Оддел: А7.3 Само посока

Докази за македонската самобитност од РАЗНИ БАЛКАНСКИ ИЗВОРИ без изворна слика, но со посока (референца) на изворот на кој се повикува.

Вероучение - Поука 03
Posted in А7.3 Само посока

1711.03.03 « 1958_Мита Костић – ‘Култ Петра Великог код Руса, Срба и Хрвата у XVIII веку’, Бр8, с92

Рускиот цар Петар Велики во еден свој познат проглас, Македонија јасно ја разликувал како одвоена земја од Србија и други наброени балкански земји: „до сите христијани од грчки (православни н.з.) и римски закон (римокатолици н.з.) во Србија, Славонија, Македонија, Босна и Херцеговина“. Овде не стои ни Стара Србија, ни Бугарија, туку така како што секогаш било само Македонија.   „……

1979_Enver Hoxha - 'Me Stalinin'
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1979_Enver Hoxha – ‘Me Stalinin’

Во спомените на Енвер Хоџа, под наслов „Me Stalinin“ („Со Сталин“), зборувајќи за неговата средба и разговори со Јосиф Висарионович Сталин, во Москва, кон крајот на цутар и почетокот на тревен 1949 година, на прашањето на Сталин: “кои се личностите што биле означени како Југословенски мисионери“, мислејќи на Кочи Ѕоѕе, Сејфула Малишова (Sejfulla Malishova), Панди Кристо, Крист Темелко и други…

Eqrem-bej Vlora (1885-1964)
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

Eqrem-bej Vlora (1885-1964)

Македонците се посебен народ, иако Србите и Бугарите поради своите политички интереси се обидуваат да ги прикажат како Срби или Бугари.   Посочил: Салим Кадри Ќерими Извор: Луан Старова – ‘Граница’, стр.287, Скопје, (ТРИ)

Вероучение - Поука 03
Posted in А7.3 Само посока

1923_Vesnik ‘Narodno jedinstvo’, br48, Hrvatska

„Србите велат дека ние Македонците сме Срби и дека тие нѐ ослободиле. Да видиме што говорат нивните дела, односно недела спрема нашиот народ. А тие говорат дека за нас Србите се полоши и од Турците. Бидејќи не е само тоа што не викаат Јужносрбијанци (?!), ниту тоа што Македонија ја викаат Јужна Србија (се гледа дека на нашите “ослободители” им…

Вероучение - Поука 03
Posted in А7.3 Само посока

1903.12.07_Slovenec, 283, s3-4, Ljubljanske novice

„… Бурите се Германи, а Македонците пак се Словени… и нам на Словенците ни се забранува да им потпомогнуваме во таа иста благородна и човекољубива замисла само заради тоа што Македонците се наши крвни браќа. ‘Каде сме, та во Австрија да не смееме да зборуваме за турските ѕверства? … Дали стигнавме во Австрија толку далеку, што Владата сака да угуши…

Вероучение - Поука 03
Posted in А7.3 Само посока

1903.12.07_Slovenski Narod, 283, s3, Ljubljana

Словенечкиот весник “Словенски народ” од Љубљана, пишува за забранетото предавање на Петар Орловец, дописник на “Петербугские Ведемости” од Љубљана, за состојбата на Македонците после Илинденското Востание. „… Интересот за објавеното предавање за положбата во Македонија беше во Љубљана огромен. Како пак беше непријатно изненадено многубројното граѓанство, кога ја најде салата, каде што требаше да се предава, затворена, со објава дека…

1888_Стојан Новаковиќ - Дипломатски архив, Дубровник, ПП одель, Ф. 1.
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1902.11.22_Стојан Новаковиќ до Претседателот на кралската Влада, писмо, Белград

Стојан Новаковиќ прикриено под пропагандна изразност открива за македонските стремежи за основните темели на македонската национално-политичка самостојност. „… Македонски сепаратизам се стреми ка посебном културном и политичком организовању Македоније, независног од културних и политичких центара у Софији и Београду. Они мисле да ако Македонија добије некаква аутономна права, са њима треба ићи до отцепљења цркве од Бугарске егзархије и организовање…

Posted in А14 Родољубни изјави А7.3 Само посока

1887_Коста Групчев и Наум Евров до големиот Везир

Коста Групчев, Наум Евров со посредство на Стојан Новаковиќ, побарале од Големиот Везир издавање на „Македонски лист“. Списанието требало да излегува на чист македонски језик. Наша отаџбина (Македонија – н.з.) нема ништа заједничко са околним државицама и морају се избегавати њихове интриге… Откако се родило бугарско црквено питање, њиме се бацило семе раздора међу хришћане – рају, које је донело…

Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1888.02.10_Стојан Новаковиќ – Дипломатски архив, Дубровник, ПП одель, Ф. 1.

