Оддел: А11.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СТРАНСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

1895.12.02_The New York Times - Macedonians threaten trouble
Posted in А11.1 Слика и посока

1895.12.02_The New York Times – Macedonians threaten trouble

„ МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ЗАКАНУВААТ СО ПРАВЕЊЕ НА ПРОБЛЕМИ Побаруваат исти права (концесии) какви што добиле Ерменците. Софија, Сне. 1.- Собир на поддршка на Македонското движење беше одржан овде ова попладне. Плоштадот каде што собирот се одржа беше преполн. М. Такиев,…

1934.05.21_Evening Star - Bulgaria goes fascist, p.a-8 i8, Washington
Posted in А11.1 Слика и посока А18.1 Слика и посока

1934.05.21_Evening Star – Bulgaria goes fascist, p.a-8 i8, Washington

„Фашистите кои сега ја имаат контролата во Софија се огорчени противници на Македонските претензии. Има знаци дека Македонците се спремни за да се борат за својата слобода.“ “Бугарија преминува во фашизам.“ Покрај описот за начинот на кој во Бугарија превладеала…

1912.10.18_The Brooklyn Daily Eagle, p11
Posted in А11.1 Слика и посока

1912.10.18_The Brooklyn Daily Eagle, p11

„До денешно време во Солун, Пела или Едеса (Воден з.н.) се зборува дека Македонија никогаш не била дел од Грција, туку дека Грција била дел од Македонија! И ова е вистина. Македонците никогаш не беа Грци. Македонската империја под водство…

1942.09.14_The Evening Star, Washington
Posted in А11.1 Слика и посока

1942.09.14_The Evening Star, Washington

Весникот известува за македонскиот отпор. Обид за атентат на бугарскиот Министер за Внатрешни Работи, растурање на летоци за македонските востаници, во с. Смилево сите бугарски службени лица биле убиени од страна на македонски групи, македонските кругови во Софија биле противбугарски…

1903.08.09_St. Louis Morning - Macedonian Dynamiters
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.08.09_St. Louis Morning – Macedonian Dynamiters

„СТАРТУВАА МАКЕДОНСКИТЕ ДИНАМИТЕРИ ВО ВАЖНО ТУРСКО ПРИСТАНИШТЕ УЛИЧНИ СЦЕНИ ВО СОЛУН ВЕДНАШ ПОСЛЕ ДИНАМИТИРАЊЕТО НА ОТОМАНСКАТА БАНКА. Овој криминал, предвесник на многу слични избувнувања, бил изведен пред неколку седмици и беа сите доделени на македонските незадоволници, кои сакаат да создадат…

1937.05.01_Dimitrovac, br.I, s3
Posted in А11.1 Слика и посока

1937.05.01_Dimitrovac, br.I, s3

Македонците се наведени како посебна нација покрај Бугарите, Србите, Хрватите, Пољаците, Шпанците, итн. во весникот „Димитровец” (Dimitrovac) во 1937 година. Се работи за гласило на меѓународниот батаљон „Димитров”, наречен според подоцнежниот бугарски премиер Ѓорѓи Димитров. Батаљонот се борел во Шпанската…

1903.09.08_Avanti! - Odinno Morgari, 'Oriente in Fiamme', p1, Roma
Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока

1903.09.08_Avanti! – Odinno Morgari, ‘Oriente in Fiamme’, p1, Roma

Италијанскиот новинар и парламентарец Одино Моргари напишал статија во 1903 година со наслов „Истокот во пламен”, во којашто ги опишал политичките превирања во текот на Илинденското востание како и целите, организациската работа и пречките со кои се соочувало ВМРО. Написот…

1922.08.11_The Bismark Tribune, Battle Creek, Michigan
Posted in А11.1 Слика и посока

1922.08.11_The Bismark Tribune, Battle Creek, Michigan

Некое младо момче веќе на 15 години знаело да зборува 5 јазици: Македонски, Хрватски, Полски, Руски и Англиски и му помагал на службениците за превод. Овие јазични знаења ги стекнал дружејќи се со странците доселеници кои овие јазици ги зборувале….

1928.01.06_Waikato Times - German teacher knows 79 languages, p9
Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока

1928.01.06_Waikato Times – German teacher knows 79 languages, p9

Новинарска статија во која опишувајќи некој германски учител кој бил јазичен феномен посредно го споменува МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК како еден од јазиците кои ги користел. Подоцна споменувајќи и бугарски укажува на неговото разликување како два одвоени јазика. Од овој како и…

-0196 « 1800+_Eine Verlorene Sprache
Posted in А11.1 Слика и посока

-0196 « 1800+_Eine Verlorene Sprache

Статија на германски јазик од сѐ уште непознат извор во која се тврди дека францускиот египтиолог Шампиљон, научникот кој врз основа на археолошкиот наод познат како Каменот од Розета прв успеал да ги протолкува египетските хиероглифи, за делот од написот…

2002.03.27_Times Daily - Paas Easter egg
Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока

2002.03.27_Times Daily – Paas Easter egg

Македонците први вапцувале јајца за Велигден уште во 13 век, пишува американскиот дневен весник Тајмс. Во текстот на Тајмс цитирани се сознанија од претпријатието Паас, кое е производител на бои за велигденски јајца во САД, а било основано во Њу…

1919.07.31_Courier Democrat, Langdon (North Dakota)
Posted in А11.1 Слика и посока

1919.07.31_Courier Democrat, Langdon (North Dakota)

Бугарската суровост кон Македонците може да се види и од ова американско новинарско известување. После војната комисиски било утврдено дека во текот на три години бугарско владеење од I Светска војна во Источна Македонија преку глад и лош однос македонското…

1907.11.29_New York Times - Bulgars Attack Macedonians
Posted in А11.1 Слика и посока

1907.11.29_New York Times – Bulgars Attack Macedonians

„… БАЛКАНСКА РАСНА ВОЈНА БУГАРИТЕ ГИ НАПАДНАА МАКЕДОНЦИТЕ ЛОНДОН, Сту. 29. Една стотина Бугари го нападнале Македонското село Отачница и убиле 4 селани. Турските војски гонеле пљачкашка банда и убиле 50 од нив. …“ Во статијата се употребува зборот racial…

1903.02.28_The New York Times - Ferdinand against Macedonians
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.02.28_The New York Times – Ferdinand against Macedonians

И во овој напис се зборува за бугарското делување против македонската национална борба. Во оваа статија се истакнува дека делувањето на бугарскиот цар Фердинанд против македонските комитети го довело во опасност, така што морало да излезат со соопштенија за поддршка…

1903.02.25_The New York Times - The Macedonian settlement
Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока

1903.02.25_The New York Times – The Macedonian settlement

МАКЕДОНСКОТО РАЗРЕШЕНИЕ Во долниот дел од статијата се вели дека доколку Турците повторно би ги изиграле договорените реформи за заштита на христијанското население, тоа во Македонија ќе доведе до автономија иста онаква каква што добиле другите балкански држави кои се…