Оддел: А31 Прогласи

Posted in А31 Прогласи

2022.09.08_Macedonian Independence Day, Ohio

At the request of the United Macedonian Diaspora (UMD), the Governor of the State of Ohio declared September 8th as Macedonian Independence Day.   “Whereas, on September 8, 1991, Macedonia gained its independence from Yugoslavia and became a sovereign parliamentary democracy; and Whereas, when the referendum on Macedonian independence was held in 1991, about 76% of its citizens participated, and…

Posted in А31 Прогласи

2023.12.27_80 умственици (интелектуалци) – Апел од Македонија

АПЕЛ ОД МАКЕДОНИЈА ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ДРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕУ, САД И ПОШИРОКАТА СВЕТСКА ЈАВНОСТ, ОД ГРУПА ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И ЈАВНИ ЛИЧНОСТИ Дури и во 21 век, во време на широки човекови права и слободи, „Македонското прашање“ е сѐ уште актуелно и е во фокусот на Европската унија и САД. Доказ за тоа е утврдената преговарачка рамка за Македонија. Како членка…

2018.08_Домашни и меѓународни умственици (интелектуалци) - Отворено писмо за поддршка-01
Posted in А31 Прогласи

2018.08_Домашни и меѓународни умственици (интелектуалци) – Отворено писмо за поддршка

ОТВОРЕНО ПИСМО Како научници и автори сакаме да се осврнеме на прашањето на извртувањето на суштината на Преспанскиот „договор“ во некои кругови, како и портретирањето на сите негови опоненти како националисти и екстремисти. Договорот не им служи на интересите ниту на Македонија, ниту на Грција. Тој не е заснован на респект за меѓународното право, човековите права и демократските принципи. Договор…

Вероучение - Поука 03
Posted in А31 Прогласи

2022.07.07_Македонските умственици (интелектуалци) до Пендаровски, писмо

  „Ние, Македонците сега сме турнати во историски амбис за да бидеме избришани од картата на Европа и светот. Во ова политичко ‘злокобно време’, време на 21 век, не смеете да бидете актер во политичко ништење на македонскиот народ и држава. Гoсподине претседател Пендаровски, Вие лично со Димитар Ковачевски, претседател на Владата, на вратот на македонскиот народ му ставивте француски…

Posted in А31 Прогласи

2023.05.03_Призив на Македонците от Пиринска Македония

Повик од повеќе здруженија на Македонците во пиринска Македонија, бугарската држава да им ги оствари нивните национални права. * Здружението за заштита на основните човекови права, * ОМО „Илинден“, * Македонско меѓународно движење за човекови права, * Здружението на репресирани Македонци во Бугарија, * Антички Македонци, * Граѓанската иницијатива за признавање на македонското национално малцинство во Бугарија, * Комитет за…

2022.01.28_Македонски здруженија - соопштение, Бугарија
Posted in А16.3 Пирин А31 Прогласи

2022.01.28_Македонски здруженија – соопштение, Бугарија

Соопштението на македонските здруженија од Бугарија по денешната средба со македонскиот претседател Пендаровски. Систематска дискриминација и институционален говор на омраза „За нас тоа е многу ретка можност и чест. Ние претставуваме различни организации кои независно од некои разлики во своите идеи сме обединети од тоа што ги претставуваме и штитиме правата и интересите на Македонците во Бугарија и работиме во…

Posted in А16.3 Пирин А31 Прогласи

2022.07.20_ОМО Илинден – Пирин – ‘барање за реципроцитет’

Македонците во Грција 41 година се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Македонците во Бугарија 15 години се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Проблемот не е само во Бугарија и Грција, туку и во фашизоидниот однос на творбата ЕУ кон Македонците. Секој политичар кој по секоја цена ја води Македонија во ЕУ е најголем душман на Македонскиот народ. Се…

2022.07.12_Координативно Тело на Македонците во светот - 'Проглас НЕ за бугарскиот договор', Женева
Posted in А31 Прогласи

2022.07.12_Координативно Тело на Македонците во светот – ‘Проглас НЕ за бугарскиот договор’, Женева

Интегрален текст на прогласот упатен во јавноста од Координативно тело на Македонците во светот: “П Р О Г Л А С Не за бугарскиот договор Водени од неизмерната жар и љубов за Македонија ; Инспирирани од неправдата и мрачните облаци надвиснати над неа како резултат на погубната антимакедонска окупаторска “власт”; Огорчени од крајното лицемерие на ЕУ и нејзината веќе отворена…

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин
Posted in А16.3 Пирин А31 Прогласи

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин

Македонците во Бугарија се обединија 20 јуни 2022 Македонското движење во Бугарија се обединува зад заедничка платформа за запирање на бугарските негирања. ЗАЕДНИЧКА ПЛАТФОРМА ЗА ЕДИНСТВО НА МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО БУГАРИЈА: I. Општи цели: 1. Запирање на негирањето на македонското национално малцинство во Бугарија преку негово официјално признавање, поништување на сите официјални државни акти кои постулираат дека такво малцинство не…

2011.11.10_Македонските учени - Барање за признавање на македонското малцинство
Posted in А31 Прогласи

2011.11.10_Македонските учени – Барање за признавање на македонското малцинство

Барање од поголема бројка на македонски учени (интелектуалци) до Република Грција и Република Бугарија да се признае постоењето на македонското малцинство во рамките на нивните држави. „… На Балканот, „македонското малцинство“ е признаено од Република Србија и Република Албанија, наши соседни држави, но не е признаено од другите наши соседи, Република Бугарија и Република Грција. Посебноста на Македонците во административниот…

2021.09_Весник 'Народна Волја', бр9, Пиринска Македонија
Posted in А3.1 Слика и посока А31 Прогласи

2021.09_Весник ‘Народна Волја’, бр9, Пиринска Македонија

Весникот „Народна Волја“ како гласило на Македонците кое се бори за негираните национални права на Македонците во Пиринска Македонија на насловната страна повикува: „МАКЕДОНКИ И МАКЕДОНЦИ, ИСКАЖЕТЕ ЈА БЕЗ СТРАВ МАКЕДОНСКАТА ПРИПАДНОСТ!“ Со поднаслов: „Бугарија секогаш ќе биде осудувана дотогаш, додека не ги признае нашите права и слободи.“