Оддел: 5.2 Само слика

Докази за македонската самобитност од РАЗНИ БУГАРСКИ ИЗВОРИ со оригинална слика, но без посока за времето или изворот на документот.

Posted in 5.2 Само слика

1941_Бугарски историчари – за цар Самоил

„… професор Јордан Иванов тврди, дека цар Самоил е од ерменско потекло; проф. Златарски, Пастухов, Цветко Стојанов и др. мислат дека цар Самоиловиот род бил од славјанско потекло – од македонско славјанско племе брсјаци; проф. Никола П. Благоев смета цар…

Posted in 19.2 Само слика 5.2 Само слика

1941.05.25_Цар Борис, Солун

Кој свечено го пречекал бугарскиот цар Борис во Солун, каде што немало ни Македонци ни Бугари, само Грци!? Посочил: makedonien.mk

Posted in 5.2 Само слика

1873_Петко Славејков, писмо

„… глупавите настојувања на тукашниот православен човек (Солун), …дека тие не се Бугари, туку Македонци т.е. различни од Бугарите …“ Петко Славејков зборува за движењето за издвојување на некои црковни општини во посебна македонска Црква преку возобновување на Охридската Архиепископија….

Posted in 5.2 Само слика

1880+_Руската дипломатија во бугаризација на Македонците

„… Пред години, во самиот почеток на бугарската преродба, тогашниот руски конзул во Солун ги наговарал Х. лазаровци, како и Робевци во Битола, да не ја кријат народноста, а да преминат во Бугари, затоа што, како богати и влијателни луѓе,…

Posted in 5.2 Само слика

1900.12_Војдан Чернодрински за Македонците, Софија

Posted in 5.2 Само слика

1947_Ученичка книшка, Горна Џумаја

Училишни предмети Македонски Јазик и Македонска Историја. Летото 1947 година со наменски закон изгласан во Великото народно собрание на НР Бугарија, во училиштата во Пиринска Македонија, биле воведени како училишни предмети македонскиот книжевен јазик и македонската национална историја. На сликата…

Posted in 5.2 Само слика

1924.08-09_Тодор Александров, некролог

„… злодејци го убија легендарниот македонски национален херој Т. Александров… … најголемиот македонски револуционер и патриот …“

Posted in *Избор 5.2 Само слика

1870+_Петко Славејков за платената бугарштина

Бугарскиот националистички пропагатор Петко Славејков сведочи дека бугароманството во Македонија кон крајот на 19от век, било платена професија – „Ќе ми дадеш пари, ќе се чинам Бугарин“. Потоа, додава и дека на Македонецот никако не му е гајле за „отечеството“…

Posted in *Избор 5.2 Само слика

1893.10.02_Новинарски напад на македонската самобитност како „сепаратизам“, Софија

Бугарската политика од основањето на бугарската државност, со текот на времето сѐ повеќе и повеќе ја злоупотребувала принудноста на македонското ослободително движење за логистичко користење на територијата на бугарската држава. Така борбата за слободна и самостојна Македонија безсрамно ја нарекувале…

Posted in 16.2 Само слика 18.2 Само слика 5.2 Само слика

1890+_Марин Дринов против грчкото присвојување на Македонците

Бугарскиот историчар, јазичар и државник Марин Дринов наведува причини за погрешноста на грчкото присвојување на древните Македонци.

Posted in 5.2 Само слика

1900+_Стефан Кемилев за Јане Сандански

Бугарскиот правник и општественик Стефан Кемилев го опишува Јане Сандански како македонски националист: „Јане ја разви тезата, дека е погубно за македонското население и за самата Бугарија, македонското прашање да се третира во смисла на национално обединување на Бугарите и…

Posted in 5.2 Само слика

1903_Бугарофилот М. Грашев против ”сепаратистот” К.П. Мисирков

Колебливиот бугарoман Милан Грашев со потекло од Прилеп бил употребен од бугарската шовинистичка политика за како домороден Македонец да ја нападне книгата на Крсте П. Мисирков „За Македонските работи“ пред нејзиното објавување. Критикувајќи го како македонски сепаратист патем и како…

Posted in 5.2 Само слика

Бугарска книга за македонскиот цар Самуил

Posted in 5.2 Само слика

Македонски Научен Институт – Статистика за Македонците 1890-1945, Софија

Статистика за Македонците во студија на софискиот Македонски научен институт за периодот 1890 – 1945.

Posted in 5.2 Само слика

Македонката Н. Напева Дамова Иванова