Пропагандистот Стојан Новаковиќ српски пратеник во Цариград признава дека српската национална идеја нема темели во Македонија и кај македонскиот народ, нити  македонскиот народ ја препознава како своја, и затоа таа не може да ја сузбие соперничката бугарска пропаганда.   …Бидејќи бугарската идеја, како што на сите им е добро познато, пуштила длабоки корени во Македонија, мислам дека е скоро невозможно…

1913_Александар Белић - 'Срби и Бугари  у Балканском савезу и међусобном рату', Београд, с98
Posted in _Избор А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1913_Александар Белић – ‘Срби и Бугари у Балканском савезу и међусобном рату’, Београд, с98

На српскиот академик подоцна и Претседател на академијата Александар Белиќ му било јасно дека српско-бугаскиот договор за поделба на Македонија бил поради теренскиот пораз на нивните пропаганди. „… Њима (на српската и бугарската Влада – н.з.) је најзад било и добро познато и тврђење самих Македонаца, да су они једнако далеко и од Срба и од Бугара. Све то је…

1919_Никола Пашиќ
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1904.02.11_Никола Пашиќ до Христофор Хесапчиев, разговор, Белград

Српскиот политичар и Претседател на Влада Никола Пашиќ во разговор со бугарскиот воен дипломат Христофор Хесапчиев во Белград искажува дека Македонците не сакаат повеќе да бидат ниту со Србија, ниту со Бугарија, но дека себе си сметаат за посебен народ, кој бара своја држава или во тогашните услови барем автономија. „… Ја сам му рекао (на Донев н.з.) да сам…

Posted in _Избор А7.3 Само посока

1892.08.26_Димитрије Боди до српско МНР, извештај, ДА, ДСИП, „П“ одд. „И“ ред 278

Српскиот конзул во Битола, Димитрија Боди, во извештајот до српскиот Министер за Надворешни Работи зборува за стремежот кај македонските учители во училиштата да се воведе мајчин македонски јазик наместо бугарски. „… До министра спољних послова, Владану Ђорђевићу Господине Министре, Извештавам вас, Господине Министре, да у последње време у граду Костур појавило се некакав интелектуалистички покрет код месних учитеља, које инсистира…

Вероучение - Поука 03
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1888_Петар Карастојановић, извештај, Архив Србије, МИД ПО ф. II, досие IV Дов. бр. 154

Првиот српски конзул во Солун, во извештај до тогашното српско МНР, зборува како римокатолицизмот добил замав во римокатолизација на македонското население со ветувања за национални права и мајчин јазик. „… Господине Министре, Част ми је са овим да Вас известим о католичкој пропаганди у овом Вилајету, као и о томе колико је православног становништва примило муихамеданску веру, а ја сам,…

1919_Никола Пашиќ
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1919_Никола Пашиќ

Никола Пашиќ, писмо од Париз, до Стојан Протиќ „… Пупин (Мијахло) сака да се најде овде во времето кога ќе се решава за исправките на нашата граница спрема Бугарија, бидејќи сега има силна пропаганда во корист на Бугарија, а мисионерите и професорите на Роберт – колеџот водат жестока кампања за автономија на Македонија. …“  На одвоена консултативна седница на Југословенската…

1908.05-06_весник 'Политика', Белград
Posted in А7.3 Само посока

1908.05-06_весник ‘Политика’, Белград

Во Косар/Жетвар 1908 година, во Ревал, денешен Талин, главен град на Естонија, во средба меѓу англискиот крал Едвард и рускиот цар Николај меѓу другите одлуки била договорена автономија на Македонија. Спроведувањето на договорот го спречува избувнувањето на Младотурската револуција.   Политика 30 мај 1908 година Англискиот крал Едвард со кралицата и голема придружба, пристигна во Ревал, каде го дочека царот…