Оддел: А17.2 ДМК Само слика

За врските на древните и сегашните Македонци поткрепено со СЛИКА БЕЗ ПОСОКА.

-0498 — -0454_Herodotus, Alexander I
Posted in А17.2 ДМК Само слика

-0498 — -0454_Herodotus, Alexander I

„Не дозволувај Александровата слаткоречивата верзија на Мардониусовите предлози да те заведат; тој го прави она кое може од него да се очекува – самиот деспот, се разбира соработува со деспот. Но такво држење не е за тебе – барем не ако си паметен; со сигурност дека кај туѓинците нема ни вистина ни доверба.“ (Хдт. 8.142) “Do not let Alexander’s smooth-sounding…

1885_Григор Прличев - беседа, Солун
Posted in А17.2 ДМК Само слика А2.2 Само слика

1885_Григор Прличев – беседа, Солун

„… Мајка Македонија е многу ослабната. Откако го роди големиот Александар, откако ги породи светите Кирил и Методија, оттогаш мајка Македонија лежи на своето легло ужасно изнемоштена. Но мајка што роди вакви синови, во иднина ќе роди и други како нив… Ќе произведе уште многу Кириловци и Методиевци, кои ќе бидат светилници на нашите училишта и столбови на нашата вера…

Фолклорна употреба на Древномакедонските ознаки
Posted in А17.2 ДМК Само слика А4.2 Само слика

Древномакедонските обележја во фолклорната употреба

  1750_Домашни порти, град Прилеп       Црквата во востаничкото село Разловци.           1349_фреска ‘Псалм 148’, Лесновски манастир   Најважните македонски знаци – Крст и Сонце по македонските храмови. … и коловрт. Црквата Св. Богородица во с. Лешок, тетовско. Изградена пред 1000 години.       Црква Св. Никола, с. Челопек, тетовско Спореди со древните…

1900+_Македонија никогаш не била дел од Грција
Posted in А17.2 ДМК Само слика

1900+_Македонија никогаш не била дел од Грција

„… До денешен ден, во Солун, или Пела, или Воден, се зборува дека Македонија никогаш не била дел од Грција, туку дека цела Грција била дел од Македонија! И таква е вистината. Македонците никогаш не биле Грци. …“

1894.05.17_Divers views of Beauty.
Posted in А17.2 ДМК Само слика

1894.05.17_Divers views of Beauty.

„… Македонците не биле Грци …“

1900+_Origins, Ethnicity, & Institutions, pg43
Posted in А17.2 ДМК Само слика

1900+_Origins, Ethnicity, & Institutions, pg43

„… Македонците и Грците веќе доволно се разликувале во времето на Александар Велики што им биле потребни преведувачи и предизвикало древните писатели да ги прибележат разликите. … древните писатели кои се од времето на Александар или кратко потоа верувале дека Грците и Македонците биле два различни народа. … и помага да се одреди народноста во изрази кои ги користеле народите…

-0148_The ethnological map of Macedonia
Posted in А10.2 Само слика А17.2 ДМК Само слика

-0148_The ethnological map of Macedonia

„… После смртта на Александар, источната граница на македонската држава се повлекла до Нестос. На север, сепак, кралството досегало до Скопје, после што била територијата на Дарданците … Од поданиците на Филип не повеќе од 250 000 биле од грчки или македонски соj. Останатите биле, Тракијци, Пеонци, Илири и Боти … Вилијам Смитов Речник на грчкиот и римскиот земјопис: Македонија…

0406 « 1835_Empire Romain à l'époque de l'invasion des Barbares
Posted in А10.2 Само слика А17.2 ДМК Само слика

0406 « 1835_Empire Romain à l’époque de l’invasion des Barbares

-0323_The Empire of Alexander the Great
Posted in А10.2 Само слика А17.2 ДМК Само слика

-0323_The Empire of Alexander the Great

0117_Roman Empire
Posted in А10.2 Само слика А17.2 ДМК Само слика

0117_Roman Empire

-0334 - -0323_Empire of the Macedonians, Alexander's March
Posted in А10.2 Само слика А17.2 ДМК Само слика

-0334 – -0323_Empire of the Macedonians, Alexander’s March

-0200-0000_Источното Средоземје 2 века пред Христовото раѓање.
Posted in А10.2 Само слика А17.2 ДМК Само слика

-0200-0000_Источното Средоземје 2 века пред Христовото раѓање.

-0340_Александар, убиството на телохранителот Клитус
Posted in А12.2 Само слика А17.2 ДМК Само слика

-0340_Александар, убиството на телохранителот Клитус

Грчката навреда за македонскиот крал ќе заврши со убиство на навредувачот. „… Потоа Александар, неспособен повеќе да го задржи својот гнев скокна на нозе и фрли едно од јаболките кои лежеа на масата кон Клитус и го погоди, а потоа почна да го бара својот меч. Но еден од неговите телохранители, Аристофан, го сокри пред тој да може да го…

1980+_Германски учебник по историја
Posted in А10.2 Само слика А17.2 ДМК Само слика

1980+_Германски учебник по историја

1922+_МПО собир
Posted in А16.7 Иселеништво А17.2 ДМК Само слика А4.2 Само слика

1922+_МПО собир

Собир на Македонската Патриотска Организација (МПО) од Лорејн, Охајо, САД, на која е истакнато знаме со „Александар Велики“. На печатот од организацијата стоел слоганот: „Македонија на Македонците“.