Оддел: 14.3 Пирин

Лични судбински изјави од Македонците од Пиринско за настани поврзани со македонската определба.

Сведоштва Народни - видео листотека, Пиринско
Posted in 14.3 Пирин

Збирка народни сведоштва – Пиринско (видео листотека)

  Збирка на видеа со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во источниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Сведоштва лични - видео листотека, Пиринско
Posted in 14.3 Пирин

Збирка лични сведоштва – Пиринско (видео листотека)

  Збирка на видеа со разни лични сведоштва на Македонците од источниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.  

2022.02.02_Гоце Делчев е Македонец, Едно име имаме
Posted in 14.3 Пирин

2022.02.02_Гоце Делчев е Македонец, Едно име имаме

Posted in 14.3 Пирин 29 Прогласи

2022.07.20_ОМО Илинден – Пирин – ‘барање за реципроцитет’

Македонците во Грција 41 година се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Македонците во Бугарија 15 години се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Проблемот не е само во Бугарија и Грција, туку и во фашизоидниот однос на творбата ЕУ…

Posted in 14.3 Пирин 29 Прогласи

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин

Македонците во Бугарија се обединија 20 јуни 2022 Македонското движење во Бугарија се обединува зад заедничка платформа за запирање на бугарските негирања. ЗАЕДНИЧКА ПЛАТФОРМА ЗА ЕДИНСТВО НА МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО БУГАРИЈА: I. Општи цели: 1. Запирање на негирањето на македонското…

Posted in 14.3 Пирин

1962 « 2000+_Благоја Ангелов Чукарски

Сведоштво за насилното сменување на македонските презимиња и националност на Македонците од Пиринска Македонија за време на комунизмот во Бугарија.

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо
Posted in 14.3 Пирин 31 Правни дејства

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо

Македонците во Пиринско неуморно ги бараат своите национални и човекови права пред надлежните бугарски и европски институции.

Posted in *Избор 14.3 Пирин

1990.04.22_Собир на Македонците во Пиринско

Моќен собир на Македонците со силна надеж за стекнување на слободата и правата после падот на социјализмот во Република Бугарија.

Posted in 14.3 Пирин

2005.04.22_Собир на Македонците во Пиринско

Собир на Македонците по повод одбележување на смртта на царот Пирински – македонскиот војвода Јане Сандански.

Posted in 14.3 Пирин

2021.04_Македонско оро – Роженски манастир, Пиринска Македонија

Posted in 14.3 Пирин

2018.04.22_Димитар Иванов – ’Ехо од Пирин кон Вардар и Егеј‘, Мелник

Една од книгите за националната борба на Македонците во Пиринско. Посочила: Донка

Posted in 14.3 Пирин

2021.07.05_Георги Сотиров Дукимов, Гоце Делчев – Пиринско

„… Целиот сознателен живот тој го посвети на идејата за ОБЕДИНЕТА и НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА. Неговото дело ќе биде пример за поддржување на повисок облик на патриотизам и родољубие. Вечна му памет. …“ Од пријателите – соидејници. Посочил: Донка Повеќе

2008_Борис Сандански
Posted in 14.3 Пирин

2008_Борис Сандански

Борис Сандански потомок на Јане Сандански, член на ОМО Илинден – Пирин, говори на 130 годишнината од македонското Кресненско востание. Посочил: Poljakot od Makedonija

Posted in 14.3 Пирин

2010.02_Стојан Георгиев – Томовичин

„… Не другар истражител јас не сум Бугарин јас сум Македонец …“

Posted in 14.3 Пирин

2018.06.08_Катерина Трајкова Нурџиева – внуката на Гоце Делчев

„… Не за друго, за да знаат Македонците дека Гоце и неговата фамилија се посветени само на Македонија. … Затоа, чувајте го чисто името, не некој да го присвојува … Животот го даде знаејќи дека умира за Македонија. Во устата…