Оддел: А25.2 Партизански борци

Партизански борци кои за време на ВСВ се бореле против фашизмот и за македонското национално ослободување.

1986_Хриса Калиманова
Posted in А14.2 Беломорие А25.2 Партизански борци

1986_Хриса Калиманова

Хриса Калиманова била само една од многу партизанки нa НОБ во Егејска Македонија, кои целата своја младост ја поминале измачувани во занданите од грчката војска и полиција. Во интервју раскажува за геноцидот над Македонците од Егејскиот дел на Македонија (снимено…

1949~_Партизанче Илија од с. Горно Каленик, Лерин
Posted in А25.2 Партизански борци

1949~_Партизанче Илија од с. Горно Каленик, Лерин

Најмладиот македонски борец единесетгодишниот Илија кој загинува после 3 дена учество во борбите во Беломорскиот дел од Македонија.

1943.02.20_Слика од убиениот народен херој Раде Јовчески - Корчагин
Posted in А18.2 Само слика А25.2 Партизански борци

1943.02.20_Слика од убиениот народен херој Раде Јовчески – Корчагин

Мирка Гинова - Народен Херој од Беломорскиот дел на Македонија
Posted in А25.2 Партизански борци

Мирка Гинова – Народен Херој од Беломорскиот дел на Македонија