Оддел: 15 Странски сведоштва

Expressions of foreign celebrities in favor of Macedonian ethnogenesis.

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1816 « 1831_Esprit Marie Cousinéry

Македонија толку славна со спомените на Филип и Александар, толку несреќна за време на римското владеење, понижена под Бугарите и најпосле толку понижена под отоманскиот меч, денес претставува само пустош кој зад себе го влече фанатизмот, незнаењето и деспотизмот. Патописот…

Posted in 15 Странски сведоштва

1798- « 1816_Конгресна библиотека Вашингтон (непознат писател)

Македонците во стари времиња биле многу прочуени како научници, а исто така и по својата храброст. Сега пак тие се плашливци и незнајковци. Патопис од непознат автор од пред 1798 година, Конгресна библиотека во Вашингтон, Оддел за ретки книги сигнатура…

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1860.03.03_Цариградски весник

Oваа земja e Maкедониja и ако ja погледнеме природата, наравите, обичаите, карактерот на жителите, нивниот став, нивната физиономиja, исцело ќе ги препознаеме истите оние мажи што во старо време ги сочинувале фалангите на Александар Македонски. Цариградски весник, 3 цутар, 1860

Posted in 15 Странски сведоштва

-Novi Hrvatski Radnik (1904.01.25)

Хрвати! Нашата слобода ни е мила, за неа речиси илјада години се бориме и крвариме со различни душмани, та така и македонскиот народ не сака потчинување, туку сака да биде свој на своето, слободен и независен: Македонија на Македонците! Оној…

Posted in 15 Странски сведоштва

Јаков Слишковиќ (1904)

Има уште такви, кои денешните жители на Македониjа не ги сметаат ни за Срби ни за Бугари, туку за посебна народност, вероjатно наследници на старите Македонци 1904 „Албаниjа и Македониjа“, стр. 160, Сараево

1898_Георги Бакалов
Posted in 15 Странски сведоштва

1898_Георги Бакалов

За нас социјалдемократите не постои прашањето дали е Македонија српска или бугарска – Македонија им припаѓа на Македонците.

Posted in 15 Странски сведоштва

1922.11.09_Александар Стамболиски

Кој мисли за Македонија!? Точно е дека ние Бугарите не зборуваме за Македонија. Но има и други кои зборуваат и мислат за неа – тоа се самите Македонци. Барајте не од нас, туку од Македонците да престанат да зборуваат и…

Иван Калчев
Posted in 15 Странски сведоштва 16.2 Само слика 5.1 Слика и посока

Иван Калчев

„… За мене, за членовите на Бугарско-македонското друштво нема никакви дилеми во однос на постоењето на македонскиот идентитет, јазик, култура, етнос и во однос на тоа дека во Република Бугарија има македонско малцинство. …“ „… македонската држава (млада држава, но…

Posted in 15 Странски сведоштва

2000+_Keith Brown on the ethnic identity of Macedonians 1930-40′

Posted in *Избор 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1900_Антон Драндар – ‘A Propos d’un Mouvement en Macédoine’, Bruxelles

• 1900 – ‘A Propos d’un Mouvement en Macédoine’, Bruxelles • Les habitants de la Macedoine ne desirent etre annexes ni a la Bulgarie, ni a la Serbie, ni a la Grece; ils desirent, et ils desirent imperieusement, vivre d’une…

Posted in 15 Странски сведоштва

1942_Frederic W.L. Kovacs – ‘The untamed Balkans’, p56.

Posted in 15 Странски сведоштва

1899_Николај Н. Дурново – ‘Болгарская пропаганда в Македонии и македонский вопрос’, Москва

Posted in 15 Странски сведоштва

1890 « 2020_Руско претставништво во Македонија (Leonhard Gotthilf Masing)

Барем една од големите сили покажува знаци на освестување за страдањата причинети врз македонскиот народ.

Posted in 15 Странски сведоштва 16.2 Само слика

1980+_Victor Hanson (US historian)

„… Древните Македонци не биле Грци …“ Изјава на американскиот историчар Виктор Хенсон.

Posted in 15 Странски сведоштва 16.3 Само посока

1991+_Lawrence Eagleburger (US state secretary)

„… Грција тврди дека Македон и Македонците, исто како и Александар од Македонија се нивни. Ова е лажно тврдење и време е некој тоа да го потврди …“ Изјава на некогашниот американски државен секретар Лоренс Иглбургер.