Оддел: 15 Странски сведоштва

Expressions of foreign celebrities in favor of Macedonian ethnogenesis.

Posted in 15 Странски сведоштва 7.3 Само посока

1919_Никола Пашиќ

Никола Пашиќ, писмо од Париз, до Стојан Протиќ „… Пупин (Мијахло) сака да се најде овде во времето кога ќе се решава за исправките на нашата граница спрема Бугарија, бидејќи сега има силна пропаганда во корист на Бугарија, а мисионерите…

Posted in 15 Странски сведоштва

1945+_Реџиналд де Бреј

Каква иронија на историјата, народот чии предци им го дале на Словените првиот литературан јазик, беа последни на кои им се призна јазикот како посебен словенски јазик, различен од соседните бугарски и српски. Посочил: Портал Денешен  

Posted in 10.1 Слика и посока 15 Странски сведоштва

1700+ « 1992.12.13_Peter I. Hidas, Ph.D. Dawson Colledge – A Brief Outline of the History of the Jews of Hungary

Во кратка историја на Евреите од Унгарија објавена на следната страница, во делот од историјата за време на Отоманската империја има пренесена изјава од Gyula Szekfu (1883-1955) – унгарски историчар, новинар, професор, член на Академијата. „… Унгарците повеќе немаа вештина…

Posted in 15 Странски сведоштва

John Cametinae

I introduce you to the Salonica, the great and first city of the Macedonians. On the Capture of Salonika by John Cametinae.  

1908_Allen Upward - ’The east end of Europe‘, pg.202-204, London
Posted in 10.1 Слика и посока 15 Странски сведоштва

1908_Allen Upward – ’The east end of Europe‘, pg.202-204, London

„… Во Владово (Воденско), првото село, стигнавме по 2 часа јавање… Побарав да го повикаат човекот кој изгледа беше водечки човек на тоа место и тој дојде во стражарската куќичка и слободно одговори на моите прашања во присуство на еден…

Posted in 15 Странски сведоштва

Rodolfo Foa – ‘L’Italia all’Estro’

Во книгата на италијанскиот писател е дадена изјава на Сандански: Македонците ќе ја ослободат Македонија без мешање на соседните држави: во Македонија не треба да има ниту Бугари, ниту Грци, ниту Срби, ниту Романци, ниту Турци, туку само Македонци.

Posted in 15 Странски сведоштва

1924_Пол Ерно, Весник Журнал, Париз

Какви се плановите на тој човек, кој само со еден гест може да ја крене Македонија на нозе? Каде се наоѓа Тој? Поставете ги прашањата на кого сакате, никој не може да Ви одговори. Белградската Влада нуди огромна сума пари…

Posted in 15 Странски сведоштва

2017-2019_Antonio Tajani, European Parliament spokesman

“Macedonia is a beautiful country. Everyone in Italy knows Macedonia. Why? Because Alexander the Great and Philip of Macedon are very popular ancestors of yours” – European Parliament spokesman Antonio Tajani, He was later forced to apologize by “Greek” trolls….

Posted in 15 Странски сведоштва

1953_Винстон Черчил

„Целата историја на Европа потекнува од Македонија затоа сите ја негираат“ Винстон Черчил во неколку наврати имал изјавено „Балканот произведува повеќе историја отколку што може да ја конзумира“. Но тоа е само краткиот дел од неговата изјава, Целосниот дел од…

Posted in 15 Странски сведоштва

1916_Roger David Casement

I know of two tragic histories in the world – that of Ireland, and that of Macedonia. Both of them have been deprived and tormented! Roger David Casement – Irish patriot, poet, revolutionary and nationalist.   Знам за две трагични…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1860_Стефан Верковиќ – ‘Зборник на македонски народни песни’, Белград

Кај Пуливаковците постои предание дека се чисти Македонци и потомци на Александар Велики. Долно-Поленците, а особено тие што живеат во околината на Пазар се гордеат со старата столица, т.е. со градот Бела, од кој останале само една кула и една…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1868_Johann Georg von Hahn – ‘Reise vion Belgrad nach Salonik’, Wien

Бргу пристигнавме во гратчено Вардар Јениџе. Таму сe живо беше раздвижено, затоа што сите беа во подготвување за панаѓурот, кој се одржува секоја година и трае осум дена… …Турскиот град во внатрешноста е следбеник на нему блискиот старомакедонски главен град…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1844_Adolphe Napoléon Didron – ‘Annales archeologiques’

По долината на Македонија сѐ е стушено и невесело, сѐ е жалосно. Турците од срцето на човекот го искорнале смеењето кое му припаѓа само нему, на човекот. Од нивните робови, од потомците на Ахил и Александар, тие направиле стада од…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1814 1820_Johann Heinrich Mayr

Подоцна поминавме во областа каде Александар Велики направил одмор. Од пред неколку илјади години овде се чува споменот на овој славен Македонец. Јохан Хајнрих Мајр патопис од 1814 година. Johann Heinrich Mayr’s Reise nach Konstantinopel, Aegupten, Jerusalem und auf den…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1807_Непознат француски писател

Клетата раја од Македонија уште ги воспевува подвизите на завојувачот на Персија и Индија. Патопис од непознат автор од 1807 година. “Френски патеписи за Балканите 19 в.” составила и редактирала Бистра Цветкова, Софија. Преземено од “Archives de l’armee de terre”,…