Оддел: А28 Македонија Независна

Податоци за македонските состојби и македонската борба против националните негирања, за национални права и слободи, после социјализмот сѐ до 2008 година.

Вероучение - Поука 03
Posted in А28.1 Личности

Спасе Мазенкоски (1953-2018)

Проф. д-р Катерина Тодороска Во македонската историја има личности кои по своето потекло како Македонци, независно дали живееле и работеле во македонската држава оставаат значајни дела за матичната земја. Од плеадата такви дејци голема оставнина за македонската историјата нѝ оставиле и двајцата Македонци од Преспа во Република Албанија, Стерјо Спасе и Спасе Мазенковски. ЗОШТО сакам да пишувам за Спасе Мазенковски?…

Posted in А28.1 Личности

Стерјо Спасе (1914-1989)

Проф. д-р Катерина Тодороска Во македонската историја има личности кои по своето потекло како Македонци, независно дали живееле и работеле во македонската држава оставаат значајни дела за матичната земја. Од плеадата такви дејци голема оставнина за македонската историјата нѝ оставиле и двајцата Македонци од Преспа во Република Албанија, Стерјо Спасе и Спасе Мазенковски. ЗОШТО сакам да пишувам за Стерјо Спасе?…

1996.02.02_Evening Standard, p85'-01
Posted in А28 Македонија Независна А9.1 Слика и посока UK

1996.02.02_Evening Standard, p85

На барање од британската разузнавачка служба MI6 дека книгата ‘Field of Wheat, Hills of Blood’, напишана од Гркинката Анастасија Каракасидоу, наводно ќе доведе до терористички напади, Кембриџкиот Универзитетски Печат ја цензурирал и одбил да ја испечати. Тоа довело целото универзитетско антрополошко уредништво да поднесе оставка. Етнографската книга за селата во “северна Грција” била одбиена затоа што била “противречна на грчката…

1991.09.08+_ВМРО Независна - Илинден, Ѓорѓи Солунски - ’Обраќање‘, софиски регион
Posted in А28.2 Организации

1991.09.08+_ВМРО Независна – Илинден, Ѓорѓи Солунски – ’Обраќање‘, софиски регион

Обраќање на Ѓорѓи Солунски од софискиот регион, Претседател на ВМРО Независна “Илинден” ОБРАЌАЊЕ БРАЌА МАКЕДОНЦИ, ГРАЃАНИ НА Р МАКЕДОНИЈА, ТРЕТИОТ ИЛИНДЕН на МАКЕДОНСКИОТ НАРОД Е ВЕЌЕ ВИСТИНСКА РЕАЛНОСТ. ИДЕАЛОТ НА МАКЕДОНСКИТЕ РЕВОЛУЦИОНЕРИ – “МАКЕДОНИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ” И “НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА” Е ВЕЌЕ ФАКТ. ОВА ГО ПОТВРДИ РЕФЕРЕНДУМОТ, ПРОВЕДЕН НА 8-мк СЕПТЕМВРИ 1991г ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА. МАКЕДОНИЈА Е ПРОГЛАСЕНА КАКО СУВЕРЕНА И…

1997_Драган Богдановски - Македонија не е втора бугарска држава, Малме
Posted in А28.1 Личности

1997_Драган Богдановски – Македонија не е втора бугарска држава, Малме

  REPUBLIKA MAKEDONIJA NE E VTORA BUGARSKA DRŽAVA Najnoviot izum na falsifikatorskata mašinerija vo Sofija po odnos na Makedonija e deka Republika Makedonija bila vtora bugarska država po drugite primeri vo svetot kade od edna nacija postojat dve državi, kakva sto e Juna i Severna Koreja, ili kakvi sto bd^ Ze- padna i Istočna Germanija. So ovaa laga falsifiketorite od…