Оддел: А16.3 Пирин

Лични судбински изјави од Македонците од Пиринско за настани поврзани со македонската определба.

2008_Борис Сандански
Posted in А16.3 Пирин

2008_Борис Сандански

Борис Сандански потомок на Јане Сандански, член на ОМО Илинден – Пирин, говори на 130 годишнината од македонското Кресненско востание. Посочил: Poljakot od Makedonija

2010.02_Стојан Георгиев - Томовичин
Posted in А16.3 Пирин

2010.02_Стојан Георгиев – Томовичин

„… Не другар истражител јас не сум Бугарин јас сум Македонец …“

2018.06.08_Катерина Трајкова Нурџиева - внуката на Гоце Делчев
Posted in А16.3 Пирин

2018.06.08_Катерина Трајкова Нурџиева – внуката на Гоце Делчев

„… Не за друго, за да знаат Македонците дека Гоце и неговата фамилија се посветени само на Македонија. … Затоа, чувајте го чисто името, не некој да го присвојува … Животот го даде знаејќи дека умира за Македонија. Во устата на Гоце стално стоеше зборот Македонија. Да се чува Македонија, зашто од Македонец, подобар, почесен човек нема. …“ Најмалата внука…

Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.08_ОМО „Илинден“ – Пирин – невладина организација

Бугарија пронајде нов начин да не дозволи регистрација на политичката партија ОМО Илинден Пирин. Наместо партија на Македонците во Бугарија, им нуди регистрација на невладина организација. Вчера по средбата во софискиот градски суд, бугарското Јавно обвинителство излегло со тврдење дека ОМО Илинден пирин нема партиски цели, туку цели на невладина организација. Според Стојко Стојков, претседател на ОМО Илинден Пирин, ова…

Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.08_ОМО „Илинден“ – Пирин повторно бара регистрација

Партијата на Македонците од Бугарија ОМО „Илинден“ – ПИРИН повторно побарала да биде регистрирана, дознава „Дневник“. Документите биле поднесени во минатиот петок до софискиот суд што ја врши регистрацијата на политичките партии. Претходно било одржано основачко собрание на партијата на кое 685 делегати избрале петчлено претседателство. Иван Сингартиски, член на раководството, вчера потврди дека регистрацијата се бара и врз основа…

2007.04-05_ОМО Илинден во лавиринтот на Советот на Европа
Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.04-05_ОМО Илинден во лавиринтот на Советот на Европа

Бугарија ако ги исплатила парите за отштета не направила ништо за регистрација на партијата. СТРАЗБУР – Членовите на Работната група за човекови права на Комитетот на министрите на Советот на Европа, задолжена да го следи извршувањето на пресудите на Европскиот суд за правата на човекот, при разгледувањето на четирите предмети поврзани со регистрацијата, поточно нерегистрацијата на ОМО „Илинден“ и ОМО…

Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.10_ОМО Илинден – ПИРИН учествуваше на изборите во Бугарија

ОМО Илинден-ПИРИН учествуваше на изборите во Бугарија Партијата на Македонците во Бугарија ОМО Илинден-ПИРИН преку свои независни кандидати учествуваше на локалните избори што вчера се одржаа во Бугарија. Нерегистрираната партија има свои кандидати во општините Сандански, Благоевград, Гоце Делчев и Петрич, а во Разлог ги поддржа кандидатите на Бугарскиот земјоделски народен сојуз, кои се приврзаници на ОМО Илинден-ПИРИН. ОМО Илинден-ПИРИН…

2007.04_Пиринските Македонци ќе се одбранат демократски
Posted in А16.3 Пирин

2007.04_Пиринските Македонци ќе се одбранат демократски

Ние ќе бидеме упорни, ќе чекаме и ќе ја водиме битката за регистрација на партијата со сите демократски средства бидејќи е очигледно дека незаконски не’ попречуваат во нашата акција, вели Сингартиски. Чествувањата на годишнината од загинувањето на македонскиот херој Јане Сандански одамна станаа репер за положбата на Македонците во Бугарија. Забрани, насилство од полицијата, повремени дозволи, судири со ултранационалистите на…

2007.06_Стразбур ќе го решава проблемот на ОМО
Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.06_Стразбур ќе го решава проблемот на ОМО

Бугарската влада и секретаријатот на СЕ треба заеднички да најдат решение за регистрација на партијата на Македонците, е заклучено на последната седница на Комитетот Случајот со ОМО „Илинден“-ПИРИН, партијата на Македонците во Бугарија, се движи во позитивна насока, оценија вчера дипломати во Стразбур. Нивната оценка доаѓа по последниот специјален состанок на Комитетот на министрите кој на 5 и 6 јуни…

2007.04_ОМО „Илинден“ - ПИРИН ќе учествува на локалните избори во Бугарија
Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.04_ОМО „Илинден“ – ПИРИН ќе учествува на локалните избори во Бугарија

Партијата на Македонците ќе поддржи независни или кандидати на други партии Доколку учествувавме како партија во изборната трка, тогаш сигурно ќе постигневме прилично голем успех, нагласува Стојко Стојков: од прослава на ОМО Илинден Пирин пред споменикот на Јане Сандански во Мелник ОМО „Илинден“ – Пирин ќе учествува на локалните избори во Бугарија кои се одржуваат на 28 октомври. Не директно,…

2018_Јордан Костадинов - 'Жестокоста на бугарскиот национализам и неговите слуги против Македонците', Штип
Posted in _Избор А16.3 Пирин

2018_Јордан Костадинов – ‘Жестокоста на бугарскиот национализам и неговите слуги против Македонците’, Штип

Книга на Јордан Костадинов еден од најистакнатите борци за човековите права на Македонците во Пиринскиот дел од Македонија. „… Во периодот по 1950 година во Пиринска Македонија се одржани неколку политички процеси на малолетни младинци од 16-17 години, кои формирале македонски илегални организации. … Осудените младинци беа испраќани во воспитните домови во Бојчиновци. Некои од нив се: младите од село…