Оддел: 18.1 Слика и посока

Податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не се поврзани со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат националните табуа на БУГАРСКИТЕ негатори.

Posted in 18.1 Слика и посока

1917.04_Рудолф Арчибалд Рајс – ‘Страдањето на градот Битола’, Солун

„… Според ова, целокупниот број на жртви е 764, од кои 399 мртви и 365 ранети; ова се званично утврдени броеви на мртви и ранети жртви, граѓани од бомбардирањето на Битола од страна на Бугаро-Германците. Меѓу мртвите има 81 маж,…

1947_Георги Димитров - 'Дела', кнIII, с38-40, Белград
Posted in 18.1 Слика и посока

1947_Георги Димитров – ‘Дела’, кнIII, с38-40, Белград

После доаѓањето на Црвената Армија пред бугарски граници, по што следело внатрешно отфрлање на бугарскиот фашистички режим на тогашниот бугарски политички предводник Георги Димитров му било јасно дека за Бугарија е неопходно што побргу да даде воен придонес кон антифашистичката…

1941-1945_HDA, SDS, Fototeka br.00085 (A. Pavelić i I. Vanča Mihajlov), Zagreb
Posted in 18.1 Слика и посока

1941-1945_HDA, SDS, Fototeka br.00085 (A. Pavelić i I. Vanča Mihajlov), Zagreb

Влавот фашист, терорист, но небитно за бугарските шовинисти најважно антимакедонист Ванчо Михајлов во текот скоро на цела II Светска војна како заштитен гостин во Загреб на хрватскиот фашистички воен злосторник усташкиот поглавар Анте Павелиќ.   Од каде потекнува ова пријателство…

2021.04.18_Посольство Росии МК
Posted in 18.1 Слика и посока

2021.04.18_Посольство Росии МК

Руското дипломатско претставништво за Бугарија како фашистички сојузник. „Пред 80 години, на 18 април 1941, Бугарија, тогашен сојузник на фашистичка Германија, ја нападнала Македонија. Два месеца подоцна нацистите го нападнале СССР. Вечна слава на Русите, Македонците и другите храбри војници…

Posted in *Избор 18.1 Слика и посока 5.1 Слика и посока

1943.05.18_Значки ‘Независна Македонија’ – бугарска окупациска забрана

Одлуката за забрана на значките за Независна Македонија пуштани од Илинденската организација во десетлетијата пред војната. „До г.г. кметови и раководители на полициски станици. Многумина од членовите на Организацијата ’Илинден‘ носат значки со две лица, на едната страна е напишано…

Posted in 18.1 Слика и посока

1941.04.28_Началник на штабот – Окупациска заповед

Заповед за окупација на Македонија испратена од Началникот на штабот на војската кон Командантот на Петтата бугарска армија.

Posted in 18.1 Слика и посока

1949_ООН – Бугарски репарации за окупаторските штети

Бугарските повоени репарациски обврски за направените окупаторски штети кон Југославија и Грција направени за време на Втора Светска војна.

Posted in 18.1 Слика и посока

1943.03.15-17_Депортацијата на Евреите од бугарско-окупираното Беломорие, Дупница, Видео

Deportation of Jews from Bulgarian-occupied Thrace Jews were deported from Kavala, Seres, and Drama in Bulgarian-occupied Thrace. Some 3,000 Jews were taken to Drama and herded onto trains without food or water for transport to a camp in Gorna Dzumaya….

Posted in 18.1 Слика и посока

1943.03_Депортација на Евреите од бугарско-окупираната Македонија, железничка станица Скопје

Jews from Bulgarian-occupied Macedonia who were rounded up and assembled in the Tobacco Monopoly transit camp in Skopje prepare to board deportation trains. Skopje, Yugoslavia, March 1943. Посочил: — – Извор: Холокауст Енциклопедија

Posted in 18.1 Слика и посока

1941.03.01_Приклучување на Бугарија кон Тројниот пакт, Виена

Бугарскиот политички лидер Богдан Филов и германскиот министер за надворешни работи Јоаким фон Рибентроп во текот на потпишувањето на бугарското пристапување кон Тројниот Пакт. Со овој договор Бугарија формално се поврза со силите на Оската. Bulgarian leader Bogdan Filov and…

Posted in 18.1 Слика и посока 5.1 Слика и посока

1944.05.16_Прилепско архиерејско намесништво – бугаризација на личните имина

Еден документ како доказ за претопувањето (асимилацијата) на македонското население за време на окупацијата во текот на Втора Светска војна. Одземање на основните човекови права со измена на личните имина кои не звучат бугарски. Посочил: Poljakot od Makedonija

Posted in 18.1 Слика и посока 5.1 Слика и посока

1915+_Документи за одземање и уништување на книгата ’За Македонските работи‘

Книгата „За Македонските работи“ од Крсте П. Мисирков скоро целосно била уништена од страна на бугарската држава. Во 1942 година Блаже Конески како студент (Блаже Конев) во Софија наидува на сокриен примерок во софискиот универзитет. Ја зема скришно книгата, пребегнува…

Posted in 18.1 Слика и посока

1917_Рудолф Арчибалд Рајс – ‘Страдањата на градот Битола’

Слика преземена од книгата на Арчибалд Рајс – „Страдањата на градот Битола“ (1917). На сликата е прикажано семејство убиено во напад со отровен гас. Рудолф Арчибалд Рајс (1875-1929) е истакнат швајцарски правник, форензичар-фотограф и професор на Универзитетот во Лозана. Како…

Posted in 18.1 Слика и посока 19.1 Слика и посока

1081 « 1910_F. W. Bussell – ‘The Roman Empire, Essays on the constitutional history..’

„… И двете Византиските и Бугарските монархии беа “влади без нација” да ја употребиме Финлиевата весела фраза …“ “… Both the Byzantine and the Bulgarian monarchies were “governments without a nation,” to use Finlay’s happy phrase. …” Page 341. Извор

Posted in 18.1 Слика и посока

1943.10.13_Потврда за исплатената депортација на Евреите

Потврда со кој бугарската железница му потврдува на Комесаријатот за еврејските прашања дека го платиле превозот на Евреите од бугарските окупирани територии до логорот во Треблинка. Сметкопотврда за исплатени трошоци за превоз на 4 137 (3 545 возрасни и 592…