Оддел: А24 Османлиско Царство

Податоци за македонските состојби и македонската народно-национална борба за време на Отоманското царство.

Posted in А24.2 Војводи

Леонид Јанков (1879-1905)

1905 година кај месноста Ѓуров Дол, во близина на селото Ѓавато, гевгелиско, во борба против триилјадна турска војска, откако го уби турскиот јузбашија, со последниот куршум се самоубил гевгелискиот Војвода Леонид Јанков. Борбата, што ја водел заедно со уште неколкумина негови соборци траела цел ден. За херојската борба на Војводата Леонид Јанков и ден денес се пее и се раскажува…

Posted in А24.1 Чети

1903.08+_Македонска чета за време на Илинден

Вероучение - Поука 03
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.3 Само посока

1903.08.14_Osaka Majnichi Shimbun, Japan

„… Изгледа дека е многу тешко да се најде темелен начин за да се решат проблемите на Балканот. Се стравува дека ако продолжи борбата, мирот во Европа исто така ќе биде нарушен. Повикувајќи се на вестите што доаѓаат од Лондон, востанието сѐ уште се шири, а згора на тоа извршен е и атентат врз рускиот конзул. Востаниците се составени од:…

Posted in А24.1 Чети

1903.10.04_Illustrazione Popolare, Italia

Слики од последните денови на Илинденското Востание. На сликите се прикажани востаници од четата на Питу Гули. Сликата е доставена со откуп на изворниот примерок на списанието од оперскиот пеач Благој Нацоски.   Посочил: Јован Јован

1903.09.01_Press, p5, vLX, issue11676, Nea Zealand-01
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.09.01_Press, p5, vLX, issue11676, Nea Zealand

„… Разбивање на Македонците Совети од Солун тврдат дека Сервет паша, со шест баталјони, јуришал на позицијата држени од три илјади Македонци кај Смилево. Илјада Македонци биле убиени, а останатите избегале пред да започне артилерискиот оган. …“   „… Rout of Macedonians Advices from Salonika state Servet Pasha, with six battalions, stormed a position held by three thousand Macedonians at…

Ѓорѓи (Гога) Ацев (1883-1906.06.25)-01
Posted in А24.2 Војводи

Ѓорѓи (Гога) Ацев (1883-1906.06.25)

Војводата Ѓорѓи Ацев (лево), Наум Јосифов (во средината) и Петар Герогиев (десно).   Посочил: Портал Денешен

Ѓорѓи Ацев, прилепска чета-01
Posted in А24.1 Чети

Ѓорѓи Ацев, прилепска чета

    Посочил: Портал Денешен

Атанас Бабата (1875-1905)-01
Posted in А24.2 Војводи

Атанас Бабата (1875-1905)

Атанас Бабата е еден од првите членови на ТМОРО (1897-1905). Работел во повеќе од 16 реони, а бил раководител на околу 40 борбени акции. За време на Илинденското востание од 1903 година дејствувал во Кратовско.   Посочил: Портал Денешен

1902.04.07_The New York Times - Macedonian terrorism
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1902.04.07_The New York Times – Macedonian terrorism

„… МАКЕДОНСКИ ТЕРОРИЗАМ Комитетот ги присилува селаните во Манастир за да купуваат пушки. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Тревен 7 – Константинополскиот дописник на The Times кажува дека еден облик на тероризам применуван од Македонскиот Комитет во вилаетот Манастир е присилување на селаните да купуваат Грас пушки (вид на француска пушка – н.з.) од кои комитетот имал голема…

1902.04.13_The New York Times - Macedonian revolt urged
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1902.04.13_The New York Times – Macedonian revolt urged

„… ПОТТИКНАТ МАКЕДОНСКИ БУНТ Издаден е Повик за Општо Востание во Бугарија. Виена, Тревен 12 – The Neue Freie Presse денес објави допис од Софија, Бугарија, објавувајќи дека е издаден проглас од М. Сарафов, Македонскиот водач, повикувајќи ги Македонците во Бугарија да се придружат во општо востание за Тревен 27. Четите се собираат на Турската граница за соработка и инвазија…

1895.07.31_Zeehan and Dundas Herald, p3
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1895.07.31_Zeehan and Dundas Herald, p3

„МАКЕДОНИЈА. Големо тело од востаници во Македонија извршиле жилав напад на градот Менлек (Мелник н.з.), и покрај силната одбрана тие накрај истерале сѐ пред себе. Портата признава дека вториот и третиот армиски корпус кои сега се мобилизирани се покренати со намера за скршување на Македонците. Голема сензација беше предизвикана во Константинопол од разузнавањето дека извесен број на востаници кои неодамна…

Димитрија Поп Георгиев - Беровски (1840-1907)
Posted in А24.2 Војводи

Димитрија Поп Георгиев – Беровски (1840-1907)

Организатор на Кресненското Македонско Востание.

Донка Ставрева (Христова) Ушлинова (1885 Смилево - 1937 Варна)
Posted in А24.3 Комити

Донка Ставрева (Христова) Ушлинова (1885 Смилево – 1937 Варна)

Демирхисарската револуционерка Донка Комитката лично учествувала во многу битки, во Илинденското востание, како и Балканските и Првата Светска војна, а животот го завршила од природна смрт во 1937 година.   Посочил: Портал Денешен

Aрсени Taнaсков Joвкoв (1882 –1924)
Posted in А24.4 Просветители

Aрсени Taнaсков Joвкoв (1882 –1924)

Aрсени Taнaсков Joвкoв e македонски револуционер, поет, весникар и општественик во Софија, Бугарија. Роден е вo с. Селци, Струшко, на 25 март 1884 г. Toa e eднo oд нajистурените села во западна Македонија во кoe 1875 г. сe родил и Војдан Чернодрински, oсновоположникот нa македонсиот театар. Joвкoв потекнува од видно селско угледно и политички воздигнато семејство. Се школувал воо Селци,…

2022.07.31_Чествување за Илинденскиот војвода и деец Смиле Војданов
Posted in А24.2 Војводи

Смиле Војданов (1872-1958)

Смиле Војданов во Македонија по Втората светска војна – „Нова Македонија“   Повеќе: мкд.мк