Оддел: 23.2 Војводи

Лица кои раководеле со борбени единици во борбата против турското владеење.

Пандо Кљашев
Posted in 13 Македонски сведоштва 23.2 Војводи

Пандо Кљашев

Тукашните управници и скоро повеќето од Бугарите се безучесни кон нашето дело затоа што немаат формиран идеал што да ги тера напред. Таа е таа бугарска јавност и зборува преку устата на своите водители за македонското дело само кога е…

Posted in 14.1 Вардар 23.2 Војводи

1892+ « 1950~_Илинденски сведоштва – Ташко Арсов, Дебрца

Сведоштва на Илинденците за делувањето за Македонската Револуционерна Организација во борбата за самостојна и независна македонска држава. „… Биографија Малко Објаснениа кон молбата ми за Илинденска пензиа, од 9 дек. 1946 до Одборот за Илинденски пензии во Скопје: Во борбата…

Posted in 23.2 Војводи

Александар Турунџев (1872 – 30 житар 1905)

Posted in 23.2 Војводи

Андон Ќосето (во средина), Андреј Докурчев (лево) и Марко Христов (десно) во 1903

Види Телеграма од Ќосето со поддршка за создавањето на Народна Република Македонија.

Posted in 13 Македонски сведоштва 23.2 Војводи

Јордан Пиперката (23.06.1870 Козица – 10.08.1903 Цер)

Нека не се надева ни Србија, ни Бугарија, ни Грција дека една педа земја македонска ќе добие, зашто за нејзиното ослободување ние крвта ќе ја пролеваме, па не ја даваме на друг, туку наша ќе биде.

Posted in 23.2 Војводи

Атанас Шабанов – Тешовалијата

Првично ајдутин кој ќе ги прифати идеите на Гоце Делчев и како еден од најверните соработници на Јане Сандански покрај со турските сили ќе води борби и со бугарските врховисти. Посочил: Портал Македонска Нација

Posted in 13 Македонски сведоштва 23.2 Војводи

Крсто Гермов Шакир

Слики од погребувањето на војводата Крсто Гермов – Шакир војвода. Посочил: Poljakot od Makedonija

Мирче Ацев – Симоноски со тројца другари
Posted in 23.2 Војводи

Мирче Ацев – Симоноски со тројца другари