Оддел: А11.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СТРАНСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

1933.01.08_Arbeiter Zeitung - Revolutionäre Vergangenheit
Posted in А11.1 Слика и посока

1933.01.08_Arbeiter Zeitung – Revolutionäre Vergangenheit

„Македонците се, без двоумење, сам засебен народ“ Австрискиот весник „Арбајтер цајтунг” во статија од коложег 1933 година посочува дека Македонската Револуционерна Организација – МРО – ВМРО нема други цели, освен ослободувањето на Македонија и во наредниот пасус нагласува дека Македонците…

1907.09.02_The Forthightly Review; vol82 less 489
Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока

1907.09.02_The Forthightly Review; vol82 less 489

Зборот Бугар значело селанец, прост човек, а не припадник на народ. Така што обичниот народ, селаните кај разни народи биле нарекувани Бугари. Во ова дело од 1907 година се пишува за тоа како во некои случаи Србите биле нарекувани Бугари….

1903.10.10_Richard Caton Woodville - ’La Bulgarie et l'insurrection Macédonienne‘
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.10.10_Richard Caton Woodville – ’La Bulgarie et l’insurrection Macédonienne‘

Цртеж на кој што се гледа негативниот однос на бугарската војска спрема македонските чети кои сакаат да влезат во Бугарија после разбивањето на Илинденското Востание. Настанот се одигрува најверојатно на реката Џума и на цртежот јасно се гледа како војниците…

1903.12.05_Perth Amboy Evening News
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.12.05_Perth Amboy Evening News

Весникот опишува Македонец „еден од само тројца Македонци во земјата“ кој в црква ќе раскажувал за себе и ќе „пее на Македонски и Бугарски“ јазик.   Посочил: Види Види

1921.04.14_Polk County News
Posted in А11.1 Слика и посока

1921.04.14_Polk County News

Американски весник опишувајќи Бугарин кој соучествувал во грабеж известува дека зборувал 4 јазици – Англиски, Бугарски, Македонски и Австриски.   Посочил: Види Види

1903.01.30_Našinec
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.01.30_Našinec

Чешкиот весник „Нашинец” за „македонското прашање“ – „… Сите Македонци се против поделбата на Македонија помеѓу Бугарите и Србите. …“   Посочил: Види Види

1932.11.20_Ellas, núm26, Madrid
Posted in А11.1 Слика и посока

1932.11.20_Ellas, núm26, Madrid

Македонците наведени како една од „малите нации кои се борат за независност“, спомнати во каталонскиот весник „Ellas“, покрај Ирците, Баскијците, Галицијанците.   Посочил: Види Види

1934.01.27_Estampa, núm316, Madrid
Posted in А11.1 Слика и посока

1934.01.27_Estampa, núm316, Madrid

„… Југославија е населена со повеќе националности. Покрај Србите во неа живеат Македонци, Хрвати, Словенци, Унгарци, Црногорци, Романци, Арнаути. Секоја националност има свој јазик, свои обичаи и традиции, свои народни носии. …“   Посочил: Види Види

1912.12.14_Caras y Caretas, núm741, Buenos Aires
Posted in А11.1 Слика и посока

1912.12.14_Caras y Caretas, núm741, Buenos Aires

И во далечната Аргентина се правело разлика меѓу Македонци и Бугари. Под сликата стои: „Македонци бунтовници на границата се борат на страна на Бугарите“.   Посочил: Види Види

1921.09.10_El Diluvio, núm217, Barcelona
Posted in А11.1 Слика и посока

1921.09.10_El Diluvio, núm217, Barcelona

Конференција на Лига на нациите во Женева – Меѓународен конгрес за правата на народите. Присуствуваат делегации од различни народи и нации, меѓу кои и Македонци. „… Откако е ислушана македонската делегација, донесена е одлука за барањето на независност на Македонија….

1903.08.16_El Globo, España
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.08.16_El Globo, España

Во текот на Илинденското востание шпанскиот весник „Ел глобо“ пишува за „… убиствата извршени врз Македонците, Србите, Бугарите и Власите. …“   Посочил: Види Види

1903.09.13_The New York Times - Americans to fight Turkey
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.09.13_The New York Times – Americans to fight Turkey

Американците за борба со Турција Весникот Чикаго Хунта известувал за преплавеност од поднесоци. Многу граѓани на Чикаго се регрутирале за Македонија во борба против Турција. Деловницата на Македонскиот Комитет била преполна од луѓе желни за да се приклучат на американската…

1903.09.04_The New York Times - Defeat of Macedonians
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.09.04_The New York Times – Defeat of Macedonians

ПОРАЗИ НА МАКЕДОНЦИТЕ Султанот придвижил огромна војска од 80 000 луѓе за загушување на востанието во битолскиот вилает. Така големата броева надмоќност и надмоќната опрема под команда на Назир Паша на крај почнале да носат успеси кај Смилево, Клисура и…

1903.09.01_The New York Times - Macedonian successes
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.09.01_The New York Times – Macedonian successes

Новинарската вест насловена „македонски успеси“ известува за текот на Илинденското Востание на почетокот од гроздобер (септември). Од Константинопол стигнало известување за низа успеси на востаниците. Турците претрпеле порази кај Преслово и Хобеш, западно од Битола. Кај Киркилис комитите броеле 1000…

1903.08.25_The New York Times - Turks lay waste to Macedonian towns
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.08.25_The New York Times – Turks lay waste to Macedonian towns

Турците ги пустошат македонските градови. Една поширока статија која известува за текот на востанието. Се известува за потврдени и непотврдени гласини за колежи, злосторства, убиства на затвореници. Посебно се истакнати злосторствата во Крушево, битолската и леринската област. Таму бил извршен…