Оддел: А19.1 Слика и посока

Податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не се поврзани со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат националните табуа на БУГАРСКИТЕ негатори.

1981.05.29_Братство - орган на бугарската народност, СФРЈ
Posted in А19.1 Слика и посока

1981.05.29_Братство – орган на бугарската народност, СФРЈ

Братство весник на бугарската народност издаван на бугарски јазик во СФРЈ. Бугарската пропаганда и тогаш и денес тврди дека нема Бугари затоа што наводно ако во социјалистичка Југославија некој се изјаснел за Бугарин, веднаш му доаѓала УДБА и го носела на Голи Оток или некое слично место. Земјописна карта со просторен распоред на Бугарите во СФРЈ според пописот на населението…

1830~_Отоманско Царство - попис на населението
Posted in А19.1 Слика и посока

1830~_Османлиско Царство – попис на населението

Според пописот од 1830-те, во Османлиското Царство немало Бугари, но во европскиот дел имало 230.000 Татари. Денес на Балканот има само 6.000 Татари, од кои околу 3.000 се населени во Бугарија. Каде се остатокот Татари според турскиот попис? Дали подоцна за руски интереси и со руска припомош од Татарите е создадена бугарска нација?   Посочил: Квиско пита Горење награџује

1941.03.14_The McDowell times, i8, Keystone, West Virginia
Posted in А19.1 Слика и посока

1941.03.14_The McDowell times, i8, Keystone, West Virginia

Уште една американска новинарска вест која јасно зборува за бугарскиот придонес кон напредокот на нацистичката политичка и воена машинерија на Балканот.   Посочил: Саша Узунов Извор: Конгресна Библиотека

1934.05.21_Evening Star - Bulgaria goes fascist, p.a-8 i8, Washington
Posted in А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1934.05.21_Evening Star – Bulgaria goes fascist, p.a-8 i8, Washington

„Фашистите кои сега ја имаат контролата во Софија се огорчени противници на Македонските претензии. Има знаци дека Македонците се спремни за да се борат за својата слобода.“ “Бугарија преминува во фашизам.“ Покрај описот за начинот на кој во Бугарија превладеала фашистичката идеологија (само една година после нацистичкото преземање на власта во Германија н.з.) даден е став дека новиот режим веднаш…

2008_Николай Поппетров - 'Фашизмът в България'
Posted in А19.1 Слика и посока

2008_Николай Поппетров – ‘Фашизмът в България’

Современа книга за фашистичката заразеност на бугарското општество.

2022.02.12_Луковмарш, Софија
Posted in А19.1 Слика и посока

2022.02.12_Луковмарш, Софија

Една од одразните појави на бугарската фашистичка традиција: Оспоруваниот Луковмарш во Софија под силно полициско обезбедување. Христо Николов Луков е противречна појава во бугарската историја. Од една страна е одликуван старешина кој учествувал во Балканските војни и Првата светска војна, и бил Министер за војна на Царска Бугарија од 1935 до 1938 година. По присилното пензионирање од воената служба, основал…

Posted in А19.1 Слика и посока

1917.04_Рудолф Арчибалд Рајс – ‘Страдањата на градот Битола’, Солун

„… Според ова, целокупниот број на жртви е 764, од кои 399 мртви и 365 ранети; ова се званично утврдени броеви на мртви и ранети жртви, граѓани од бомбардирањето на Битола од страна на Бугаро-Германците. Меѓу мртвите има 81 маж, 92 жени, 115 деца, со неодреден пол 111, меѓу ранетите има 75 мажи, 88 жена, 110 деца, со неодреден пол…

1947_Георги Димитров - 'Дела', кнIII, с38-40, Белград
Posted in А19.1 Слика и посока

