Оддел: А16.1 Слика и посока

За врските на древните и сегашните Македонци поткрепено со СЛИКА И ПОСОКА.

2010_Joseph Roisman, Ian Worthington - 'A companion to ancient Macedonia'
Posted in А16.1 Слика и посока

2010_Joseph Roisman, Ian Worthington – ‘A companion to ancient Macedonia’

Битката на Херонеја која завршила со победа над Атина и Теба во 338 година конечно ја променила рамнотежата на силите на Балканот. После кршењето на грчкиот отпор Филип веднаш почнал да се спрема за инвазија на Персија. Мировниот договор од…

1967-1969_Webster Dictionary language classification
Posted in А16.1 Слика и посока А8.1 Слика и посока

1967-1969_Webster Dictionary language classification

Во едно од своите изданија и само во тоа издание познатата британска Вебстер (Webster) енциклопедија и речник излезе со разврстување на јазиците кое се совпаѓа со македонското национално гледиште негувано уште од национално-просветителскиот период – македонскиот јазик како најстар и…

1915.02.23_The Edwardsville Intelligencer, p9, Illinois
Posted in А16.1 Слика и посока

1915.02.23_The Edwardsville Intelligencer, p9, Illinois

  Македонците во древноста се сметани како посебен народ, наведен одвоено од Хелените.   Посочила: DragonGirl

1922.12.03_San Antonio Express, p24, Texas
Posted in А16.1 Слика и посока

1922.12.03_San Antonio Express, p24, Texas

  Македонците по кој знае кој пат наведени дека не се Грци. Статијата посветена на цивилизацијата на некогашна Асирија подоцна владеена од Персијци, Македонци, Грци, Римјани, Партијци и Арапи.   Посочила: DragonGirl

1914.07.16_Richfield Reaper - Mark Spots Where Heroes Fell
Posted in А16.1 Слика и посока

1914.07.16_Richfield Reaper – Mark Spots Where Heroes Fell

Новинарската статија јасно назначува за поразувањето и поробувањето на Грција од страна на Македонците како негрчки народ.   Посочила: DragonGirl

1934.06.26_Reno Evening Gazette, p5, Reno Nevada
Posted in А16.1 Слика и посока

1934.06.26_Reno Evening Gazette, p5, Reno Nevada

Култот на Александар Во новинарската статија за време на подемот на фашизмот во Европа, се зборува како налик на Мусолиниевото повикување за обнова на Римската слава, Хитлеровото на Тевтонците, така и во Грција постоел обид за поврзување и обнова на…

1941.01.10_Kane County Standard
Posted in А16.1 Слика и посока

1941.01.10_Kane County Standard

  Во статијата која зборува за стопанството низ историјата, Македонците се наведени како посебен народ, меѓу многу други, кој во одредено време од историјата владеел со Египет – Асирци, Негрос (црнци ?), Семити, Сиријци, Персијци, Македонци, Грци, Римјани, Арапи, Турци,…

1945.08.24_Council Bluffs (Iowa) Nonpareil, p9
Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока А16.1 Слика и посока

1945.08.24_Council Bluffs (Iowa) Nonpareil, p9

Македонија бара Автономија Весникот извонредно добро и подробно ја разбрал состојбата со македонското прашање. Зборува за Македонија како земја која не уживала национална сувереност уште од времето на Александар Велики. На едно од најпроблематичните точки во светот, македонските родољуби го…

1930.05.26_Charleston Daily Mail, p6, West Virginia, Mond
Posted in А16.1 Слика и посока

1930.05.26_Charleston Daily Mail, p6, West Virginia, Mond

Александровите генерали во желбата да станат деспоти на Азија, неуспешно го подражавале човекот кој ги водел неговите Македонци и ги освоил Грците.   Посочила: DragonGirl

0180—0230 « 1961_Herodian of Antioch's - 'History of the Roman Empire', translated by Edward C. Echols
Posted in А16.1 Слика и посока

0180—0230 « 1961_Herodian of Antioch’s – ‘History of the Roman Empire’, translated by Edward C. Echols

„… Ова е древниот пад на Грците; постојаното организирање на фракции едни против друг и нивниот копнеж да ги доведат до пропаст оние кои кон нив им изгледале за супериорни ја упропастиле Грција. Нивните древни кавги и внатрешни непријателства ги…

2014.06.02_Ian Worthington - 'By the Spear, Philip II, Alexander the Great, and the Rise and Fall of the Macedonian Empire'
Posted in А10.1 Слика и посока А16.1 Слика и посока

2014.06.02_Ian Worthington – ‘By the Spear, Philip II, Alexander the Great, and the Rise and Fall of the Macedonian Empire’

„… Културата, од таму, немала ништо со да се биде ‘варварин’. Она кое Грците го мислеле со изразот било некој кој не зборува грчки. Два пати за време на своето владеење кажано е дека Александар зборувал на македонски, првиот пат…

1767_Mathiam Antonium Relkovich - 'Nova Slavonska i Nimacska Grammatika'
Posted in А* Избор А10.1 Слика и посока А16.1 Слика и посока

1767_Mathiam Antonium Relkovich – ‘Nova Slavonska i Nimacska Grammatika’

Славјанскиот јазик како мајка на многу други јазици: Московски, Полски, Пемски (?), Хрватски, Далматински, Славонски, Српски, МАКЕДОНСКИ, Албански, Босански… За разлика од северните славјански говори кои примиле германски зборови Албанците, МАКЕДОНЦИТЕ, Србите и Бошњаците попримиле многу турски зборови кои се…

~0000 « 2000+_ConformingToJesus Ministry - Biblical Maps
Posted in А16.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

~0000 « 2000+_ConformingToJesus Ministry – Biblical Maps

Збирка на земјописни карти изработени според напишаното во Библијата. Од сите книги и податоци Библијата е најтешко остварливо за да биде лажирана (фалсификувана). Покрај светотаинската причина, за тоа што Светото Писмо е заштитено од самиот Бог, гледано и од човечка…

-0341_Demosthenes - 'The Third Philippic'
Posted in А* Избор А16.1 Слика и посока

-0341_Demosthenes – ‘The Third Philippic’

“… Whatever injustices the suffered by the Lacedaemonians or by us (Athenians) they suffered by the true sons of Greece” … Phillip who is not only no Greek no way allied to Greece, but spring from a part of the…

1871_George Rawlinson - 'A Manual of Ancient History', New York
Posted in А16.1 Слика и посока

1871_George Rawlinson – ‘A Manual of Ancient History’, New York

„… Тесалија била сметана како означување на крајната северна граница на Грција … Македонците биле народ (раса) различна од Хелените …“   Посочил: makedonien.mk Извор: Google книги