Оддел: А26 Југославија Социјализам

Податоци за македонските состојби и македонската национална борба за независност, национални права и слободи за време на социјализмот.

1976.06.05_ДООМ - ’Слободна Македонија - Ударац Емиграције‘
Posted in А26 Југославија Социјализам

1976.06.05_ДООМ – ’Слободна Македонија – Ударац Емиграције‘

„’Слободна Македонија-Ударац емиграције’ или ‘Поробљена Македонија-Ударац Македонске масовне емиграције’?! Денес Југословенскиот црвен диктатор Тито, заменикот на крал Александар Караѓорѓевиќ се наоѓа пред тркалото на историската вистина и која го тера да признае пред светската јавност, па дури и пред самиот…

1988.08_Македонски Национален Комитет - ’Повик за општонароден протест‘, Њу Јорк
Posted in А14.7 Иселеништво А26 Југославија Социјализам

1988.08_Македонски Национален Комитет – ’Повик за општонароден протест‘, Њу Јорк

„ … ПОВИК Македонскиот Национален Комитет го повикува целиот македонски народ да земе учество на големиот општо-македонски народен протест на: 10 август 1988 г. пред зградата на Обединетите Нации во градот Њу Јорк С.А.Д. Протестот се организира по повод 75…

Методија Андонов - Ченто
Posted in А26 Југославија Социјализам

1946.08.10_Методија Андонов – Ченто

За време на социјализмот кај подоцнежните поколенија македонски родољуби, Методија Андонов – Ченто ќе биде водечка инспиративна личност во борбата за независна и обединета Македонија. Запрашани за што се борат, многумина од нив одговарале „за идеите на Ченто“. Така што…

1979.02.28_Hrvatski narodni oslobodilački pokret (Hamilton), Predsedniku okružnog suda (Skopje), писмо
Posted in А26 Југославија Социјализам А7.1 Слика и посока

1979.02.28_Hrvatski narodni oslobodilački pokret (Hamilton), Predsedniku okružnog suda (Skopje), писмо

Македонската борба за независна државност во текот на целото постоење на Југославија била поврзана и поддржувана од националните движења на југословенските народи кои биле со слични цели.   „… НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ОКРУЖНИОТ СУД ВО СКОПЈЕ под раководство на судијата…

1959.06.16_Полициски извештај, Časopis 'Makedonska loza', ФНРЈ
Posted in А26 Југославија Социјализам

1959.06.16_Полициски извештај, Časopis ‘Makedonska loza’, ФНРЈ

Полициски извештај за дисидентското списание “Македонска Лоза” чија цел била самостојна Македонија. Списанието под уредништво на Драган Богдановски кое излегувало во Осло се оградува од поврзаноста со Бугари, Срби и Грци. Покрај противкомунистичките написи објавувало и написи против бугароманската ванчомихајловистичка…

1947.03.27_The New York Times - ’Yugoslavs Try 13 Rebels‘
Posted in А26 Југославија Социјализам

1947.03.27_The New York Times – ’Yugoslavs Try 13 Rebels‘

„… Тринаесет обвинети членови на Независната Македонска Републиканска Организација се дадени на суд во Скопје, главниот град од Југословенска Македонија, овде беше вчера објавено. …“

1982.06-07._НМРО - ’Глас на Македонците‘, бр.27
Posted in А26 Југославија Социјализам

1982.06-07._НМРО – ’Глас на Македонците‘, бр.27

Македонски иселеници во Австралија организирани во НМРО застануваат позади политичките идеи на Методија Андонов Ченто (независна и обединета Македонија).

1980_НМРО - весник 'Глас на Македонците', Н.Ј.Велс - Австралија
Posted in А26 Југославија Социјализам

1980_НМРО – весник ‘Глас на Македонците’, Н.Ј.Велс – Австралија

Народна Македонска Револуционерна Организација (НМРО) составена од Македонци во Австралија го повикува македонскиот народ во борба за ослободување од ропството и создавање слободна и обединета Македонија.

1985.02.20_Australian Security Intelligence Organization - Macedonian community
Posted in А26 Југославија Социјализам А8.1 Слика и посока

1985.02.20_Australian Security Intelligence Organization – Macedonian community

Документот на австралиското разузнавање зборува за писмо испратено од организацијата „Македонија само на Македонците“ кое стигнало до грчкиот конзулат во Австралија со претпоставка и до други претставништва со закани кон сите кои вршат насилство врз македонскиот народ.

Пандо Џиков - Џиката
Posted in А13 Родољубни сведоштва А26 Југославија Социјализам

Пандо Џиков – Џиката

Лазо Ангеловски (1945+)
Posted in А13 Родољубни сведоштва А26 Југославија Социјализам

Лазо Ангеловски (1945+)

Заветот на Лазо Ангеловски – македонски национал-револуционер од Беломорска Македонија.

1951.08.13_Петте струмички студенти
Posted in А26 Југославија Социјализам

1951.08.13_Петте струмички студенти

Погинати за независна и обединета Македонија. Името „Петте струмички студенти“ или „Струмичката петорка“ се однесува на струмичаните Мирко Пецев, Ѓорги Јармов, Борис Белев, Ѓорги Костуранов и Стево Топчев на возраст од 18 до 23 години, кои на 13 Житар 1951…

1974+_Писмо од ДООМ до организацијата МНОД, Торонто - Канада
Posted in А1.2 Само слика А26 Југославија Социјализам

1974+_Писмо од ДООМ до организацијата МНОД, Торонто – Канада

1974+_11 Октомвриска честитка од ДООМ до Македонците
Posted in А1.2 Само слика А26 Југославија Социјализам

1974+_11 Октомвриска честитка од ДООМ до Македонците

„… Браќа и сестри македонски, немојте уште да ве лажат пропагаторите на Југославија, Бугарија и Грција! …“ — Честитка од македонското национално Движење за ослободување и обединување на Македонија до сите Македонци и Македонки, за празникот 11 Октомври —

1977.07.03_Список објави во весникот 'Македонска Нација' кон самостојна Македонија
Posted in А26 Југославија Социјализам

1977.07.03_Список објави во весникот ‘Македонска Нација’ кон самостојна Македонија