1947_Георги Димитров – ‘Дела’, кнIII, с38-40, Белград

После доаѓањето на Црвената Армија пред бугарски граници, по што следело внатрешно отфрлање на бугарскиот фашистички режим на тогашниот бугарски политички предводник Георги Димитров му било јасно дека за Бугарија е неопходно што побргу да даде воен придонес кон антифашистичката борба. Без тоа постоела опасност Бугарија да биде разделена, поради општиот негативен став кон неа, заради воените штети направени од…

1941-1945_HDA, SDS, Fototeka br.00085 (A. Pavelić i I. Vanča Mihajlov), Zagreb
Posted in А19.1 Слика и посока

1941-1945_HDA, SDS, Fototeka br.00085 (A. Pavelić i I. Vanča Mihajlov), Zagreb

Влавот фашист, терорист, но небитно за бугарските шовинисти најважно антимакедонист Ванчо Михајлов во текот скоро на цела II Светска војна како заштитен гостин во Загреб на хрватскиот фашистички воен злосторник усташкиот поглавар Анте Павелиќ.   Од каде потекнува ова пријателство меѓу Ванчо Михајлов и Анте Павелиќ? Меѓу двете светски војни внатре во кралство Југославија, но и надвор кај иселените низ…

2021.04.18_Посольство Росии МК
Posted in А19.1 Слика и посока

2021.04.18_Посольство Росии МК

Руското дипломатско претставништво за Бугарија како фашистички сојузник. „Пред 80 години, на 18 април 1941, Бугарија, тогашен сојузник на фашистичка Германија, ја нападнала Македонија. Два месеца подоцна нацистите го нападнале СССР. Вечна слава на Русите, Македонците и другите храбри војници кои се бореа против нацистичката чума!“

1943.05.18_Значки 'Независна Македонија' - бугарска окупациска забрана
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А5.1 Слика и посока

1943.05.18_Значки ‘Независна Македонија’ – бугарска окупациска забрана

Одлуката за забрана на значките за Независна Македонија пуштани од Илинденската организација во десетлетијата пред војната. „До г.г. кметови и раководители на полициски станици. Многумина од членовите на Организацијата ’Илинден‘ носат значки со две лица, на едната страна е напишано ’Илинден‘, а на другата ’Независна Македонија – за неа ние се бориме, за неа ние умираме‘. Тие значки се стари,…

1941.04.28_Началник на штабот - Окупациска заповед
Posted in А19.1 Слика и посока

1941.04.28_Началник на штабот – Окупациска заповед

Заповед за окупација на Македонија испратена од Началникот на штабот на војската кон Командантот на Петтата бугарска армија.

1949_ООН - Бугарски репарации за окупаторските штети
Posted in А19.1 Слика и посока

1949_ООН – Бугарски репарации за окупаторските штети

Бугарските повоени репарациски обврски за направените окупаторски штети кон Југославија и Грција направени за време на Втора Светска војна.

1943.03.15-17_Депортацијата на Евреите од бугарско-окупираното Беломорие, Дупница, Видео
Posted in А19.1 Слика и посока

1943.03.15-17_Депортацијата на Евреите од бугарско-окупираното Беломорие, Дупница, Видео

Deportation of Jews from Bulgarian-occupied Thrace Jews were deported from Kavala, Seres, and Drama in Bulgarian-occupied Thrace. Some 3,000 Jews were taken to Drama and herded onto trains without food or water for transport to a camp in Gorna Dzumaya. The Jews were probably then taken to the Bulgarian port of Lom on the Danube River, where they boarded ships…

1943.03_Депортација на Евреите од бугарско-окупираната Македонија, железничка станица Скопје
Posted in А19.1 Слика и посока

1943.03_Депортација на Евреите од бугарско-окупираната Македонија, железничка станица Скопје

Jews from Bulgarian-occupied Macedonia who were rounded up and assembled in the Tobacco Monopoly transit camp in Skopje prepare to board deportation trains. Skopje, Yugoslavia, March 1943. Посочил: — – Извор: Холокауст Енциклопедија