Оддел: А17.1 Слика и посока

Податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не се поврзани со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат националните табуа на АЛБАНСКИТЕ негатори.

Posted in А17.1 Слика и посока

1949.06.15_CIA declassified assessment report on Albania

  Во овој документ од Средишната Американска Разузнавачка Служба – CIA, се тврди дека Албанија како држава е створена од Големите Сили за да се оневозможи било која подрачна сила да има пристап до Отранскиот протек и влезот во Јадранското…

2022.08_Баба Цвета, албанска Македонка
Posted in А14.4 Голо Брдо, Мала Преспа А17.1 Слика и посока

2022.08_Баба Цвета, албанска Македонка

Видео каде што наместо да се докаже погрешното себеопределување, се потврдува спротивната вистина, дека дел од денешните Албанци некогаш биле Македонци. Баба Цвета не го заборавила тоа, другите како младото момче нејзин соселанец и соговорник тоа не сака да го…

1941 — 1945_Албанска СС Дивизија „Скендербег“
Posted in А17.1 Слика и посока

1941 — 1945_Албанска СС Дивизија „Скендербег“

1901.10.18_The New York Times - Albanian massacre
Posted in А11.1 Слика и посока А17.1 Слика и посока

1901.10.18_The New York Times – Albanian massacre

Во првиот дел новинарската вест известува за хроничната анархија во Македонија пред сѐ поради злосторничкото делување на Албанците кон христијанското население кое го нарекува беззаконие полошо дури и од она на Курдите во однос на Ерменците. Во вториот дел известува…

1903.05.25_The New York Times - Macedonians terrorized
Posted in А11.1 Слика и посока А17.1 Слика и посока

1903.05.25_The New York Times – Macedonians terrorized

„… МАКЕДОНЦИТЕ ТЕРОРИЗИРАНИ Скоро сите Мажи Бугари (бугарски државјани н.з.) во Џумаја се Уапсени. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм ЛОНДОН, Косар 25. – Претставникот на The Times во Софија вели дека дописникот од границата испратил допис дека Албанските…

1912.11.23_The Sydney Morning Herald - A.H.S. Lucas - 'The Walllace of Albania'
Posted in А11.1 Слика и посока А17.1 Слика и посока

1912.11.23_The Sydney Morning Herald – A.H.S. Lucas – ‘The Walllace of Albania’

Ако Ѓорѓија Кастриот – Скендербег имал словенски родители и потекнувал од Македонија како може да биде Албанец!? „… Скендербег и неговите смели скиптари ја спасија Италија од потпаѓање под османлиската власт и лошо владеење. Кој беше тој? А, и кои…

1925.06.24_The Alexandra Herald & Central Otago Gazette, pg7, New Zealand
Posted in А17.1 Слика и посока

1925.06.24_The Alexandra Herald & Central Otago Gazette, pg7, New Zealand

„… познатиот ‘Архиепископ’ Фан Стилиан Ноли дојде на власт. Необично е тоа што овој бескруполозен авантурист во странство беше претставуван како албански Томас Бекет. Во стварност тој воопшто не е ни Албанец. Неговиот татко бил Бугарин, а неговата мајка Гркинка….

1903.09.03_The Jackson Herald newspaper, pg3, Missouri
Posted in А11.1 Слика и посока А17.1 Слика и посока

1903.09.03_The Jackson Herald newspaper, pg3, Missouri

„… The dreaded bashi-bazouks of Turkish army have begun operations In Macedonian uprising. They were reported to be massacring hundreds under the leadership of Albanian chiefs. Its said river at Monastir [Bitola] was full of bodies of women & children…

1622_Giovanii Botero - 'Le Relationi Vniversali'
Posted in А10.1 Слика и посока А17.1 Слика и посока

1622_Giovanii Botero – ‘Le Relationi Vniversali’

„… Албанија, ова е дел од Македонија, носи име од Албанци, азиски народ кој дошол овде, потекнува од куќата на Татарите. …“ (слободен превод) „… Albania Questa e parte della Macedonia, hail nome da gli Albani, popoli Asiatici, che vi…

1903.02.25_The New York Times - Sultan must comply
Posted in А17.1 Слика и посока

1903.02.25_The New York Times – Sultan must comply

Во многу новинарски статии се известува за злосторствата на албански банди, врз христијанското население во Македонија, за време на Отоманското Царство. „… Препораката дека Османлиската Влада треба без одлагање да најде средства, за да ги принуди Албанците да ги почитуваат…