Оддел: А15 Странски изјави

Expressions of foreign celebrities in favor of Macedonian ethnogenesis.

Posted in А10.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока А15 Странски изјави

1928.01.08_Guy Hickok – The Brooklyn Daily Eagle newspaper, New York

Јужно и западно од Бугарите, се простираат Македонците… не сосема Бугари како народ и исто така не Срби. To the south and west of the Bulgarians, lay the Macedonians…not quite Bulgarian by race and also not Serbian. Guy Hickok бил американски новинар, пријател со Ernest Hemingway.     Посочил: Саша Узунов

Вероучение - Поука 03
Posted in А15 Странски изјави

1905.05.26_Etore Lodi

На другиот ден после бојот ја видов во Цер страшната слика што никогаш нема да ја заборавам. Труповите на 11 млади јунаци сите со отворени рани по градите и по челото. Се самоубија, за да не паднат живи во рацете на непријателот. Ми го покажаа војводата. Узунов лежеше прострен на подот со раширени раце, а погледот на неговите мртви и…

2008.09.05_Hans-Lothar Steppan - Greece never possessed Macedonia in the past
Posted in А15 Странски изјави

2008.09.05_Hans-Lothar Steppan – Greece never possessed Macedonia in the past

„… Грција ја краде македонската историја. Македонија пред Балканските војни (1912-1913) никогаш не била грчка земја …“. Видео изјава во која поранешниот герамански амбасадор во Македонија Ханс-Лотар Штепан зборува дека низ целата историја Грција за прв пат запоседнува делови од Македонија после Балканските војни.   Други познати цитати за Македонија искажани од д-р Ханс-Лотар Штепан:    „Македонците имаат најголемо право…

Петко Рачов Славејков
Posted in А15 Странски изјави

Петко Рачов Славејков

• 1871.01.18 – ‘Македонија’ – Македонски в’прос •   Многу пати имаме слушано од Македонистите, дека тие не се Бугари, туку Македонци, потомци на древните Македонци и секогаш чекавме доказ од нив, но никогаш не го добивме. Македонците никогаш не ни покажале основа за таквото мислење. Ни се спротивставуваат нам гледајќи се како Македонци, што тие воопшто не можат да…

1894_Петар Драганов
Posted in _Избор А15 Странски изјави

Петар Даниилович Драганов (1857-1928)

• 1894 • Meѓу Македонците има очајни бугаромани и очајни србомани, но има и таканаречени автономисти и автохтонисти коишто велат дека [Maкeдонците] никако не се дел од големите идеи на Симеон Бугарски и на Душан Српски.   •  •  • Србите и особено Бугарите го презираат македонското наречје, а мене ме напаѓаат затоа што… препорачувам некаква посебна македонска литература… Тие…

1941+ « 1994_Cornelis Johannes George Spoelstra jr. (A. den Doolard)
Posted in А15 Странски изјави

1941+ « 1994_Cornelis Johannes George Spoelstra jr. (A. den Doolard)

“… Соседните кралства Грција, Србија и Бугарија имено ја сакаа Македонија секој за себе. Бугарите, народ од азиско, а не од словенско потекло, сепак ја спроведуваа најжестоката пропаганда. …” A. ден Долард e псевдоним за холандскиот писател Корнелис Јоханес Георг (Боб) Спулстра Помладиот (Cornelis Johannes George (Bob) Spoelstra jr.). Во Охрид постои спомен соба на А. ден Долард која се…

1903_Иван Шишманов
Posted in А15 Странски изјави

1903_Иван Шишманов

• 1903_Иван Шишманов –  Mинистер за образование во Бугарија, изјава дадена на францускиот новинар и книжевник Гастон Рутие • По десет години, ако Македонија стане автономна, таму нема да постојат ниту Бугари, ниту Срби, ниту Грци, ќе постојат само Македонци… Ако Европа го мисли спротивното, таа греши, ако Бугарите сметаат на бугаризација на Македонија, тоа се илузии.  

Joseph Arthur de Gobineau
Posted in А15 Странски изјави

Joseph Arthur de Gobineau

The Macedonians were not Greeks. Neither by race, nor customs, nor by characteristics. Their rulers did not have anything Hellenic. Their history was similar to that of the Illyrian, Thracian and Paeonian populations, with whom they bordered, but not with the history of the Hellenic city-states.   Македонците не биле Грци. Ниту по народност, ниту по обичаи, ниту по особини….

