Оддел: А14.3 Пирин

Лични судбински изјави од Македонците од Пиринско за настани поврзани со македонската определба.

Posted in А14.3 Пирин

2021.03.13_Атанас Кирјаков – Војводата

Македонскиот деец Атанас Кирјаков – Војводата од Благоевград му возврати на бугарскиот Вицепремиер и Министер за одбрана Красимир Каракачанов, кој ги повика Македонците што имаат и бугарско државјанство на претстојните избори да гласаат за неговата партија ВМРО-БНД. „Кога ќе дојде…

1991.09.08+_ВМРО Независна - Илинден, Ѓорѓи Солунски - ’Обраќање‘, софиски регион
Posted in А14.3 Пирин А27 Македонија Независна

1991.09.08+_ВМРО Независна – Илинден, Ѓорѓи Солунски – ’Обраќање‘, софиски регион

Обраќање на Ѓорѓи Солунски од софискиот регион, Претседател на ВМРО Независна “Илинден” ОБРАЌАЊЕ БРАЌА МАКЕДОНЦИ, ГРАЃАНИ НА Р МАКЕДОНИЈА, ТРЕТИОТ ИЛИНДЕН на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД Е ВЕЌЕ ВИСТИНСКА РЕАЛНОСТ. ИДЕАЛОТ НА МАКЕДОНСКИТЕ РЕВОЛУЦИОНЕРИ – “МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ” И “НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА” Е…

2022.01.28_Македонски здруженија - соопштение, Бугарија
Posted in А14.3 Пирин А30 Прогласи

2022.01.28_Македонски здруженија – соопштение, Бугарија

Соопштението на македонските здруженија од Бугарија по денешната средба со македонскиот претседател Пендаровски. Систематска дискриминација и институционален говор на омраза „За нас тоа е многу ретка можност и чест. Ние претставуваме различни организации кои независно од некои разлики во своите…

Збирка народни сведоштва - Пиринско (видео листотека)
Posted in А14.3 Пирин

Збирка народни сведоштва – Пиринско (видео листотека)

  Збирка на видеа со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во источниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Збирка лични сведоштва - Пиринско (видео листотека)
Posted in А14.3 Пирин

Збирка лични сведоштва – Пиринско (видео листотека)

  Збирка на видеа со разни лични сведоштва на Македонците од источниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.  

2022.02.02_Гоце Делчев е Македонец, Едно име имаме
Posted in А14.3 Пирин

2022.02.02_Гоце Делчев е Македонец, Едно име имаме

Posted in А14.3 Пирин А30 Прогласи

2022.07.20_ОМО Илинден – Пирин – ‘барање за реципроцитет’

Македонците во Грција 41 година се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Македонците во Бугарија 15 години се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Проблемот не е само во Бугарија и Грција, туку и во фашизоидниот однос на творбата ЕУ…

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин
Posted in А14.3 Пирин А30 Прогласи

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин

Македонците во Бугарија се обединија 20 јуни 2022 Македонското движење во Бугарија се обединува зад заедничка платформа за запирање на бугарските негирања. ЗАЕДНИЧКА ПЛАТФОРМА ЗА ЕДИНСТВО НА МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО БУГАРИЈА: I. Општи цели: 1. Запирање на негирањето на македонското…

1962 « 2000+_Благоја Ангелов Чукарски
Posted in А14.3 Пирин

1962 « 2000+_Благоја Ангелов Чукарски

Сведоштво за насилното сменување на македонските презимиња и националност на Македонците од Пиринска Македонија за време на комунизмот во Бугарија.

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо
Posted in А14.3 Пирин А32 Правни дејства

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо

Македонците во Пиринско неуморно ги бараат своите национални и човекови права пред надлежните бугарски и европски институции.

1990.04.22_Собир на Македонците во Пиринско
Posted in А* Избор А14.3 Пирин

1990.04.22_Собир на Македонците во Пиринско

Моќен собир на Македонците со силна надеж за стекнување на слободата и правата после падот на социјализмот во Република Бугарија.

2005.04.22_Собир на Македонците во Пиринско
Posted in А14.3 Пирин

2005.04.22_Собир на Македонците во Пиринско

Собир на Македонците по повод одбележување на смртта на царот Пирински – македонскиот војвода Јане Сандански.

2021.04_Македонско оро - Роженски манастир, Пиринска Македонија
Posted in А14.3 Пирин

2021.04_Македонско оро – Роженски манастир, Пиринска Македонија

2018.04.22_Димитар Иванов - ’Ехо од Пирин кон Вардар и Егеј‘, Мелник
Posted in А14.3 Пирин

2018.04.22_Димитар Иванов – ’Ехо од Пирин кон Вардар и Егеј‘, Мелник

Една од книгите за националната борба на Македонците во Пиринско. Посочила: Донка

2021.07.05_Георги Сотиров Дукимов, Гоце Делчев - Пиринско
Posted in А14.3 Пирин

2021.07.05_Георги Сотиров Дукимов, Гоце Делчев – Пиринско

„… Целиот сознателен живот тој го посвети на идејата за ОБЕДИНЕТА и НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА. Неговото дело ќе биде пример за поддржување на повисок облик на патриотизам и родољубие. Вечна му памет. …“ Од пријателите – соидејници. Посочил: Донка Повеќе