Оддел: А34 Герила

Posted in А34 Герила

2022.09.11_Демолирани андартски бисти, Воден

Во воденскиот парк меѓу селата Владово и Теово (Каридија) во Воден (Едеса) откинати се главите од бистите на двајца грчки андарти Телос Агапинос познат како капетан Аргас, офицер од Навплион и неговиот курир Мингас. И двајцата се бореле против домородните Македонци пред повеќе од еден век. Од сликата може да се види дека непознат сторител ги откинал главите на двајцата…

2012.09.13_Зошто Стилиан го закачи знамето на полицијата во Солун
Posted in А16.2 Беломорие А34 Герила

2012.09.13_Зошто Стилиан го закачи знамето на полицијата во Солун

„Тоа беше лично моја акција која ја извршив по моја одлука. Причината е поради тоа што некои овдешни Македонци [од Беломорска Македонија] почнаа да ме обвинуваат дека сум се откажал од македонската идеологија и дека сум преминал на грчка страна. Оваа иницијатива беше одговор на таквите обвинувања.“ – вели Стилијан. Читај повеќе од: mkd-news.com