дане Поповски (југословенски дисидент), (1950)

… Тргнете ги Македонците од Бугарија, таму ќе останат само Татари … Дане Поповски член на ВМРО, борец за независна Македонија.

Posted in 13 Македонски сведоштва

Павле Наумов, Војводата, (1907)

Браќа тополчанци… Јас не ве познавам добро, ама се зачудив кога дознав дека вие сте станале ‘Срби’. Многу арно знаете, браќа, дека во Тополчани нема Срби, нема Грци, нема Бугари. Ние сме Македонци!

Posted in 13 Македонски сведоштва

Пејо Јаворов, “Гоце Делчев” (1904)

Во тоа време македонската внатрешна интелигенција… борба меѓу екзархијата, зад која стоеше официална Бугарија, и ОБШТИНИТЕ, зад които стоеше целата маса народ. Партизаните на обштините, “СЕПАРАТИСТИТЕ”…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Григор Прличев

• 1885 – говор во Солун, по повод 1000-годишнината од смртта на Свети Методиј • Мајка Македонија е многу ослабната. Откако го роди големиот Александар, откако ги породи светите Кирил и Методија, оттогаш мајка Македонија лежи на своето легло ужасно…

Posted in 13 Македонски сведоштва

‘Македонски Глас’ – Управда (1913)

„На Македонија ѝ е потребна слобода и независност, како и мир и соживот со нејзините славјански соседи. Но, нашите соседи не сакаат мир. Тие први со нож ги нападнаа незаштитените Македонци коишто им веруваа, и ниеден самопрогласен адвокат не ќе…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Христо Узунов

Маките на татковината се повеќе од сите страданија на секоја наша мајка! И јас – без ни најмалку да те навредам – се чувствувам повеќе син на втората моја мајка – Македонија, отколку на тебе која си ме родила! од…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Тодор Паница

Пријател и телохранител на Јане Сандански. „… Јане Сандански беше македонски националист. Тој тврдеше дека Македонците не се ниту Бугари, ниту Грци, туку посебна нација и сите тие се потомци на народот на Александар Велики и Филип Втори, кои исто…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Кочо Рацин

„Јазикот – тоа е голема сила на народот, на нацијата. Да му го земеш јазикот, тоа значи да му ја земеш душата, да го лишиш од неговиот национален персоналитет. И таа забрана овде (во Кралството Југославија, б.н.) и иста таква…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Michael, Archibishop of Ohrid and Macedonia

I was born in Shtip during the Turkish slavery. I am a real Macedonian. I know what I am. I am a sparrow, not a Bulgarian, not an eagle of Serbia. We have been crucified, like Jesus on the Cross…

Крсте Петков Мисирков
Posted in 13 Македонски сведоштва

Krste Petkov Misirkov

• 1903 – ‘On Macedonian Matters’ • Oh, Macedonians! It is time we realized that the greatest demon Macedonia must battle against is none other than Bulgaria • 1903 – ‘On Macedonian Matters’ • What is most essential for us…

Posted in 13 Македонски сведоштва

Ѓорѓија Пулевски

• 1875 •   • 1892 • Македонците се староседелци на Полуостровот. Тие го пречекале доселувањето и на Бугарите и на Грците и на Србите и на други народности, а соседи елински. Затоа во оваа книга ја кажуваме Словенско –…