Оддел: А25.2 Партизански борци

Партизански борци кои за време на ВСВ се бореле против фашизмот и за македонското национално ослободување.

Ѓорѓи Наумов (1916 - 21.07.1942)
Posted in А25.2 Партизански борци

Ѓорѓи Наумов (1916 – 21.07.1942)

Роден во с. Битуша, леринско. Бил убиен со бесење од страна на бугарскиот фашистички окупатор во Скопје. Ѓорѓи е брат на националниот херој Стив Наумов. Нивната мајка, за слободата на Македонија, во рок од три месеци ги изгубиле двата сина….

Блажо Димитровски - Рогозинарот (1904 - 1942)
Posted in А25.2 Партизански борци

Блажо Димитровски – Рогозинарот (1904 – 1942)

Родоен во с. Путурис, битолско. Убиен со бесење од страна на бугарскиот фашистички окупатор во Скопје 1942.   Посочил: Баба Лаже Трап Не Лаже

Ванде Вељаноски (1913 - 1942)
Posted in А25.2 Партизански борци

Ванде Вељаноски (1913 – 1942)

Потекнувал од сиромашно семејство од с. Никодин, прилепско. Делувал во работничкото движење уште од 1937 година против тогашната српска окупаторска власт. Бил убиен од бугарските фашисти со бесење во скопскиот затвор.   Посочил: Баба Лаже Трап Не Лаже

Кочо Вангелов Десановски (1920 - 1942)
Posted in А25.2 Партизански борци

Кочо Вангелов Десановски (1920 – 1942)

Кочо Десано обесен од бугарскиот окупатор во жетвар 1942 година.   Посочил: Баба Лаже Трап Не Лаже Извор: Дучо Кранго – ‘Бугарскиот терор и отпорот во скопскиот затвор’

Васил Антевски - Дрен (1903 - 1942)
Posted in А25.2 Партизански борци

Васил Антевски – Дрен (1903 – 1942)

Васил Антевски, роден во с. Оморани, по професија бил адвокат дипломиран во Белград. Бескомпромисен борец за правата на македонскиот народ. Затворан и прогонуван и во периодот меѓу двете светски војни. Зема учество во Скопскиот партизански одред. Уапсен во Велес при…

Елпида Ставрева Караманди (01.01.1920 Лерин - 03.05.1942 битолско с. Лавци)
Posted in А25.2 Партизански борци

Елпида Ставрева Караманди (01.01.1920 Лерин – 03.05.1942 битолско с. Лавци)

На 22 тревен 1942 година пристапила кон Битолскиот партизански одред „Пелистер“, но веќе на 3 косар 1942 година одредот бил опколен од БУГАРСКАТА ОКУПАТОРСКА војска и полиција. Во повеќечасовната борба Елпида покажала извонредна храброст. Еден митралески рафал тешко ја ранил….

Методија Андонов - Ченто
Posted in А13 Родољубни сведоштва А25.2 Партизански борци

Методија Андонов – Ченто

Не сум Бугарин, ами Македонец. Не се борев за голема Бугарија, туку за обединета Македонија и за националните права на Македонците.   • 1940.12.18 • Господине директоре, не можете тоа од нас да го барате. Не можете ниту Вие, ниту…

Петре Пирузе - Мајски
Posted in А25.2 Партизански борци

Петре Пирузе – Мајски

Водач на Народно – Ослободителната Војска во западна Македонија. Легендарен командант од Дебрца. После војната отстранет заради неговите замисли за самостојна и обединета Македонија.

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска - 'Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните', Скопје
Posted in А14.2 Беломорие А25.2 Партизански борци А29 Трудови

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска – ‘Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните’, Скопје

1941 — 1949_Македонци организирани во ДАГ и НОФ (слики, видеа)
Posted in А25.2 Партизански борци

1941 — 1949_Македонци организирани во ДАГ и НОФ (слики, видеа)

Фана Кочовска (1927.07.27 - 2004.04.17)
Posted in А25.2 Партизански борци

Фана Кочовска (1927.07.27 – 2004.04.17)

Фана Кочовска лево на сликата, комунист, првоборец и народна хероина. Таа била најмлад жив народен херој во времето кога била наградена со Орден на Народен Херој. Во 1942 година станала борец на партизанскиот одред „Гоце Делчев“ и младински предводник на…

1947_Петар Георгиевски (1923 с. Остима - †1947 с. Сорович)
Posted in А25.2 Партизански борци

1947_Петар Георгиевски (1923 с. Остима – †1947 с. Сорович)

Командант во војската на ДАГ за Леринскиот округ. Предаден од грчки поткажувачи и сочекани во заседа кај селото Сорович.

Герман Дамовски (1.IX.1899 - 1959)
Posted in А25.2 Партизански борци

Герман Дамовски (1.IX.1899 – 1959)

Герман Дамовски познат како „Старио“, бил син на познатиот македонски војвода Петар Христов. Герман е македонски револуционерен деец, истакнат припадник на македонското народноослободително движење во Егејскиот дел на Македонија. Герман Дамовски бил роден во преспанското село Герман, Егејскиот дела на…

Мирка Гинова (1946.07.26)
Posted in А25.2 Партизански борци

Мирка Гинова (1946.07.26)

Учесник во Народно Ослободителниот Фронт во текот на Втора Светска војна. Прогласена за народен херој на Југославија. Загинува за време на граѓанската војна против грчките монархо-фашисти. Житие

Протојереј Антим Поповски
Posted in А25.2 Партизански борци

Протојереј Антим Поповски