Оддел: 14.2 Беломорие

Лични судбински изјави од Македонците од Беломорието за настани поврзани со македонската определба.

Сведоштва народни – видео листотека, Беломорско 2022
Posted in 14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2022 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени 2022 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Сведоштва народни – видео листотека, Беломорско 2020-2021
Posted in 14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2020-2021 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени од 2020 до 2021 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Сведоштва народни – видео листотека, Беломорско 2010-2014
Posted in 14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2010-2014 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени од 2010 до 2014 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Сведоштва народни – видео листотека, Беломорско 2015-2019
Posted in 14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2015-2019 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени од 2015 до 2019 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Сведоштва народни – видео листотека, Беломорско 1990-1999
Posted in 14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 1990-1999 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени од 1990 до 1999 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Сведоштва лични – видео листотека, Беломорско
Posted in 14.2 Беломорие

Збирка лични сведоштва – Беломорско (видео листотека)

  Збирка на видеа со разни лични сведоштва на Македонците од јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.  

2022.08.01_Petro Aleksowski - 'Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ'/Македонец (документарно видео)
Posted in 14.2 Беломорие

2022.08.01_Petro Aleksowski – ‘Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ’/Македонец (документарно видео)

„… Ние сме Македонци, нека ни велат што сакаат, ние сме Македонци …“ Документарна емисија на потомок од раселените беломорски Македонци во Полска за родниот крај на своите предци со повеќе бегалски стории. Извор: Petro Aleksowski

2022.01_PNG (Илија) - ΗΧΟΧΡΩΜΑ (музичко видео)
Posted in 14.2 Беломорие

2022.01_PNG (Илија) – ΗΧΟΧΡΩΜΑ (музичко видео)

Современи начини на кој помладите поколенија Македонци ги изразуваат своите чувства за одземените права и слободи во рамките на Република Грција. „Времето си лета и се ближи часот да видиш како угоре станува удолница десет години се качував среде ветришта…

2022.01_Македонец од Беломорска Македонија (видео)
Posted in 14.2 Беломорие

2022.01_Македонец од Беломорска Македонија (видео)

Сведоштво на Македонец кој во грчка војска бил учен да ги мрази Македонците. „На мајка ми и татко ми им беше страв да ми кажат кои сме. Кога се вратив дома и почнав да пејам песни за грчки херои, им…

Posted in 14.2 Беломорие

1975_Лика Чопова Јурукова (внука на Гоце Делчев) – Гоце Делчев ѝ припаѓа единствено на Македонија

„’Македонија на Македонците’ беше рекол вујко ми Гоце. Макар што е малечка таа цути… Имам само една желба: вистината за Гоце и за моето семејство да му ја кажам на светот. Таму (во Бугарија м.з.) тоа го кажував, но сè…

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска - 'Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните', Скопје
Posted in 14.2 Беломорие 25.2 Партизански борци 28 Трудови

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска – ‘Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните’, Скопје

1941 — 1949_Злосторства над Македонците во Беломорска Македонија, слики (18+)
Posted in 14.2 Беломорие

1941 — 1949_Злосторства над Македонците во Беломорска Македонија, слики (18+)

1947+_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)
Posted in 14.2 Беломорие

1947+_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)

Posted in 14.2 Беломорие

2020_Deutsche Welle, репортажа – Ние сме Македонци

Репортажа од германската Дојче Веле за Македонците и нивната борба за да зборуваат на мајчин македонски јазик како и за другите лични права и слободи кои им се одземени од грчката држава. Сведоштва на: Јоанис Пуниос, Александрос Поповски и неговата…

Posted in 14.2 Беломорие

2010+_Јанко Ашлаков, (видео)

Во чест на непоколебливиот Македонец Јанко Ашлаков († 27.09.2021).