1854_Johann Georg von Hahn - 'Albanesische Studien'
Posted in _Избор А15 Странски изјави

1854_Johann Georg von Hahn – ‘Albanesische Studien’

„… Современите Македонци се древни домородци на Балканот. Тие овде опстојуваат како одвоена славјанска група како плод на изолацијата од другите славјански групи и во подолг историски период сочувале најстари облици од древниот славјански јазик користен од Пелазгите, Венетите, Готите, Сарматијанците, Траките, Трибалите …“ „… Modern Macedonians are ancient natives on the Balkans. There they existed as a separate Slavic…

Вероучение - Поука 03
Posted in А15 Странски изјави

1924_Marcel Walter – ‘Massacre in the Petric region’

Под изговор на одмазда за убиството на Тодор Александров … се организира Вартоломејска ноќ во Горна Џумаја и во целата област Петрич. Загинаа 160 македонски револуционери, вклучително и најактивните членови на ВМРО. Убиени се: Димо Хаџи Димов, Кудомир Кантарџиев, Ал. Бујнов, Арсениј Јовков, Стоју Хаџиев, Славчо Ковачев и други. Овие револуционери беа убиени да го обезглават и уништат движењето кое…

2021.10.19_ЕФА - ’Декларација за македонското малцинство‘, Брисел
Posted in А8.3 Само посока А15 Странски изјави

2021.10.19_ЕФА – ’Декларација за македонското малцинство‘, Брисел

Европската слободна алијанса ЕФА усвои деновиве Декларација во Брисел со која ја повикува Европската унија да ги охрабри Бугарија и Грција да го поддржат самоопределувањето и културниот идентитет на своите граѓани од македонско потекло. Според ЕФА Македонците ги исполнуваат критериумите за малцинство, лојални се на државите во кои живеат и се силно мотивирани нивниот заеднички идентитет, вклучувајќи ја нивната култура,…

1888_Стојан Новаковиќ - Дипломатски архив, Дубровник, ПП одель, Ф. 1.
Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1902.11.22_Стојан Новаковиќ до Претседателот на кралската Влада, писмо, Белград

Стојан Новаковиќ прикриено под пропагандна изразност открива за македонските стремежи за основните темели на македонската национално-политичка самостојност. „… Македонски сепаратизам се стреми ка посебном културном и политичком организовању Македоније, независног од културних и политичких центара у Софији и Београду. Они мисле да ако Македонија добије некаква аутономна права, са њима треба ићи до отцепљења цркве од Бугарске егзархије и организовање…

Posted in А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1888.02.10_Стојан Новаковиќ – Дипломатски архив, Дубровник, ПП одель, Ф. 1.

Пропагандистот Стојан Новаковиќ српски пратеник во Цариград признава дека српската национална идеја нема темели во Македонија и кај македонскиот народ, нити  македонскиот народ ја препознава како своја, и затоа таа не може да ја сузбие соперничката бугарска пропаганда.   …Бидејќи бугарската идеја, како што на сите им е добро познато, пуштила длабоки корени во Македонија, мислам дека е скоро невозможно…

1903_Григор Начович
Posted in А5.3 Само посока А15 Странски изјави

1903_Григор Начович

Бугарскиот политичар, министер и дипломат Григор Начович за меѓусебниот одбивен однос на бугарската влада со Македонците кои не сакале припојување туку автономија.   • 1903 Татарчев кон Григор Начович « 2013_Матица Македонска – Скопје – ‘ВМРО 1893-1903. Поглед низ документи’• „… Организацијата е незадоволна и се повлекува, бидејќи нема доверба. Сета вина за положбата во Македонија пристига од Бугарија. Бугарите…

1913_Александар Белић - 'Срби и Бугари  у Балканском савезу и међусобном рату', Београд, с98
Posted in _Избор А7.3 Само посока А15 Странски изјави

1913_Александар Белић – ‘Срби и Бугари у Балканском савезу и међусобном рату’, Београд, с98

На српскиот академик подоцна и Претседател на академијата Александар Белиќ му било јасно дека српско-бугаскиот договор за поделба на Македонија бил поради теренскиот пораз на нивните пропаганди. „… Њима (на српската и бугарската Влада – н.з.) је најзад било и добро познато и тврђење самих Македонаца, да су они једнако далеко и од Срба и од Бугара. Све то је…