Оддел: А11.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СТРАНСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока

1924.03.23_The New York Times – Macedonia ready to fight Serbia

Една подолга статија која зборува за непрекинатата македонска борба за самостојна државност од крајот на 19 и почетокот на 20 век.   „Македонија спремна за борба со Србија“ Српската Влада ја обвинувала Бугарија за неспособност да воспостават стабилна управа во…

Posted in А11.1 Слика и посока

1924.03.06_The New York Times – Bulgarians arrest more Macedonians

Бугарската држава одговара на барањата од Југославија и спроведува дејства за сузбивање на македонските револуционерни организации кои се борат за ослободување на Македонците. Како што се чита од известувањето има јасно разликување меѓу Македонци и Бугари. „БУГАРИТЕ АПСАТ УШТЕ ПОВЕЌЕ…

Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока

1913.06.29_Симбирянинь, б1790, с1

С. Ф. Иљин, публицист и уредник на руското политичко списание „Симбирјанин“ се застапува за создавање независна македонска држава како предуслов за траен мир во Европа и покрај званичната политика на руската Влада секогаш да ѝ дава предност на (од Русија)…

Posted in А11.1 Слика и посока

1919.05.11_The New York Times – Macedonian settlement

Пробугарски настроен известувач чиј допис бил објавен во весникот The New York Times. Повеќе од очигледно е како во текот на написот се обидува да ја омекне и пренасочи јавноста од негативниот меѓународен однос кон Бугарија, држава на страна на…

Posted in А11.1 Слика и посока

1939_Pix – ‘Political Riots in Bulgaria’, Australia

„… Политички Немири Во Бугарија Бугарија има жителство од отприлика 6,500,000 распоредени помеѓу 11 националности. Демократските методи не може да се каже дека се влезени во Балканската политика; од таму постојанoто прибегнување кон сила. Погоре: Коњаничка полиција растерува демонстрација од Македонци….

Posted in А11.1 Слика и посока А24 Југославија Кралство

1915.04.05_The New York Times – Blame put on Macedonians

„… Обвинувањата ставени на Македонците. Рим, Тревен 4, (преку Париз.) – Д. Ризов, Бугарскиот министер во Рим, изразил мислење денес дека инцидентот на Српско-Бугарската граница бил работа на Македонските револуционери во Србија, кои се спротивставуваат на српскиот режим на територијата…

Posted in А11.1 Слика и посока

1914.11.25_The New York Times – Urge bulgarian action

Водечките пратеници од Софија бараат Македонија да биде окупирана. И во изразноста од Прва Светска војна бугарското запоседнување на Македонија во бугарските установи, во случајов бугарскиот законодавен дом, е нарекувано окупација.   URGE BULGARIAN ACTION. Leading Deputies of Sofia Ask…

Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока А18.1 Слика и посока А24 Југославија Кралство

1925.10.25-28_Весник ‘Политика’ – Грчка и Бугарска у договору (Петрички инцидент), Белград

Српскиот весник „Политика“ известува за тајно договорен бугарско-грчки намерно создаден т.н. „Петрички инцидент“, со цел за потиснување на организираната македонска ослободителна борба. Имено Грција и Бугарија имале краткотрајна лажирана војна во есента 1925 година, во текот на која грчката војска…

1902.10.17_The New York Times - The Macedonian Insurrection
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.10.17_The New York Times – The Macedonian Insurrection

„МАКЕДОНСКО ВОСТАНИЕ.“ Кратка вест во која се вели: „… Во политичките и дипломатските кругови во Константинопол, вели дописникот на The Times од турската престолнина, се верува дека спокојството ќе биде брзо воспоставено во Македонија. …“   „… THE MACEDONIAN INSURRECTION….

1902.08.23_The New York Times - Plot to kill the Sultan
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.08.23_The New York Times – Plot to kill the Sultan

„… ЗАГОВОР ЗА УБИВАЊЕ НА СУЛТАНОТ. Сарафоф, македонскиот водач, рече дека организирал комитет за да го изврши неговиот атентат. ВИЕНА, 22 житар – Еден весник објавен во Букурешт вели дека дознава дека М. Сарафоф, поранешен водач на Македонскиот револуционерен комитет,…

1902.04.07_The New York Times - Macedonian terrorism
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.04.07_The New York Times – Macedonian terrorism

„… МАКЕДОНСКИ ТЕРОРИЗАМ Комитетот ги присилува селаните во Манастир за да купуваат пушки. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Тревен 7 – Константинополскиот дописник на The Times кажува дека еден облик на тероризам применуван од Македонскиот Комитет во вилаетот…

1902.04.11_The New York Times - The discredited appelant from Macedonia
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.04.11_The New York Times – The discredited appelant from Macedonia

„… Македонецот е човек сосем способен да си помогне за сѐ што е на повидок, а главната негова употреба на мисионерите е да ги направи да донесат придонес кон неговиот револуционерен фонд. …“ Статијата зборува за добриот однос на македонските…

1902.04.13_The New York Times - Macedonian revolt urged
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.04.13_The New York Times – Macedonian revolt urged

„… ПОТТИКНАТ МАКЕДОНСКИ БУНТ Издаден е Повик за Општо Востание во Бугарија. Виена, Тревен 12 – The Neue Freie Presse денес објави допис од Софија, Бугарија, објавувајќи дека е издаден проглас од М. Сарафов, Македонскиот водач, повикувајќи ги Македонците во…

1902.08.06_The New York Times - Dare not check Macedonians
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.08.06_The New York Times – Dare not check Macedonians

„… ПОДОБРО НЕ ПРЕДИЗВИКУВАЈ ГИ МАКЕДОНЦИТЕ Зошто Принцот Фердинанд од Бугарија е точно, како што е обвинуван, дека тајно го заштитува Комитетот. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Жит. 6. – Виенскиот дописник на The Times вели дека примил…

1902.08.18_The New York Times - Macedonians divided
Posted in А11.1 Слика и посока

1902.08.18_The New York Times – Macedonians divided

„… МАКЕДОНЦИТЕ ПОДЕЛЕНИ Избрани Два Комитети, Сарафовите Поддржувачи Држат Одделен Конгрес. Софија, Жит. 17. – Македонскиот комитет кој беше во конгрес овде од Жит. 10 го реизбра поранешниот комитет. Поддржувачите на М. Сарафов, познатиот бивш Претседател на комитетот, одржа одделен…