Оддел: 4.2 Само слика

Докази за македонската самобитност од РАЗНИ МАКЕДОНСКИ ИЗВОРИ со изворна слика, но без посока за времето или изворот на документот.

Posted in 25.3 Дела и Настани 4.2 Само слика

1948—1949_Граѓанска војна – партизански цртеж ‘Илинден’

Илинден како придвижувачки поттик за македонската национал-револуционерна борба во текот на Граѓанската војна во Грција. На цртежот е ставен слоганот: „Да јакнее военото единство на грчкиот и македонскиот народ во борбата за мир демократија национална независност“ што јасно зборува за националната…

1960_Македонски комити на гробот од Јане Сандански
Posted in 4.2 Само слика

1960_Македонски комити на гробот од Јане Сандански

Над комитите стои распната парола: СЛАВА НА ГОЛЕМИОТ МАКЕДОНСКИ РЕВОЛУЦИОНЕР ДЕМОКРАТ – ЈАНЕ САНДАНСКИ.

1900+_Знаме 'Автономија на Македонија и Одринско'
Posted in 4.2 Само слика

1900+_Знаме ‘Автономија на Македонија и Одринско’

Фолклорна употреба на Древномакедонските ознаки
Posted in 16.2 Само слика 4.2 Само слика

Фолклорна употреба на Древномакедонските ознаки

1349_Лесновски манастир – фреска ‘Псалм 148’   Најважните македонски знаци – Крст и Сонце по македонските храмови. … и коловрт. Црквата Св. Богородица во с. Лешок, тетовско. Изградена пред 1000 години.     Црква Св. Никола, с. Челопек, тетовско Спореди…

Posted in 4.2 Само слика

1928_Сликовно табло на Леринските војводи

„… Табло на Леринските војводи, паднати за слободата на Македонија до и за време на Илинденското востание 1903 год., издадено по повод 25 годишнината од востанието. …“

Posted in 4.2 Само слика

1830_Црковен натпис со македонски презимина

Црковен натпис кој покажува за постепената и растечка природна појава во македонскиот јазик, семејната припадност да се искажува со додавање на ‘ски’ и ‘ска’ после името на предокот. ..друг пример Посочил: Пољакот од Македонија

Posted in 4.2 Само слика

1944.11.17_Видео исечок – говор на М. А. Ченто

Методија Андонов Ченто држи говор на средишниот скопски плоштад набргу после ослободувањето. Посочил: Гоце Панговски

Posted in 4.2 Само слика

1900+_Значки – За независна Македонија

Posted in 4.2 Само слика

1929_Македонија на Македонците, Софија

На просвед во Софија Македонци носат транспарент со слоганот „Македонија на Македонците“. Секогаш кога во бугарската политика се намалувале надежите за грабнување и на вардарскиот дел од Македонија, се подотворала вратата за послободно истакнување на веродостојните македонски национални стремежи. Посочил: …

Posted in *Избор 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1932_МПО, 11та Конвенција, Кливленд – Охајо, САД.mp4

Posted in 14.7 Иселеништво 16.2 Само слика 4.2 Само слика

1922+_МПО собир

Собир на Македонската Патриотска Организација (МПО) од Лорејн, Охајо, САД, на која е истакнато знаме со „Александар Велики“. На печатот од организацијата стоел слоганот: „Македонија на Македонците“.

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1929.09.01_Годишна конвенција на македонските иселеници (МПО), Торонто

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1911_Првата македонска Црква во Канада

Првиот македонски црковен храм во Канада под јурисдикција на руската задгранична Црква.

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1945_Македонски црковен хокеј клуб – Св. Кирил и Методиј

Posted in 14.7 Иселеништво 4.2 Само слика

1940_Македонски Кошаркарски Клуб – св. Ѓорѓија, Канада