Оддел: 25.2 Партизански борци

Партизански борци кои за време на ВСВ се бореле против фашизмот и за македонското национално ослободување.

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска - 'Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните', Скопје
Posted in 14.2 Беломорие 25.2 Партизански борци 28 Трудови

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска – ‘Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните’, Скопје

Posted in 25.2 Партизански борци

1941 — 1949_Македонци организирани во ДАГ и НОФ (слики, видеа)

Фана Кочовска (1927.07.27 - 2004.04.17)
Posted in 25.2 Партизански борци

Фана Кочовска (1927.07.27 – 2004.04.17)

Фана Кочовска лево на сликата, комунист, првоборец и народна хероина. Таа била најмлад жив народен херој во времето кога била наградена со Орден на Народен Херој. Во 1942 година станала борец на партизанскиот одред „Гоце Делчев“ и младински предводник на…

1947_Петар Георгиевски (1923 с. Остима - †1947 с. Сорович)
Posted in 25.2 Партизански борци

1947_Петар Георгиевски (1923 с. Остима – †1947 с. Сорович)

Командант во војската на ДАГ за Леринскиот округ. Предаден од грчки поткажувачи и сочекани во заседа кај селото Сорович.

Posted in 25.2 Партизански борци

Герман Дамовски (1.IX.1899 – 1959)

Герман Дамовски познат како „Старио“, бил син на познатиот македонски војвода Петар Христов. Герман е македонски револуционерен деец, истакнат припадник на македонското народноослободително движење во Егејскиот дел на Македонија. Герман Дамовски бил роден во преспанското село Герман, Егејскиот дела на…

Posted in 25.2 Партизански борци

Мирка Гинова (1946.07.26)

Учесник во Народно Ослободителниот Фронт во текот на Втора Светска војна. Прогласена за народен херој на Југославија. Загинува за време на граѓанската војна против грчките монархо-фашисти. Житие

Posted in 25.2 Партизански борци

Протојереј Антим Поповски

Posted in 14.2 Беломорие 25.2 Партизански борци

1986_Хриса Калиманова

Хриса Калиманова била само една од многу партизанки нa НОБ во Егејска Македонија, кои целата своја младост ја поминале измачувани во занданите од грчката војска и полиција. Во интервју раскажува за геноцидот над Македонците од Егејскиот дел на Македонија (снимено…

Posted in 25.2 Партизански борци

1949~_Партизанче Илија од с. Горно Каленик, Лерин

Најмладиот македонски борец единесетгодишниот Илија кој загинува после 3 дена учество во борбите во Беломорскиот дел од Македонија.

Posted in 18.2 Само слика 25.2 Партизански борци

1943.02.20_Слика од убиениот народен херој Раде Јовчески – Корчагин