Оддел: А17.2 ДМК Само слика

За врските на древните и сегашните Македонци поткрепено со СЛИКА БЕЗ ПОСОКА.

1922+_МПО собир
Posted in А16.7 Иселеништво А17.2 ДМК Само слика А4.2 Само слика

1922+_МПО собир

Собир на Македонската Патриотска Организација (МПО) од Лорејн, Охајо, САД, на која е истакнато знаме со „Александар Велики“. На печатот од организацијата стоел слоганот: „Македонија на Македонците“.

Иван Калчев
Posted in А17.2 ДМК Само слика А15 Странски изјави

Иван Калчев

„… За мене, за членовите на Бугарско-македонското друштво нема никакви дилеми во однос на постоењето на македонскиот идентитет, јазик, култура, етнос и во однос на тоа дека во Република Бугарија има македонско малцинство. …“ „… македонската држава (млада држава, но на еден од најдревните народи во светот) …“ Македоника мкд.мк

-0300- « 0000+_Quintus Curtius Rufus
Posted in А17.2 ДМК Само слика

-0300- « 0000+_Quintus Curtius Rufus

Римскиот историчар Квинтиј Куртиј Руфус од првиот век н.е. за посебноста на македонскиот јазик во древноста.

1400+_За Словените во древноста
Posted in А17.2 ДМК Само слика

1400+_За Словените во древноста

Постојат средновековни автори кои не се согласуваат со северното потекло на словенството. Временски и земјописно словенството го поместуваат во древноста (антиката) и тврдат дека некои од славните историски личности како Александар, Филип, Јустинијан биле Словени.

1900-_Македонското Кралство на руски фрескопис
Posted in А17.2 ДМК Само слика

1900-_Македонското Кралство на руски фрескопис

Македонско, не грчко или хеленско, Кралство како едно од четирите повеќевековни империи кои превладувале со евроазиските простори.

-0350+_Macedonia, p5
Posted in А17.2 ДМК Само слика

-0350+_Macedonia, p5

Пасоси кои многу добро го објаснуваат односот на древните Македонци (како и на другите народи) кон Хеленизмот. – Македонскиот јазик не само што бил различен од хеленскиот, туку и кога го учеле, Македонците имале проблем со неговиот изговор. Кога Македонците го користеле хеленскиот јазик имале груб и чуден изговор. – Македонското благородништво ја проучувало хеленската филозофија и ги рецитирало пишуваните…

-0359_History of Macedonia
Posted in А17.2 ДМК Само слика

-0359_History of Macedonia

„… Хелените самите гледале на нив како варвари, што значи дека не се од Хеленска припадност. … Меѓутоа иако Македонците не се Хелени, некои од нивните (македонски) владетели (суверени) себе си сметале за потомци на хеленската раса …“ Овој чуден однос станува јасен ако се знае дека Хеленизмот бил помодарска религиско-филозофска идеологија која била од некои владетели негирана и отфрлана,…

1980+_Victor Hanson (US historian)
Posted in А17.2 ДМК Само слика А15 Странски изјави

1980+_Victor Hanson (US historian)

„… Древните Македонци не биле Грци …“ Изјава на американскиот историчар Виктор Хенсон.

1990+_dr Frank Westenfelder - 'Alexander der Große zwischen Patriotismus und Söldnertum'
Posted in А17.2 ДМК Само слика А15 Странски изјави

1990+_dr Frank Westenfelder – ‘Alexander der Große zwischen Patriotismus und Söldnertum’

„… Александар и Македонците дефинитивно не биле Грци …“ Изјава на германскиот историчар Франк Вестенфелдер..

1394_Александар со лав на црвен штит
Posted in А17.2 ДМК Само слика

1394_Александар со лав на црвен штит

Најстарата претстава на Александар Македонски со вообичаени македонски обележја. Александар Македонски како дел од деветте достојни изобразен како витез кој во раката држи црвен штит на кој е насликан грбот – златен лав кој со двете раце држи златна секира. Alexander Magnus / Грб на Александар Велики – дел од 9те достојни   Посочил: Види Види

0086-0160_Аријан (македонско-хеленско соперништво)
Posted in А17.2 ДМК Само слика А8.2 Само слика

0086-0160_Аријан (македонско-хеленско соперништво)

Древниот летописец Аријан (86 – 160 н.е.) говори за народносното соперништво помеѓу Македонците и Илините.

-0323 « 0000~_Diodorus Sicilius (за колежот на Хелените)
Posted in А17.2 ДМК Само слика А8.2 Само слика

-0323 « 0000~_Diodorus Sicilius (за колежот на Хелените)

„… Хелените кои беа населени во Бактрија и Согдијана… слушнале дека кралот (Александар) починал од повредите, па се побунија против Македонците… По смртта на Александар тие беа масакрирани од Македонците …“ Диодор, летописец од Сицилија, по потекло Хелен.  

Мите Најдов - За Александар Македонски, с. Кремен, Пиринскиот дел од Македонија (1996)
Posted in А14 Родољубни изјави А17.2 ДМК Само слика

Мите Најдов – За Александар Македонски, с. Кремен, Пиринскиот дел од Македонија (1996)

🚨95-годишен дедо од с. Кремен, Банско – Пиринска Македонија раскажува приказна за Александар Македонски во 1996 година🚨 👉Нашиот народ имал преданија за Александар Македонски во сите делови на Македонија, далеку пред “антиквизацијата“ 👇погледнете👇 pic.twitter.com/RsBzKVZozv — MITE NAJDOFF (@Kalabalak_) November 20, 2020

1918_Macedonia and the Macedonian Population
Posted in _Избор А17.2 ДМК Само слика А8.1 Слика и посока

1918_Macedonia and the Macedonian Population

„… Испитувајќи ги сите пишувани споменици со посоки за Славјаните од Македонија, од најстаро време до 19 век, нема ниту еден поединечен споменик во кој Македонците себе си се нарекле Бугари, или нивниот јазик бугарски јазик. …“

-0239-_Камен натпис на древномакедонскиот крал Антигон II Гонат
Posted in А17.2 ДМК Само слика А4.2 Само слика

-0239-_Камен натпис на древномакедонскиот крал Антигон II Гонат

Натпис од времето на Антигон II Гонат, крал на Македонија, 3 век п.н.е Според историчарите: Македонците под водство на кралот Антигон пак ги посрамија Елините, дури и погадно од онаа битка кај Херонеја. На овој натпис е опишано понижувањето на заробените Јонци од страна на Македонците. 1. ΒΑΣΙΛΕΥ ΑΝΤΙΓΟ- КРАЛ АНТИГ- 2. ΝΟΣ ΔΥΑΣ ΙΛΑΡΙ ΧΑΙ- ОН ДВА (1) ВЕСЕЛБА…